75 let od narození Freddieho Mercuryho: Čím děsil své rodiče a proč rád zpíval nahý?

75 let od narození Freddieho Mercuryho: Čím děsil své rodiče a proč rád zpíval nahý?
Zdroj: Wikimedia Commons/Carl Lender, CC BY-SA 3.0
Freddie Mercury patřil mezi nejtalentovanější zpěváky moderní historie. Byl také výrazným a excentrickým frontmanem kapely Queen. Vznik kapely Queen se datuje do roku 1970. Rezonuje ovšem dodnes.Slavnými se stali také díky originálnímu spojení klasické balady, hard rocku a opery, jak tomu bylo třeba ve skladbě Bohemian Rhapsody.Garden Lodge - poslední domov Freddieho Mercuryho. Dnes je z něj svatyně pro fanoušky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Freddie Mercury, frontman skupiny Queen, by 5. září oslavil 75. narozeniny. Byl nadaný muzikant i skvělý bavič. To šlo ruku v ruce s bohémským stylem života a mnohdy bizarními zvyky, požadavky a fobiemi. Čeho se Freddie Mercury bál, čím děsil své rodiče a co miloval?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 09. 2021 09:00

Freddie Mercury, rodným jménem Farrokh Bulsara, je považován za jednoho z nejvýznamnějších zpěváků v historii. Kromě talentu mu nechybělo ani velké charisma. Díky němu byly koncerty skupiny Queen pro fanoušky nezapomenutelným zážitkem. Dožil se ovšem pouhých 45 let. Příčinou smrti byla bronchiální pneumonie způsobená AIDS.

Freddie Mercury se nerad nudil

Freddie Mercury miloval vzrušení, patřilo to k jeho horkokrevné povaze. Proto si nenechal ujít návštěvu nechvalně proslulé newyorské diskotéky The Gilded Grape.Všichni mi říkali, že bych tam neměl raději chodit, anebo pokud ano, tak s přistaveným neprůstřelným autem,” zavzpomínal kdysi zpěvák. „Mě to ale o to víc lákalo.” 

Krátce poté, co na tuto diskotéku přišel, vypukla obrovská rvačka. Vzduchem létaly židle, pěsti i krev. Podle Mercuryho tam byla i Billie Jean King, bývalá světová tenisová jednička. „Úplně zkameněla. Řekl jsem jí, ať se nebojí a vzal ji na taneční parket. Bylo to pořád lepší, než si dát nudnou večeři v hotelu.”

Jak Freddie Mercury trápil své rodiče

Mercury začal se svým vzhledem experimentovat během studií na Ealing Art College. U jeho rodičů se to ale s moc velkým pochopením nesetkalo. Kromě extravagantního oblečení si začal lakovat nehty na černo Panebože! Jen ať tě nevidí sousedé. Hni sebou a použij zadní vchod,” popsal Freddie reakci rodičů v dokumentárním filmu Freddie Mercury: A Life, In His Own Words.

A to nebyla jediná věc, kterou jeho rodiče určitě neschvalovali. Ač byl Freddieho způsob života poměrně náročný a plný večírků, dlouhý spánek mu nic neříkal. Stačily mu dvě až tři hodiny anebo dvacetiminutové zdřímnutí v letadle. Možná i kvůli tomu se nevyhnul nočním můrám. V roce 1974 se mu zdálo, že vyšel na balkon, který se po chvíli zřítil. Dlouho se z toho nemohl vzpamatovat.

Strach z malých letadel

Každý má z něčeho strach. U Mercuryho to byla malá dopravní letadla. A přesně takovým musela kapela cestovat po Jižní Americe. Slavný frontman se musel opravdu přemáhat, aby se poté před novináři usmíval. Během letu prý svíral opěrky sedadla tak silně, až mu zbělely klouby.

Freddie Mercury rád zpíval nahý

Když se u Mercuryho začaly projevovat problémy s hlasivkami, přišel na to, že mu pomáhají neobvyklé prostředky. Zpočátku si vystačil s červeným vínem, to ale musel později omezit. Pak se zvykl rozezpívat nahý. Vysvětloval, že se s tím pojí určitá “pikantnost”, která ho dostane do ráže. Lékaři mu sice doporučovali operaci, když ale uviděl, co všechno by mu strkali do krku, přešla ho na to chuť.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Freddie Mercury 

Discovermusic.com: Freddie Mercury Facts: 15 Things You Never Knew About Queen’s Frontman 

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články