Komplikace s domem, losos místo kapra: Jak stráví svátky hvězdy nových vánočních pohádek 2020?

Komplikace s domem, losos místo kapra: Jak stráví svátky hvězdy nových vánočních pohádek 2020?
Zdroj: Česká televize/koláž Lifee.cz

Někdo postaru a tradičně, jiný moderně. Někdo s obavami, jiný hned dvakrát. Hvězdy nových vánočních pohádek 2020 prozradily, jak budou trávit letošní svátky.

Jana Jánská
Jana Jánská 21. 12. 2020 10:30

Na Vánoce 2020 si Česká televize připravila hned tři hlavní sváteční pohádky – O vánoční hvězdě, O léčivé vodě a Hodinářův učeň. Kromě oblíbených známých tváří v nich uvidíte i celou řadu nových osobností. Co prozradily o svých letošních Vánocích?

Aktéři pohádky O vánoční hvězdě

Hlavu plnou starostí měl v poslední době režisér Karel Janák. "Letos jsme se měli stěhovat do nového domu, který se snažíme zrekonstruovat. Původně jsme to plánovali už na léto, ale se všemi těmi protiepidemickými opatřeními se nám situace trochu protáhla. Tak teď jen se ženou doufáme, že se nám podaří v novém domově oslavit aspoň ty letošní Vánoce a že si tam jako první vánoční pohádku pustíme právě tu O vánoční hvězdě," řekl.

Také Aňa Geislerová, která v Janákově pohádce hraje Proximu, zatím nemá zcela jasno. "Jak budu trávit letošní Vánoce? Víme to vůbec někdo? Já doufám, že tradičně, ale svět je den za dnem jiný a je nepředvídatelný. Jediné pozitivum teď vidím v tom, že je nám všem jasné, že to letos nebude o dárcích. Mnohem víc si budeme vážit toho, jestli budeme všichni spolu, nebo ne. Ale já věřím, že zase nastane klid," dodala.

Tak trochu kuriózně bude trávit letošní svátky herečka Darija Pavlovičová, tedy princezna Hanka. "Nemám rodiče z Česka, tak vždy slavíme dvoje Vánoce. Na ty první, české, si uděláme kapra nebo řízky. A protože rodiče jsou z Běloruska a z Litvy, tak ty druhé Vánoce slavíme podle pravoslavného kalendáře. Ale ani tady nedodržujeme nějak křečovitě tradice, je to spíš o tom, že jsme spolu."

Hvězdy pohádky O léčivé vodě

Slovenský herec Jakub Špišák hraje v pohádce O léčivé vodě dobrodruha Jakuba. A na Štědrý den má zároveň i narozeniny. "Když jsem byl menší, byl jsem naštvaný, že dostávám méně dárků než ostatní. Teď už dárky neřeším a těším se na slavnostní večeři. Místo kapra míváme lososa. Jednou si máma vymyslela, že budeme mít krevety. Pravidelně máme zelňačku a pak máme ještě jednu polévku, rusínskou máčanku. Ta mi ale moc nechutná," nechal se slyšet.

Linda Rybová, která hraje Paní vod a pramenů, vyznává tradiční podobu svátků: "Sejde se vždy celá rodina. Bývá nás kolem dvaceti. Nesmí chybět rybí polévka, kapr a bramborový sálat. Na stole jsou šupiny pod talířem, jehličí složené do křížku. Úplná klasika." Stejné to má i Zuzana Kanócz neboli pohádková Henrieta. "Před večeří rozkrajujeme jablíčko, míváme oplatky s medem a česnekem, zelňačku, kapra anebo teď spíš už jinou rybu a salátem. Nic výjimečného."

Krále Juraje, klaďase každým coulem, hraje v pohádce O léčivé vodě slovenský herec Marián Mitaš. "Vánoce trávím úplně tradičně s rodinou. Nejdříve je modlitba, potom jíme oplatky s medem, zelňačku, rybu se salátem a na závěr koláče a jdeme ke stromečku rozbalovat dárky," popsal.

Kdy se vysílají nové vánoční pohádky 2020?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články