Úlety mocných: Karel VI. se bál, že je ze skla, Ludvík XIV. měl v trůně záchod

Úlety mocných: Karel VI. se bál, že je ze skla, Ludvík XIV. měl v trůně záchod
Zdroj: Wikimedia Commons/Martin van Meytens – Bruun Rasmussen, Public domain

Ludvík XIV., Karel VI. a Jana I. Kastilská se do historie nezapsali zrovna nejlépe. Většina panovníků je spojována s pojmy jako čest, dědictví a majestát. Ne všechny stránky soukromých životů této trojice by se však daly popsat vzletně. Některé jejich úlety by se mohly označit jako opravdu odpudivé...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2022 14:00

Někdo by tomu mohl říkat také zvyk, což je ustálený vzorec chování jednotlivce nebo členů určitého společenství, kteří své počínání obhajují slovy, že se takto chovali od nepaměti. Pokud jde třeba o Ludvíka XIV., je to více než trefná definice. Vyprazdňování na veřejnosti mu totiž nikdy nečinilo žádné potíže.

Jana I. Kastilská žila s mrtvolou svého chotě

Ne nadarmo se jí říkalo Šílená. Jako jedna z mála královen se vdávala z lásky a jejím manželem se stal Filip I. Kastilský alias Sličný. Bohužel zemřel a ona odmítala připustit, že by byl pohřben. Ve svých komnatách si více než rok ponechala jeho hnijící mrtvolu a všem tvrdila, že je naprosto zdráv. Jen se potřebuje vyspat.

Nakonec skončila v domácím vězení na zámku poblíž města Tordesillas. V naprosté izolaci zde strávila téměř pět desítek let. Po šedesátce se jí rapidně zhoršilo zdraví. Přestala o sebe dbát a ochrnula na jednu nohu. Proleženiny jí věznitelé "léčili" rozžhaveným železem, nohu zase ponořovali do vařící vody.

Příliš křehký Karel VI.

Psychicky labilní Karel VI., který je na úvodním obrázku k článku, zažil ve svém životě jednu prapodivnou etapu - myslel si, že je vyroben ze skla. Měl panickou hrůzu z toho, že do někoho narazí a rozbije se na několik kousků. Pět měsíců proto celé dny vysedával v tmavém koutě a nepohnul ani jediným svalem. Během té doby se samozřejmě nekoupal ani nepřevlékal. Pak prý byl znovu “nerozbitný”.

Nejsmradlavější král Ludvík XIV.

Je to tak, byl, slušně řečeno, čuně. Audience a jednání vedl na, pro něj velmi praktickém, trůnu s provizorním záchodovým prkénkem. Nemusel si vlastně nikdy “odskočit”. A aby toho nebylo málo, nelibý odér zintenzivnil ještě jeho tělesný zápach. Podle všeho se za svého života vykoupal maximálně třikrát.

Nutno dodat, že Ludvík XIV. byl alespoň té lásky, že celý palác vyzdobil vonnými květinami. A i když zarputile odmítal vanu, nechával si oblečení ponořit do těch nejvybranějších parfémů, které byly v té době k dispozici. A ještě jedna perlička na závěr. Pokud byl Ludvík XIV. na něco ras, byla to “vnitřní čistota”. Určitě by se s ním dala vést fundovaná debata na téma řitních irigátorů, což je jen jiný název pro klystýry. Těch si za jeden rok naordinoval hned několik set...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jana I. Kastilská, Karel VI., Ludvík XIV

Historyofyesterday.com: 4 repulsive routines of ancient royals

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články