Denham Fouts, nejžádanější prostitut světa: Obdivoval ho řecký král i Jean Marais. Zemřel ve špíně a mladý

Denham Fouts, nejžádanější prostitut světa: Obdivoval ho řecký král i Jean Marais. Zemřel ve špíně a mladý
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Člověk se může proslavit různými, někdy i neobvyklými způsoby. Denham Fouts, známý jako Denny, byl svého času nejžádanější prostitut na světě. Psalo a mluvilo se o něm i v nejvyšších kruzích, byl zkrátka celebritou. Zájem o něj měl také budoucí řecký král Pavel I.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 16. 03. 2021 11:00

Denham „Denny“ Fouts pocházel ze zámožné rodiny, otec Edwin řídil továrnu na výrobu košťata, a tak neměli do kapsy hluboko. Světlo světa spatřil budoucí nejznámější prostitut 9. května 1914 v Jacksonville na Floridě. Tehdy to tedy rozhodně nebyla doba, která by přála homosexuálním vztahům, nebo dokonce mužské prostituci.

Zaujal na první pohled

Už jako odrostlejší dítě přitahoval okolí svým neobvykle pohledným zjevem. Otec, který měl známosti v podnikatelských kruzích, brzy mladému Dennymu, který ani nedokončil střední školu, zajistil práci ve Washingtonu. Chlapec tam sice odjel, ale nedojel. Změnil rozhodnutí a objevil se na Manhattanu v New Yorku, kde se nechal zaměstnat v obchodě.

I tady ale budil pozornost svojí krásnou tváří. Netrvalo to dlouho a dostal se do přízně hned několika bohatých a vlivných lidí. Patřil mezi ně například britský spisovatel Christopher Isherwood, který se otevřeně hlásil k homosexuální orientaci, malíř a básník Brion Gysin nebo Truman Capote, autor románu Snídaně u Tiffanyho. Těch, kteří Dennyho obdivovali a neváhali za něj utratit peníze, bylo stále víc – a nešlo vždy jen o muže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený DIOSES IMPERFECTOS (@diosesimperfectos)

Nevypočitatelný Denny

„Sláva”, kterou Denham Fouts přímo přitahoval, se na jeho životě odrazila také negativně. Život v luxusu a nadbytku, o který se zasloužil tím, že dělal svým mecenášům společnost, ho dovedla až k opiu. A právě na jeho drogové závislosti také ztroskotaly některé vztahy, jako třeba ten se spisovatelem Peterem Watsonem.

Denny dobře věděl, že si může dovolit téměř cokoliv – a také to dělal. Cestoval po světě a žil také v Evropě. Zde se postaral o velký skandál, když po návratu z Tibetu, kde se mimo jiné naučil střílet z luku, předváděl svoje nově získané umění na Champs-Élysées. Pro jeho výstřední a často i nevhodné chování byl vykázán i z několika lepších evropských hotelů. A tak postupně začal získávat také pověst nevypočitatelného člověka, jehož povaha rozhodně není tak příjemná jako pohled na jeho tvář. Spisovatel a filmař Jean Cocteau jej dokonce popisoval jako muže se špatným vlivem na okolí.

Student Fouts

Přišla druhá světová válka a Denny se raději vrátil do Ameriky, půda v Evropě byla přece jen příliš horká. A znovu měl štěstí. Setkal se se spisovatelem Christopherem Isherwoodem, s nímž cestoval po kontinentu, meditoval a učil se. A Isherwood sbíral podklady k dalším dílům, kde mu předlohou byl právě Denny. I tohle období ale brzo skončilo, stejně jako válečné roky. A tak se Denham rozhodl svůj život znovu změnit. Dostudoval střední školu a později i medicínu a jako lékař se vrátil do Evropy.

Mocní a slavní obdivovatelé

Když ho jednou fascinovala fotografie Trumana Capoteho, napsal slavnému spisovateli vzkaz s jedním slovem: „Přijď.“ A on přijel a strávili spolu několik hodin v Denhamově apartmánu. Fouts okouzlili i Jeana Maraise, o jehož homosexualitě se také vědělo, ačkoliv hrával svůdníky a milence krásných dam. Ale ani toho nebylo dost, o Dennyho měl zájem dokonce budoucí řecký král Pavel I.

Mladý prostitut se stal také zdrojem žárlivosti, když o něm velmi nelichotivě psal fotograf Cecil Beaton. Jeho nevraživost vůči Dennymu ale, jak se později ukázalo, pramenila z lásky k Peteru Watsonovi, jednomu z největších Foutsových mecenášů.

Smutný konec slavného prostituta

Jak rychle žil, tak rychle také Denham Fouts zemřel – a konec života neměl nijak skvělý. Přežíval jen díky svému milenci Anthonymu Watson-Gandym, který se o něj staral, když Denny ležel bezvládně v posteli bez zájmu o život. Mezi rty měl vloženou cigaretu, která se pomalu měnila v popel a Anthony ji vždy vybíral na poslední chvíli, aby se Denham nespálil.

Nejslavnější prostitut 20. století zemřel 16. prosince 1948 kvůli problémům se srdcem. Bylo mu pouhých 34 let. Místo posledního odpočinku muže, jehož tvář a osobnost obdivovali i slavní a mocní, je na protestantském hřbitově v Římě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Denham Fouts

Documentjournal.com: Denham Fouts: The most expensive male sex worker in the world

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články