Panelstory: Chytilová si natáčení doslova vynutila. Lukáš Bech se neměl kvůli otci ve filmu vůbec ukázat

Panelstory: Chytilová si natáčení doslova vynutila. Lukáš Bech se neměl kvůli otci ve filmu vůbec ukázat
Zdroj: se souhlasem Seznam TV
Komedie Věry Chytilové Panelstory aneb Jak se rodí sídliště se dostala do široké distribuce až v roce 1988, čili devět let od svého vzniku.Režisérka Věra Chytilová si povolení k natáčení Panelstory aneb Jak se rodí sídliště musela doslova vydupat. 
Natáčelo se na rozestavěném pražském Jižním Městě. Kvůli nedostatečné elektrifikaci si musel štáb někdy proud vyrábět sám. 
Práce na komedii Panelstory aneb Jak se rodí sídliště byly hektické. Začalo se na jaře a skončit se muselo v zimě.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Filmy režisérky Věry Chytilové jsou vždy kontroverzní. A nejinak tomu bylo i u komedie Panelstory, která si vzala na paškál život na velkoměstském sídlišti. Samotné povolení k natáčení si musela Chytilová doslova vydupat, s čímž ale neměla tato rázná žena problém. Dobře to nevypadalo ani s představitelem hlavní role Lukášem Bechem. Chybělo málo a ve filmu se vůbec neukázal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 11. 2020 16:00

Na film Panelstory aneb Jak se rodí sídliště se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam. Sídliště rodící se uprostřed pulzujícího velkoměsta. Místo plné různých lidských povah, které bývají často sobecké, zahleděné do sebe, a hlavně lhostejné ke svému okolí. Satira kritizující stav společnosti v sedmdesátých letech dvacátého století.

Akční Chytilová

Věra Chytilová se nikdy nedala. Když něco chtěla, šla si tvrdě za tím. Ať už byl její oponent sebevětší papaláš, nakonec každý srazil podpatky. O tom se ostatně přesvědčil i hlavní ideolog a šéf kultury Miroslav Müller. Chytilová neváhala přelézt plot a vlézt do jeho domu otevřeným oknem.

Zatímco mu pomáhala utírat nádobí, vysvětlila mu, že je sice fajn, že už víceméně kývl na natáčení, jenomže by ještě potřebovala zelenou pro neherečku Dagmar Slivinskou, kterou objevila v obchodním domě Kotva. „Bohužel,“ zaznělo z úst pohlavára. Slivinská se vdala za francouzského komunistu, který odešel do Československa, neboť se nepohodl se členy tamější strany. A to bylo podezřelé. „Jo? Tak já mu ráda řeknu, jací jste tady volové, proč zakazujete jeho ženě hrát,“ odpálkovala jej. A bylo domluveno.

Létající Čestmír

Herec Lukáš Bech, který se později proslavil v seriálu Létající Čestmír, to měl v době natáčení Panelstory pěkně nahnuté. Soudruzi se totiž rozhodli, že mu budou házet klacky pod nohy. A to vše jenom proto, že jeho otec v minulosti podepsal manifest 2000 slov. Toto rozhodnutí Věru Chytilovou opět rozpálilo doběla.

Tentokrát se terčem jejího hněvu stal hlavní dramaturg Filmového studia Barrandov Ludvík Toman. Ptala se ho, zda je při smyslech, když se malému dítěti mstí za to, co udělal jeho dospělý otec. Nezbývalo mu nic jiného než souhlasit. K podpisu navíc došlo před deseti lety. Bech tehdy nebyl ještě ani na světě.

Lest

Točit se mohlo, ale k zákazu stejně došlo týden po premiéře v lednu roku 1979. Mohl se promítat jen ve vybraných lokalitách a bez jakékoli propagace. Chytilové bylo hned jasné, že Toman nepustí film do zahraničí. Rozhodla se tak, že to vyřeší po svém. Film propašovala v krabici od bot na festival v San Remu, kde získal hlavní cenu. Nebo se spíše o ni podělil se snímkem z Uzbekistánu. Když na festival dorazil Toman, všichni mu gratulovali k vítězství. On jenom mávl naštvaně rukou se slovy, že takových filmů se u nás točí desítky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Panelstory

TV Seznam: Panelstory

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články