Hugh Laurie, hvězda seriálu Dr. House: Na těžkou depresi užívá třezalku

Hugh Laurie, hvězda seriálu Dr. House: Na těžkou depresi užívá třezalku
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Dr. House: Lékař se smyslem pro černý humor, který dokáže vyřešit i ty nejzapeklitější případy. Když jde o život, neuznává žádná pravidla.
„V polovině dialogů nevím, o čem mluvím," prohlásil jednou Hugh Laurie, který hraje Gregoryho Housea.
Díky seriálu si mnuli ruce výrobci Vicodinu. House jej totiž užíval v nadměrném množství. Po odvysílání prvních sérií se předepisování receptů na tento lék mělo zvýšit až o tři sta procent. 
„Hlas doktora House má ten nejameričtější přízvuk, jaký jsem kdy slyšel. Znám jeho britský akcent a tak před ním musím smeknout," řekl o Lauriem slavný Dustin Hoffman. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Britský herec Hugh Laurie se do podvědomí diváků zapsal nezapomenutelnou rolí kulhavého lékaře Gregoryho House, kterého šlo buď milovat, nebo nenávidět. Nic mezi tím. V seriálu sice vystupoval jako silný a arogantní jedinec, v soukromí však bojoval s těžkými depresemi...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 04. 2021 09:30

Doktor Gregory House se se svým týmem mediků soustředí na léčení pacientů se zvlášť složitými a komplikovanými onemocněními. Jeho postupy jsou svérázné a zároveň jedinečné, stejně jako jeho smysl pro černý humor. A když jde o život, nehledí na žádná pravidla. Na seriál Dr. House se můžete podívat dnes v 15:05 na Nově.

Co je deprese?

Příznaků deprese je dle webu Mentalhealth-uk.org poměrně velká škála. Mezi nejčastější jevy patří pocit méněcennosti a nedostatek energie. Vyskytnout se však mohou i bolesti, ke kterým dochází bez zjevné příčiny. Člověk postižený depresí se také vyhýbá společnosti a ztrácí zájem o sex.

Není schopen se soustředit, má problémy se spaním, přestože se neustále cítí naprosto vyčerpaný. Mohou se dostavit i halucinace a různé přeludy. Je nutno také počítat s možnými sebevražednými myšlenkami a sebepoškozováním.

Dr. House a třezalka

Hugh Laurie se s prvními příznaky deprese potýkal již jako dospívající mladík. Nevyhledal však pomoc odborníka a začal se léčit pomocí třezalky tečkované, která obsahuje látku hyperforin, jež pomáhá v boji s nepříjemnými duševními stavy. Zajímavé je, že vědci zatím neobjevili žádnou další rostlinu, která by tuto látku obsahovala.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Hugh Laurie (@hughlaurieofficial)

Jenže postupem času deprese přebírala nad jeho životem čím dál větší kontrolu. Kupříkladu v roce 1996, kdy se zúčastnil charitativního demoličního derby. Všude kolem něj explodovala auta, ale jemu to bylo jedno. Doslova se nudil. Adrenalin přestal jednoduše fungovat. „Postupně to ovlivnilo i mou rodinu a přátele. Byl jsem na dně a bolelo mne celé tělo. Naštěstí jsem se to ale snažil všelijak změnit. Nicnedělání by bylo velmi sobecké,“ vysvětlil Laurie.

Na depresi s cílem

Samoléčba vydržela Hughovi poměrně dlouho, za psycholožkou začal chodit až nedávno a jen díky tomu, že mu ji doporučil kamarád. „Když už tam člověk sedí a zírá si na pupek, protože nemá někdy odvahu zvednout hlavu, měl by na něj zírat a mít přitom nějaký cíl. Plán, jak to vyřešit,” svěřil se Laurie pro web Express.co.uk.

K lékům se stále staví odmítavě. Je zastáncem alternativního a také více holistického přístupu. Boj s depresí se nemusí vést jen chemií, ale rovněž vhodným cvičením, dietami a setkáváním se s lidmi, kteří se potýkají se stejnými psychickými problémy...

Zdroje informací:

Express.co.uk: Hugh Laurie health: ‘It affected everything’ Avenue 5 star’s health struggle-symptoms

Howibeatdepression.com: How Hugh Laurie Beat Depression

Mentalhealth-uk.org: Symptoms of depression

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články