Šílený císař Elagabalus: Náruživý mladík se zálibou v nadměrných pánských chloubách

Šílený císař Elagabalus: Náruživý mladík se zálibou v nadměrných pánských chloubách
Zdroj: Wikimedia Commons/Henri-Paul Motte (1846-1922), Public domain

Bylo to šokující, ale přesto pochopitelné. Římský císař Elagabalus usedl na trůn v pouhých čtrnácti letech. Jenomže jako pouberťáka ho zajímaly zcela jiné věci, než vladaření. Byl to sex, sex a ještě jednou sex. A kvůli uspokojení byl ochotný udělat cokoli. Převléct se za ženu i uspořádat zvrácený rituál.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 09. 2021 14:00

Heliogabalus či Elagabalus byl římský císař ze severovské dynastie. Svou pozici si udržel jen pár let (218 až 222), pak byl zavražděn. Jeho jméno se stalo symbolem dekadence a úpadku mravů. Povahou byl velmi tvrdohlavý. Jeho vláda byla prosta veškerých ústupků a kompromisů, což mu nakonec zlomilo vaz.

Elagabalus žádal pouze neomezenou moc

Mladý Elagabalus byl pěkně tvrdohlavý pacholek. Nenechal si od nikoho poradit. Proč taky, když měl v rukou neomezenou moc. Nedbal na pravidla ani zavedené tradice. Vládl, ač neměl ani to nejmenší tušení o tom, co je to politika. Svérázný byl i v soukromí.

Oženil se celkem třikrát, mezitím však dospěl k poznání, že ho vlastně mnohem více přitahují muži. Neváhal se kvůli tomu převléct za ženu a vydat se na lov. Bylo to spíše ale součástí jeho výstřednosti. Jako vladař mohl mít ženy i muže, stačilo pouze ukázat. Nakonec se zamiloval do svého poddaného Hieroklése, a to tak moc, že ho chtěl prohlásit za císaře. Blížící se puč ze strany římského lidu musela včas zastavit jeho babička. Přikázala mu, aby se vzdal trůnu a pustil na něj bratrance Alexandra. Elagabalus se k tomu ale postavil lišácky. Určil ho za svého následovníka.

Zvrácené rituály císaře Elagabala

Homosexuální styky nebyly ve starověkém Římě ničím výjimečným. Pokud je ale doprovázely podivné praktiky, bylo to již na pováženou. Kromě toho, že se sám císař nabízel mužům prakticky jako prostitut, což bylo nepřípustné, nechyběla ani krev, lidské oběti pro účely věštění, orgie a různé metody posunující sex spíše do sadomasochistického spektra.

Hledá se největší přirození

Elagabalus prý svou povahou předčil i samotného Caligulu. Jeho největší vášní byla extrémně velká mužská přirození. Dokonce si kvůli tomu vybudoval nevěstinec i přímo v paláci. Tam mu vodili zvláště obdařené mladíky.

„Z dostupných historických zdrojů jej můžeme označit za jednoho z nejhorších a nejšílenějších vládců v celé historii Říma,” citoval deník.cz polského historika Alexandra Krawczuka. Není tak divu, že se 11. března 222 vzbouřila císařova armáda a svého vládce zavraždila. Elagabalus se dožil pouhých osmnácti let. Zanechal ale stopu, která je nesmazatelná dodnes.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Elagabalus 

Britannica.com: Elagabalus 

Worldhistory.org: Roman Emperor Elagabalus 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články