Leoš Suchařípa, hvězda filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne: Kvůli Věře Chytilové skončil na prášcích

Leoš Suchařípa, hvězda filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne: Kvůli Věře Chytilové skončil na prášcích
Zdroj: se souhlasem České televize
Po prvním natáčecím dnu bylo pěkně veselo. Když záběry uviděla režisérka Chytilová, měla prý lézt po všech čtyřech a přitom řvát: „To ne!“Leoš Suchařípa kvůli nekonvenčnímu přístupu režisérky skončil na uklidňujících prášcích.Na hlavní roli si myslel i Miloš Kopecký. Když ji nedostal, začal držet bobříka mlčení.Faunovo velmi pozdní odpoledne se natáčelo v Praze.+ 2 fotky+ 3 fotky

Leoš Suchařípa coby stárnoucí elegán, který si ještě sem tam užije, podal ve filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne nezapomenutelný výkon. A to i přesto, že se k němu režisérka Věra Chytilová nechovala zrovna nejlépe. Dokonce kvůli ní skončil na prášcích.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 01. 2021 16:00

Komedie Věry Chytilové, jež v roce 1983 vznikla na motivy povídky Jiřího Brdečky, sleduje život starého mládence, který se snaží odehnat myšlenky na blížící se stáří různými eskapádami s výrazně mladšími dívkami. Neskončí však kvůli tomu jako tragikomická figurka? Celý život byl totiž zvyklý jen brát a nic nedávat. Na snímek Faunovo velmi pozdní odpoledne se můžete podívat dnes v 18:00 na CS Filmu.

Docela jiný faun

Kdoví, jak by vůbec Faunovo velmi pozdní odpoledne vypadalo, kdyby si elegána, kterého naplno postihla krize středního věku, střihl jiný herec. O roli prý totiž měl velký zájem také Miloš Kopecký, kterému by stoprocentně sedla jako ulitá.

Jenže Věra Chytilová si, jako obvykle, prosadila svou a povolala Leoše Suchařípu. Kopecký se pak s režisérkou, která byla jeho kamarádka, pohádal a nějakou dobu spolu nemluvili.

Psychický teror

Věra Chytilová zastínila svou nebojácností spoustu svých mužských protějšků. Když se jí znelíbil někdo ze štábu, neváhala ho seřvat jako malého Jardu, a pokud jí to nestačilo, přišly na řadu facky. Herce se zase snažila psychicky zdeptat. Byla přesvědčená, že když je vytočí k nepříčetnosti, projeví se u nich ty pravé emoce.

Jejím neobvyklým metodám neunikl ani Leoš Suchařípa, pro kterého se natáčení Faunova velmi pozdního odpoledne stalo hotovým mučením. Nakonec však na cholerickou režisérku „vyzrál po svém“ a začal užívat prášky na uklidnění. Když měl v sobě dva, mohla křičet klidně celý den.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Faunovo velmi pozdní odpoledne

Česká televize: Faunovo velmi pozdní odpoledne

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články