Václav Sloup, hvězda filmu Tchán: Válčil s maminkou, komunisty i vážnou nemocí

Václav Sloup, hvězda filmu Tchán: Válčil s maminkou, komunisty i vážnou nemocí
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Tchán: Údržbář zemědělských strojů Vavřinec (Josef Bláha) by rád každému rozkazoval. A to i své dceři Štěpánce (Dagmar Veškrnová).Jeho plány mu ale zkříží Tomáš (Svatopluk Skopal), do kterého se Štěpánka zamiluje.Vlastimil Brodský a Josef Bláha během natáčení komedie Tchán mnohdy improvizovali.Libuše Havelková, filmová dcera Vlastimila Brodského, byla ve skutečnosti jen o čtyři roky mladší.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Václav Sloup, kterého si dnes můžeme připomenou ve filmu Tchán, celý život bojoval. Nejdřív s maminkou, která si nepřála, aby z něj byl "komediant". Pak s režimem, kterému se nechtěl podvolit. Proto v roce 1986 dotáhl do Divadla na Vinohradech několik "nepohodlných" herců. A na sklonku života zápasil s nemocí, kterou se rozhodl ignorovat...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2022 11:00

Tchán: Údržbář zemědělských strojů Vavřinec (Josef Bláha) má rád vše pod kontrolou. Umí zaměstnat všechny okolo a rád také ostatním řídí život. Hlavně své dceři Štěpánce (Dagmar Veškrnová), ze které chce mít vysokoškolačku. Vše ale zkomplikuje Tomáš (Svatopluk Skopal) z vedlejší vesnice, do něhož se Štěpánka zamiluje. Na to, kdo si nakonec prosadí svou, se můžete podívat v komedii Tchán dnes ve 20:00 na Prima MAX.

Cesta Václava Sloupa za herectvím

Původně se měl živit jako tesař, čímž by pokračoval v rodinné tradici. Rozhodl se však jít na gymnázium. Poté nastoupil do berounských sléváren. Na vojně ale přičichl k poezii. Aby se mohl zúčastnit recitační soutěže, naučil se Baladu o námořníkovi od Jiřího Wolkera. A to v něm vyvolalo touhu studovat herectví. Uspěl napoprvé.

Václav Sloup se do absolutoria objevil hned v několika projektech. Pak už se jen začaly hromadit, pro něj typické, role bláznů, kteří byli ve skutečnosti génii. V roce 1986 se stal v Divadle na Vinohradech předsedou místní organizace KSČ, díky čemuž mohli do souboru nastoupit i dříve nepohodlní kolegové. Odmítal se totiž podřídit diktátu strany.

Maminka Václava Sloupa

Pravděpodobně nejdůležitější filmový počin Václava Sloupa se jmenoval Blbec z Xeenemünde (1962). Získal tím sice herecké jméno, ale zároveň zarmoutil vlastní maminku. Ta se před sousedy styděla za “komediantství” svého syna natolik, že několik dní nevytáhla paty z domu. Přála si, aby se živil “poctivým” řemeslem.

Cukrovka Václava Sloupa

Ve stáří postihla herce řada nepříjemných zdravotních potíží. Prodělal mrtvici, ztrácel sluch a měl problémy s chůzí. Nepřidaly mu ani cigarety a alkohol, i když závislost na něm podle webu Ahaonline popřel. Osudnou se mu stala cukrovka, kterou odmítal léčit. Jenže bez dávek inzulínu jeho tělo čím dál více chřadlo. Nakonec skončil v domově důchodců. Tvrdil však, že se přestěhoval z vlastní vůle. Unavoval jej mediální svět.

V novém ”domově” jej navštívil i Jiří Krampol, který vtipkoval, že tam dlouho nevydrží, neboť zdejší sestřičky nejsou v jeho věkové kategorii. Herectví mu prý už nechybělo, konečně se dočkal zaslouženého odpočinku. Václav Sloup zemřel 19. července 2014 ve věku 78 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Václav Sloup

Česká televize.cz: Lidé - Václav Sloup

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články