Jindřich Stuart: Věčně protivný král zemřel záhadnou smrtí, vyletěl nahý do vzduchu

Jindřich Stuart: Věčně protivný král zemřel záhadnou smrtí, vyletěl nahý do vzduchu
Zdroj: Wikimedia Commons/Adrian Vanson, Public domain

Jindřich Stuart, skotský král a manžel královny Marie Stuartovny, pocházel ze starého a váženého panovnického rodu Stuartovců. A jako potomek anglických a skotských králů také cítil, že i on by měl být postavou velice váženou. Opravdu velice váženou – s touhou po ještě větší dávce úcty a vážnosti, než která se mu dostávala. Za svoji povahu ale zaplatil životem...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 05. 2021 14:00

Když se v roce 1565 oženil s o čtyři roky starší vlastní sestřenicí Marií Stuartovnou (jemu bylo 19 a jí 23), byla jeho novomanželka tou dobou už vdovou. První manžel francouzský král František II. se stal minulostí. Jindřichův problém však spočíval v něčem jiném, moc totiž patřila Marii Stuartovně a pro něj byla určena „jen” role krále–manžela. Z jeho postavení, které získal pouze díky své ženě, neplynulo mnoho pravomocí, což ctižádostivého Jindřicha rozhodně nemohlo uspokojit.

Nedoceněný král–manžel Jindřich Stuart

Svoji nespokojenost si pak „král druhé kategorie” vybíjel na okolí a nejblíž po ruce měl svoji ženu – královnu. Snažil se získat další a další funkce a stále větší moc, ale to se mu nedařilo. Nebylo proto výjimkou, že se uchýlil dokonce i k násilí – možná ze zoufalství, možná proto, že taková zkrátka byla jeho povaha. Každopádně oblibu si svým chováním ani u poddaných, ale vlastně ani u své manželky rozhodně nezískával. Marie Stuartovna musela trpět i žárlivé výstupy, neustálé sledování a podezírání z nevěry. Takový život nemůže vyvážit ani všechno bohatství, které si mohla užívat. Ona naštěstí jeho záchvaty přežila, což už nemohl říct její sekretář David Rizzio, jehož Jindřich podezíral ze vztahu s královnou.

Následník trůnu

I přes všechny problémy, které královský pár provázely, bylo potřeba zajistit následníka trůnu. A tak se přece jen z tohoto nepříliš vydařeného manželství narodil potomek – syn Jakub. Král vzal (alespoň na nějakou dobu) svoji manželku na milost, a snad se k ní dokonce choval trochu lépe, jejich okolí si ale oddychnout nemohlo. Časté výbuchy královy zloby přicházely i bez příčiny a bylo těžké se jim bránit.

Král Jindřich Stuart a syfilis

Pak už přišel únor roku 1567 a teprve jedenadvacetiletý král se svojí manželkou královnou, které patřila veškerá skutečná moc, přijeli do Edinburgu, lépe řečeno do blízkého proboštství. Proč? Jindřicha postihla nepříjemná choroba, kterou si chtěl v klidu a ústranní léčit. Jedni tvrdili, že šlo o neštovice, jako pravděpodobnější se ale jeví syfilis. Byli tady desátý den, když došlo k výbuchu jedné z budov proboštství. Exploze byla tak velká, že úplně zničila celý dům. Šlo o atentát, který měl stát Jindřicha Stuarta život? Byť podle všeho tak docela nevyšel, král se dalšího dne stejně nedožil. Jak je to možné?

Podivná smrt Jindřicha Stuarta

Když se lidé seběhli ke zničenému domu, našli poblíž také Jindřicha, na kterém ale nebyly žádné známky jakéhokoliv úrazu při výbuchu. Navíc byl král docela nahý. Jednou z variant, o kterých se mluvilo, byla možnost, že se atentát nepodařil, král jej přežil ve zdraví, ale rozhodnutí zbavit se agresivního mladého manžela královny bylo tak silné, že jej útočník ještě napadl a uškrtil. Další z „vyšetřovacích verzí” hovořila také o možnosti, že by výbuch odhodil tělo tak šikovně, že nebylo poškozeno. Není to ale příliš pravděpodobné.

Jaká byla role královny Marie Stuartovny?

Kdo za to mohl? Obvinění padlo na Jamese Hepburna. Právě on nedlouho po atentátu totiž unesl královnu, v té době již vdovu, která zatím o smrti svého muže prý nevěděla a bavila se na plese. Panovnice pak byla v zajetí celý týden. Ale také to mohlo být všechno docela jinak. Královna si totiž jen o několik měsíců později vzala za manžela právě svého únosce. Není tedy vyloučené, že Jindřich musel zemřít, aby ona mohla žít život ve spokojeném manželství.

Věděla královna Marie Stuartovna o atentátu na svého věčně nevrlého manžela, nebo snad byla dokonce u jeho příprav? Teorií je mnoho, ale historikové nenašli žádné důkazy, které by jednoznačně potvrdily, jak to doopravdy bylo. Jasné však je, že se měl Jindřich Stuart lépe ovládat a nepoštvat si své okolí a ženu proti sobě. Možná se mohl dožít spokojeného stáří…

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Jindřich Stuart

Offradranch.com: Marie královna Skotů (Mary Stuart) - Bio, Manžel, Děti, Rodina

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články