Otto Šimánek alias Pan Tau: Dvakrát unikl ze spárů smrti, potřetí se mu to už nepodařilo

Pan Tau, Šimánek
Zdroj: Česká televize
Štáb nechal na natáčení přivézt náklaďák plný hraček z Japonska, neboť ty, které potřeboval, nebyly u nás k mání.V příbězích Pana Taua se kromě Menšíka objevil také......Werich, jenž se ale nechal někdy zastupovat dvojníkem. V epizodě Pan Tau na horách si zahrála i Ivana Trumpová.V rodišti Otty Šimánka, Třešti, byste si mohli dát zákusek Buřinka Pana Taua.+ 4 fotky+ 5 fotek

Nemluva s buřinkou. I tak by se dal popsat Pan Tau. Jeho představitel, herec Otto Šimánek, si na sklonku svého života zahrával se svým zdravím. Razil heslo, že k lékaři až po čtyřech. Kdoví, možná kdyby se nechal hospitalizovat dříve, byl by ještě mezi námi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2020 13:00

Buřinka, frak a lišácký úsměv. To je Pan Tau, který dokáže hovořit i beze slov. Seriál o tomto mužíkovi, který si rád poklepává na klobouk, je atraktivní nejen pro mládež, ale i pro dospělé diváky, kteří mají v sobě alespoň kousek malého dítěte.

Na Pana Taua se můžete podívat dnes v 17:05 na Primě a pak každou neděli večer na ČT Déčku

Připomnělo mi to nás

Tak takto přesně okomentovala poslední film Otty Šimánka jeho dcera Alexandra. Film Pan Tau se svým zpracováním odlišoval od předchozích dílů a primárně sloužil spíše pro pobavení dospělého publika.

Poprvé se tajemný Tau objevil na obrazovkách v roce 1966, tehdy ještě jako televizní seriál. Za dvacet dva let natáčení vzniklo třicet tři epizod, poslední, již zmíněný film, vznikl v ruce 1989.

Nedokázal si upřít kouření

“Oboustranný infarkt dostal, když pomáhal dělat na chalupě vodovodní řad,” zavzpomínala jeho manželka Ludmila. “Pak přišla mrtvice. Naléhala jsem na něho, aby přestal s kouřením, ale pak jsem zjistila, že chodí k sousedům,” dodala.

Šimánek si asi přál, aby žil v pohádkovém světě a poklepání na buřinku by vyléčilo všechny neduhy. K lékařům údajně šel, až když neměl zbytí. A právě možná tato liknavost jej připravila o život. Kdyby šel totiž včas na operaci, mohlo být vše úplně jinak. S rakovinou střev si totiž není radno zahrávat.

Závod s časem

“K doktorům jsem jej dotáhla až na poslední chvíli,” pokračovala hercova manželka. “Po operaci jsem mu namluvila, že vše dopadlo dobře, i když byl opak pravdou a doktoři mi řekli, že mu nedávají moc šancí." Zlepšení zdravotního stavu nepřinesla ani druhá operace, přestože hercův německý ctitel zařídil špičkové ošetření.

“Volal mi nějaký chlap z Německa, že mu zařídil novou operaci, která se určitě povede. Mým úkolem bylo dovést Ottu do Prahy. Odtud by ho odvezli do Mnichova,” dodala. Jenomže v ten den upadl Pan Tau do kómatu a už se z něj neprobudil. O sedm dní později zemřel. Otázkou tak zůstává, zda by jej včasná intervence dokázala udržet při životě, nebo by se jen oddálilo nevyhnutelné.

Na další zajímavosti a fotografie se podívejte zde:

Zdroj textu: Aha!, wikipedie, čsfd

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články