Hříchy Josefa Vinkláře: Janu Dítětovou opustil kvůli Ivance Deváté, nevydržel ani s ní

Hříchy Josefa Vinkláře: Kolegové ho považovali za práskače, zapisoval si jejich prohřešky
Zdroj: se souhlasem České televize
Hříšní lidé města pražského byli prvním krimi počinem Československé televize, jenž se vysílal pravidelně každý týden.Úvodní znělka seriálu Hříšní lidé města pražského jednou zazněla také v 30 případech majora Zemana.V barrandovských skladech lze ještě dnes najít velké množství kostýmů ze seriálu Hříšní lidé města pražského.Skutečné jméno rady Vacátka bylo Josef Vaňásek.+ 6 fotek+ 7 fotek

Slavný krimiseriál Hříšní lidé města pražského se vrací na televizní obrazovky. Zapeklité případy vyšetřuje i inspektor Bouše, kterého si zahrál Josef Vinklář. Patří mezi nejoblíbenější české herce, ale kolegové ho neměli moc rádi. Co jim na něm vadilo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 07. 2022 11:00

Hříšní lidé města pražského: Mordparta policejního rady Vacátka (Jaroslav Marvan) má za úkol bojovat s podsvětím. Jsou v ní jen ti největší profesionálové - inspektoři Mrázek (František Filipovský), Brůžek (Josef Bláha) a Bouše (Josef Vinklář). Před jejich dedukčními schopnostmi neunikne žádný zločinec. První díl kultovního seriálu Hříšní lidé města pražského nese název Přísaha a můžete se na něj podívat dnes ve 20:20 na ČT1.

Jaký byl Josef Vinklář ve skutečnosti?

Dle Krajských listů byl herec mimořádný sobec. Zřejmě to převzal po svém otci, kterého zajímaly pouze flámy. Kvůli tomu byla jeho manželka, tedy Josefova maminka, doma pouhým otrokem. Pracovala jako služka od rána do večera. A totéž vyžadoval i Josef. Jeho budoucí a ideální manželka by měla být natolik tolerantní, že bude čekat na to, až on sám bude mít náladu.

Josef byl problémový již od dětství. Po velkém požáru rodinného domu, ke kterému došlo, když mu bylo pět let, se s rodinou odstěhoval do Prahy. Na Malé straně se z něj prý stal pěkný “grázlík”. Dokonce měl opletačky s policií, když s partou kluků skákali z mostu po hlavě do Vltavy. A navíc v dámských šatech. Již v patnácti letech působil, coby host, v Divadle satiry. Později přešel do Divadla Voskovce a Wericha, kde se také naučil kouřit, pít a hrát mariáš.

Manželky Josefa Vinkláře

Sice se pokoušel být dobrým manželem, nesnesl však pomyšlení na to, že by ho měl někdo omezovat, či snad dokonce měnit. První manželství s Janou Dítětovou krachlo. Josef se totiž zamiloval do herečky a úspěšné spisovatelky Ivanky Deváté. Opravdu to mezi nimi jiskřilo, důkazem toho bylo, že se brali hned dvakrát. Pak se ale na obzoru objevila další žena...

K jeho přátelům patřili lékaři, malíři a milovníci mariáše. Mezi herci byl neoblíbený. Údajně si měl také vést deník, kde si zapisoval všechny prohřešky herců, včetně toho, kdo co řekl. Nakonec ale deník zapomněl na záchodě, kde ho našel manžel spisovatelky Mirky Besser.

Rakovina Josefa Vinkláře

Herci se osudnou stala rakovina plic. Poslední chvíle s ním strávil jeho syn Adam. „Ne úplně dobře se mi o tom mluví, ale držel jsem ho za ruku až do konce," svěřil se pro web Super. „Bál jsem se, že to nezvládnu, a samozřejmě jsem byl úplně mimo, ale je pro mě důležité, že věděl, že tam s ním jsem." Josef Vinklář zemřel 18. září 2007 ve věku 76 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Josef Vinklář

Ceskatelevize.cz: Lidé: Josef Vinklář

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články