Libuše Geprtová získala roli Viktorky v Babičce kvůli uhrančivým očím: Prokletí rodiny se ovšem nevyhnula

Libuše Geprtová se proslavila hlavně svoji legendární rolí ve filmu Babička.
Zdroj: Filmové studio Barrandov/Josef Vítek
Libuše Geprtová se proslavila hlavně svoji legendární rolí ve filmu Babička. Libuše Geprtová v jedné ze svých posledních rolí. Libuše Geprtová ve filmu Ohnivý máj v roce 1974. Libuše Geprtová byla nádherná žena. + 1 fotka+ 2 fotky

Libuše Geprtová se narodila v roce 1941 v Kolíně a patří mezi z nejpozoruhodnější a nejtajemnější herečky českého filmu, které si dokázaly svojí krásou podmanit všechny, ale jejich osobnost byla často velmi komplikovaná. Libuše zazářila coby Viktorka v televizním filmu Babička z roku 1971. Půvabná dáma s velkým talentem, ale bez hereckého vzdělání, které se nevyhnulo smutné rodinné prokletí…

Markéta Kuča
Markéta Kuča 11. 07. 2020 09:00

Okouzlující budoucí herečka se narodila do velmi vážné a dobře situované měšťanské rodiny. Měla ještě dvojče bratra, který brzy emigroval, a sestru. Geprtová celý život velmi trpěla tím, že byla prakticky nechtěná. Když byla její matka podruhé těhotná, netušila, že místo jednoho dítěte přivede na svět rovnou dvě. Rodina žila v Kutné Hoře v činžovním domě. Libuše se na dráhu herectví dala až v pozdější době. Úspěšně absolvovala učitelský ústav a několik let působila na základní škole.

Libuše se vyznačovala velkým hereckým talentem již od mala, ale nikdo ji k tomu nevedl. Vztah mezi ní a vlastní matkou nebyl ideální. Sympatická a mladá Geprtová se na plné čáře věnovala učitelské profesi a herectví se věnovala pouze okrajově. První filmovou roli získala již ve dvaceti letech v roce 1961 ve špionážím dramatu Kohout plaší smrt a Kde alibi nestačí. Dva roky byla členkou Divadla V. Nezvala v Karlových Varech, působila v Těšínském divadle v Českém Těšíně a hrála v nespočtu filmových, televizních a divadelních rolí.

Nejslavnější role Viktorky

V roce 1971 přichází nabídka, která se neodmítá. Režisér Antonín Moskalyk v novém zpracování Babičky od Boženy Němcové obsadil do role bláznivé Viktorky tehdy třicetiletou Libuši. Samotná herečka byla z této příležitosti nadšená a role Viktorky se zhostila se vší ctí a pokorou. Možná právě proto si ji lidé pamatují hlavně z tohoto legendárního filmu, který nikdy nezevšední.

"Za to, že jsem ji mohla hrát, mohly asi mé dramatické oči, které k bláznivé ženě naprosto sedí," řekla herečka Zlínským novinám v jednom ze svých posledních rozhovorů.

Rodinné prokletí a strach ze smrti

Prokletím celé rodiny bylo, že téměř všichni umírali na rakovinu. V roce 1975 se herečce s kolegou Vítězslavem Jandákem narodil syn Svatopluk. Libuše přišla kvůli rakovině o svého otce a následně o starší sestru. V té době se snažila být své nejdražší sestře natolik nablízku, že se vzdala vztahu a lásky s otcem svého dítěte. Herečka s uhrančivýma očima, díky kterým získala roli Viktorky, se tak často během svého života setkávala se smrtí, až se to negativně promítlo v jejím vztahu k synovi, o kterého se neustále bála. Nádherná herečka si prošla po ukončení vztahu s Jandákem spousta romantickými vzplanutími, ale nic z toho nebylo vážné.

Zákeřná rakovina si ji nakonec našla

V roce 1973 přijala angažmá v Divadle na Zábradlí, kde strávila dalších krásných třicet let. Bohužel s přibývajícím věkem ubývalo rolí a herečka zvyklá hrát celý život se začala trápit. V roce 2004 ji obsadil do legendárního muzikálu Cikáni jdou do nebe Karel Heřmánek. Statečná Libuše Geprtová už v té době zápolila s nádorem na mozku, ale v roli setrvala až do roku 2005, kdy podstoupila operaci, která se ovšem nezdařila tak, jak se předpokládalo. Geprtová svojí nemocí nikoho nikdy nezatěžovala a o jejich zdravotních problémech věděla jen hrstka kolegů a nejbližší rodina. Poslední chvíle svého života prožila v pražském hospicu a v listopadu 2005 odešla na věčnost krásná, silná a odhodlaná herečka paní Libuše Geprtová.

Na fotografie z rolí Libuše Geprtové se podívejte zde:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články