Krásná Liduška z vánoční pohádky Krakonošovo tajemství: Nejhorší bylo běhat po horách v botách na podpatcích

 Leona Skleničková z Krakonošova tajemství: Nejhorší bylo běhat po horách v botách na podpatcích
Zdroj: se souhlasem České televize
Krakonošovo tajemství: Zámek v podhůří Krkonoš má nového majitele, hamižného Štěpána (Jakub Prachař). Lesům ale vládne starý známý Krakonoš (David Svehlík).David Švehlík v ikonické roli Krakonoše, kterého před ním hrál třeba František Peterka.Hamižného Štěpána hraje Jakub Prachař. Jeho děda Ilja Prachař je neodmyslitelně spjatý s Krkonošskými pohádkami jako proradný Trauntenberk...Ondřej Sokol si v Krakonošově tajemství zahrál národopisce Pravoslava Jiráčka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Leona Skleničková koukala na Krkonošské pohádky už jako malá holka a hlavní hrdina ji vždy fascinoval majestátností a tajuplností. Teď dostala příležitost zahrát si v příběhu pána hor, objevila se v nové pohádce Krakonošovo tajemství.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 12. 2022 13:00

Krakonošovo tajemství: Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový pán Štěpán (Jakub Prachař) a s ním i jeho mladší bratr Adam. Ten zde potká vesnickou dívku Lidušku (Leona Skleničková), do které se zamiluje. Má jejich láska naději v příběhu o hledání pokladu a odhalování tajů pána hor Krakonoše? Na novou českou pohádku Krakonošovo tajemství se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT 1.

Leona Skleničková v Krakonošově tajemství

Přestože je Krakonošovo tajemství především pohádkou, Leona Skleničková dostala od režiséra Petra Bebjaka trochu jiné pokyny. Často jí říkal, ať nehraje pohádku, protože točí dobový příběh o skutečných lidech s opravdovými city a problémy.

Byť si to hrozně pochvalovala, samotné natáčení již nebylo tak jednoduché. Patrně nejhorší bylo, když musela zvládnout běh po horách v dobových botách s podpatkem. A jak by popsala svou roli Lidušky, na kterou se budou upírat oči milionů diváků?

Baví mě, že je to někdo, kdo následuje své srdce, a když se pro něco rozhodne, nebojí se jít si za tím. Miluje přírodu a dává jí spoustu lásky, kterou by ale ráda dala i někomu konkrétnímu. Myslím, že vidí lidem pod slupku, protože v nich dokáže najít to dobré," vysvětluje Skleničková v materiálech pro novináře.

Leona Skleničková o vánočních pohádkách

Herečka říká, že o Vánocích stihne v televizi přibližně šest pohádek. „Naše Vánoce jsou hodně o rodinných návštěvách, kdy hlavně hrajeme deskovky, takže i o svátcích je čas u obrazovky docela vzácný," vysvětluje Skleničková.

Na pohádky se samozřejmě ráda dívala i jako malá holka. Co tehdy hledala u postav z pohádek? „Vždycky mě fascinovala odvaha, v jakékoliv formě. Ať už šlo o následování dobrodružství, cestu do neznáma, postavení se nebezpečí nebo důvěru ve vlastní srdce a hodnoty. A pak taky smysl pro humor!" dodává Leona Skleničková.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Vánoce

Wikipedia.org: Krkonošské pohádky

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články