Charismatický Jean Marais a jeho tajemství: S matkou chodil krást, otec možná pocházel z Čech

Bylo by možné takovému muži odolat?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Je potřeba hledat jiný vzor pravého muže? I když jej ale ženy obdivovaly a nejedna by s ním ráda sdílela svůj život, herec měl v srdci svého přítele Jeana Cocteaua. Zajímavý může být i původ Jeana Maraise – gestapo vypátralo jeho stopu do Bohuslavic, kde se zajímali o jistého Jana Mareše...Kolem charismatického Jeana Maraise bylo pořád hodně žen.Jean Marais se neuměl nudit.Jean Marais neztratil kouzlo ani ve vyšším věku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jean Marais, francouzský herec, ale také malíř, scénograf nebo sochař, byl zkrátka mužem mnoha nadání. My si jej pamatujeme hlavně z filmového plátna. Krásný muž plný pochopení, touhy po krásných ženách – pravý rytíř se všemi svými tajemstvími. Jaký byl doopravdy jeden z nejznámějších filmových milovníků?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 25. 01. 2021 11:00

Dnes už není žádným tajemstvím, že i když na filmovém plátně bojoval o srdce krásných žen, to jeho patřilo o čtyřiadvacet let staršímu Jeanu Cocteauovi, filmaři, divadelníku a básníkovi. Zatímco ženy v hledišti toužily po jeho náruči, on spěchal domů ke svému příteli. Nesmíme ale zapomenout, že šlo o první polovinu minulého století, a tak se nelze divit tomu, že milenci se svým vztahem na veřejnosti nechlubili. Jean ale nebyl tak docela chladný ani k ženám. Milu Parély si dokonce chtěl vzít za ženu.

Kariéra díky staršímu milenci

Byl to ale právě Jean Cocteau, který Jeana Maraise podporoval v jeho kariéře a pomáhal mu. Někteří se dokonce dohadují o tom, jestli by jeho hvězda tak zazářila sama, bez pomoci úspěšného partnera. Herecký talent a hlavně nadšení ale projevoval už od malička, když žil prakticky jen v ženské společnosti. Otec odešel bojovat do války a matce, která jen tři roky před jeho narozením přišla o dceru, vlastně ani nevadilo, že se Jean rád převléká do ženských šatů a líčí se.

Na hraně zákona

Spolu s matkou se časem dostal také do problémů se zákonem. Aline Marie Louise Vassordová, matka budoucího slavného herce, se živila, jak se dalo, a vzít si něco, co nebylo její, jí zjevně nedělalo problémy. Skončila kvůli tomu dokonce i ve vězení. To ale jejímu Jeanovi nevadilo. Rozhodně ne natolik, aby zavrhl milovanou matku, kterou po celý život ctil a obdivoval. Naopak – přidal se k ní a určitou dobu byli jednou nohou za hranicí zákona společně.

Spletlo se gestapo, nebo matka lhala?

Zajímavým momentem v životě Jeana Maraise byly pochybnosti o jeho původu. Kdo byl skutečně jeho otcem? Podle matriky samozřejmě manžel jeho matky Alfred Emmanuel Victor Paul Villain-Marais. Tak jisté to ale není. Proč by se jinak, v souvislosti s tehdy již známým a uznávaným hercem, gestapo ptalo po árijském původu jistého Jana Mareše z Bohuslavic, který měl být podle jejich pátrání Maraisovým skutečným otcem? Udělalo gestapo chybu, nebo se hercova matka dopustila nevěry?

Jean Marais se dokonce prý jednou se svým možným pravým otcem krátce před jeho úmrtím setkal a poznamenal, že jejich gesta, chování i povaha byly velmi podobné. Není tedy vyloučené, že bychom mohli slavného Francouze, jehož šarm a charisma ve své době jen těžko někdo překonal, považovat tak trochu i za našeho.

Nebyl právě studijní typ

Mladý Jean se nejprve snažil studovat, ale nebyl typ, který by učení věnoval tolik snahy, aby školu zvládl. Spíš než knihy ho zajímala zábava a provokování učitelů, což se ve škole samozřejmě nelíbilo. Jean ze studia zběhl a začal se věnovat fotografii. Zároveň se snažil prosadit se u divadla. To se mu ale začalo dařit až právě s pomocí Jeana Cocteaua, který ho pak seznámil i s uměním a jeho historií a působil v této oblasti jako Maraisův mentor.

Symbol odboje

Za války už měl Jean Marais i díky svému milenci velmi dobře rozjetou kariéru. Nacisté se mu ji sice snažili překazit, dosáhli ale jen pravého opaku. Hercova popularita naopak rostla a stal se symbolem odporu proti okupantům. Z divadelních prken ani z filmového plátna vůbec nezmizel. Naštěstí pro diváky, kteří se tak dodnes mohou těšit jeho hereckými výkony v takových filmech, jako je Hrbáč, Kráska a zvíře, Bídníci 20. století, Svůdná krása, nebo samozřejmě i v sérii filmů o Fantomasovi. Přitom můžeme spekulovat, jestli se na obrazovce nebo na plátně právě neobjevil potomek Marešů z Bohuslavic.

Zdroje:

Wikipedia: Jean Marais

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články