Herec Vítězslav Vejražka. Národní umělec a prostitut ve službách StB. Svedl i vlastní tetu

Herec Vítězslav Vejražka. Národní umělec a prostitut ve službách StB. Svedl i vlastní tetu
Vítězslav Vejražka (9. května 1915 až 8. června 1973) byl český herec, divadelní režisér, divadelní pedagog a politik. A také spolupracovník StB, který se na požádání vyspal s tím, na koho mu řídící agenti ukázali.Ve filmu Ryba na suchu (1942) se objevil vedle Vlasty Buriana. Tenkrát ještě nikdo netušil, na jakou dráhu se o sedm let později vydá.Díky roli ve filmu Pytlákova schovanka si ho oblíbil celý národ. V témže roce, kdy film natočil, se stal agentem StB.V rolích v Národním divadle (zde s Lubou Skořepová v Lucerně - 1949) byl nezapomenutelný. Na svou slávu a herecké nadání se snažil nalákat ženy, které měl kompromitovat.+ 6 fotek+ 7 fotek

Vítězslav Vejražka patřil mezi uznávané české herce, ztvárnil a zrežíroval celou řadu inscenací v činohře Národního divadla. Měl však i druhou tvář. Dobrovolně se nabídl ke spolupráci s StB, nechvalně známou komunistickou tajnou policií. StB pak využívala jeho mužného vzhledu ke svádění a následné kompromitaci slavných hereček, se kterými Vejražka na rozkaz řídících agentů skočil do postele. Jednou z jeho obětí byla i jeho vlastní teta.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 04. 11. 2019 13:30

Letos si připomínáme 30 let od sametové revoluce, která navždy změnila dějiny naší země a zbavila nás komunistických okovů. Oficiálně skončila i éra nechvalně známé Státní bezpečnosti (StB), přestože mnohým estébákům se podařilo etablovat i v novém režimu. StB, která byla od vzniku v roce 1945 kompletně pod kontrolou komunistické strany, zanikla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera pár měsíců po sametu. Připomeňme si v seriálu Lifee.cz osudy některých estébáků.

Agentem z vlastního rozhodnutí

Vítězslav Vejražka (používal i filmový pseudonym Petr Vít) se narodil 9. května 1915 nedaleko Mnichova Hradiště. Píše se začátek roku 1949, když se třiatřicetiletý Vejražka hlásí do služeb StB. Ke spolupráci se zavazuje sám a dobrovolně, aniž by na něho kdy byl vyvíjen jakýkoliv nátlak.

"Jako pokrokový občan Čs. republiky zavazuji se ke spolupráci s čs. bezpečnostní službou. Zavazuji se, že o úkolech, které mi budou uloženy, se nebudu zmiňovati nikde a před nikým a budu zachovávati v těchto naprostou mlčenlivost." Tímto prohlášením začal žít oblíbený český herec svůj druhý život, život udavače Nováka.

První úkol: Svést tetu

Příčinou zájmu Státní bezpečnosti o Vejražku byla jeho teta Milada Deggiovanni, rodilá Češka, později italská státní příslušnice, která pracovala na vízovém oddělení italského velvyslanectví v Praze a StB ji toužila získat pro spolupráci.

Úkol pro Vejražku tedy zněl jasně, navázat s vlastní tetou milenecký poměr! Herec neváhal ani nezahálel, když si jeho řídící důstojník brzy poznamenal: "Do měsíce se tento doposud příbuzenský poměr změní neodvratně v milenecký, jelikož jsou náznaky, že se Deggiovanni zamilovala do svého synovce." Intimní vztah se svou tetou pak udržoval až do roku 1950.

StB si ho nemohla vynachválit

V tzv. vázacím návrhu StB dopodrobna popsala přednosti Vítězslava Vejražky i s možnostmi jejich využití.

"Vejražka je dosti populární herec hlavně v ženském světě. Jedná se opravdu o muže skvělé tělesné postavy a zajímavého, typického zjevu. Seznámení s elegantními ženami mu nedělá potíže, jelikož mu tyto nadcházejí. On zase dovede využíti svého důvtipu... Jeho největší možnosti vidíme v jeho přirozených vlastnostech jako hezkého muže, který dovede na první pohled připoutati ženy opravdu hezké a elegantní, které jsou nám jinak nedostupné." Očekávání v něj vložená dokázal Vejražka splnit na sto procent.

Konspirační byt

Vejražkův jednopokojový byt na pomezí Pankráce a Nuslí nesměl zůstat nevyužit, dokonale totiž mohl posloužit ke konspiraci. Do spíže tak byla umístěna kamera, která natáčela kompromitující materiál na gauči v místnosti.

Za pořízení takovéhoto materiálu přispívala StB Vejražkovi na nájem a platila jeho útraty v pražských vinárnách. Již v roce 1952 se ve zmíněném bytě odehrálo pět operativních akcí, při nichž byly natočeny tři kompromitující filmy. Celá operace nesla název "Akce Film".

Paní "E"

Jednoho dne byl dán Vejražkovi těžký úkol, svést ženu, kterou on sám nazýval "E". Cílem bylo natočit soulož na kameru takovým způsobem, aby to danou ženu kompromitovalo a zesměšnilo.

Během první schůzky byl ale slavný herec neúspěšný. Odradit se ale nedal a pozval "E" na představení Othella, v němž hrál hlavní roli. Po představení se mu v baru zdálo, že už ledy přeci jen prolomil, proto nasypal do sklenice "E" omamnou látku.

Číšník ale přišel ke stolu dříve, než Vejražka očekával a "E" ještě neměla dopito. Požádala proto svého společníka, aby sklenici dopil za ni. Zděšenému agentovi nezbylo nic jiného než vypít svou vlastní drogu. Neúspěch u "E" pak obhajoval tím, že měla nejspíše zrovna menstruaci.

Dvojí život

Vítězslav Vejražka žil dvojí život, na jedné straně byl hercem Národního divadla a profesorem herectví na konzervatoři. Na straně druhé šlo o obyčejného udavače a prostituta, který neváhal souložit s vlastní tetou.

"Státní bezpečnost používala pro takové lidi označení společenský agent," uvedl již dříve pro časopis Reflex historik Radek Schovánek, který na případ Vítězslava Vejražky poprvé upozornil. "Většinou se jednalo o prostitutky, ale často také lidi ze šlechtických rodů, příbuzné slavných hereček, prostě lidi, kteří byli schopni proniknout do tzv. lepší společnosti. Takovým společenským agentem byl spisovatel Jiří Mucha, bratr herečky Adiny Mandlové Jiří Mandl a takovým společenským agentem byl i Vítězslav Vejražka."

Vítězslav Vejražka, který si za svoji činnost prostituta StB vysloužil nejen četné finanční a kariérní výhody, ale i různá ocenění, zemřel 8. června 1973 v Praze. Vrcholem vší absurdity je, že byl po smrti pochován v hrobce národních velikánů na vyšehradském Slavíně. Společnost mu dělají osobnosti jako Ema Destinnová či Alfons Mucha.

Zdroje informací:

Vítězslav Vejražka, Wikipedia

Časopis Reflex, článek Vítězslav Vejražka, štětka komunistické tajné policie autora Dana Hrubého

Vítězslav Vejražka, CSFD.cz

Casanova ve službách StB. Agent Novák to hraje i na Ostravu, Česká televize

Příběh jednoho opravdového herce, Divabaze.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články