Romana (33): Můj bohatý manžel mě nutí k rozhodnutí, nad kterým zůstává rozum stát

Romana (33): Můj bohatý manžel mě nutí k rozhodnutí, nad kterým zůstává rozum stát
Zdroj: Freepik.com

Romana se rozhodla, že si ještě prodlouží mateřskou dovolenou. Situace na trhu práce není kvůli nouzovému stavu příznivá. Když to řekla manželovi, dočkala se nepochopení. Ten si přeje, aby šla do práce. On vydělává dost peněz, takže tomu Romana zcela nerozumí.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 02. 2021 08:30

S Jindrou jsme spolu tři roky, manželé jsme teprve rok. Máme spolu dnes už dvouletou dceru Sofii. Manžel má z předcházejícího vztahu syna. Já jsem se před lety živila jako asistentka ředitele v jedné veliké firmě. Práce mě nebavila, a tak jsem nakonec dala výpověď.

Exmanželka byla bohatá

Začala jsem se živit jako fitness trenérka v jedné tělocvičně. Někdy jsem dávala i soukromé lekce. Když byl dobrý měsíc, vydělala jsem si poměrně dost peněz. Jindra se na moje finance sice nikdy nijak zvlášť nevyptával, je právník, takže vydělává dost, ale občas naznačil, že bych měla přidat, protože jeho bývalá manželka jako vysoce postavená manažerka nosila domů někdy i sto tisíc měsíčně.

Byli zvyklí jezdit na exotické dovolené, kupovat si luxusní věci. Jejich syn uměl už ve dvou letech ovládat tablet. Exmanželka byla totiž tak trochu krkavčí máma, která se kluka zbavila vždycky, když to šlo. Chodil do jeslí, protože pro ni byla důležitější práce a hlavně peníze. Já taková nejsem, takže chci být doma s dcerou, jak to jen půjde.

Manžel mě žene do práce

Když se dcera narodila, neměla jsem nárok na mateřskou, takže jsem rovnou pobírala rodičovský příspěvek. Nebýt toho, že se nám navýšil, už bych si teď musela hledat práci. Mám to nyní nastavené tak, že poslední příspěvek budu brát v září tohoto roku. Jelikož nemám místo, rozhodla jsem se, že si rodičovský příspěvek nakonec protáhnu. A to minimálně do tří let naší dcery. Sice bude částka nižší, ale bojím se, že teď práci nenajdu.

Netušila jsem ale, že to bude vadit Jindrovi. Když jsem se ho na to ptala, prohlásil: „Už chci, abys šla do práce a trochu mi pomohla.“ Zarazilo mě to. Viděla jsem jeho výplatní pásku. Bere přes sto tisíc měsíčně. Mých vydělaných dvacet tisíc je v tu chvíli zcela směšných. Zkoušela jsem se hájit: „Nemyslím si, že bych teď, když je nouzový stav, našla práci. Bude lepší, když budu ještě chvíli doma. Počkáme, jak se celá situace vyvine. Navíc je Sofie malá, aby už šla do školky.“ Jindra se rozzuřil: „Mě ale nebaví táhnout celou domácnost sám, prostě půjdeš makat!

Vůbec mě nepodpoří

Začal mě v tu chvíli srovnávat se svojí exmanželkou. „To Hanka šla do práce, už když byl synovi rok. Neflákala se doma jako ty. Mohli jsme díky tomu cestovat.“ „Jenže já nejsem žádná tvoje Hanka. Té byl syn na obtíž, protože s ním doma být nechtěla. Sám jsi říkal, že dítě sis vynutil ty, ona ho nechtěla.“ Ošklivě jsme se pohádali.

Řekl mi, že pokud si to udělám podle sebe, nebude mi už dávat žádné peníze navíc. Musím se o sebe postarat ze svého příjmu, když se chci válet doma. Nechápe, že těch pár měsíců navíc, co budu doma, nic velikého nezmění. On jen prostě chce, abych ho poslouchala.

Přemýšlím, jestli si to mám udělat podle sebe, nebo ne. Práci možná najdu, ale jakou? A jak placenou? Čekala bych, když má takový příjem, že mě podrží. Příští týden jdu na úřad. Risknu to.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články