Záhadní strážci: Pohoří Santa Lucia mají hlídat děsivé třímetrové postavy s holí a kloboukem

Americký Krakonoš? Pohoří Santa Lucia mají hlídat děsivé třímetrové postavy s holí a kloboukem
Zdroj: Unsplash

Kalifornské pohoří Santa Lucia měří 240 kilometrů a tvoří neprostupnou bariéru mezi vnitrozemím kontinentálních Spojených států a pobřežím. Není divu, že první průzkumníci při jejich objevování selhali. Mohla za to pouze jejich nepřipravenost, nebo se tam setkali s něčím, na co by raději zapomněli?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 12. 2022 16:00

Každému, kdo navštívil pohoří Santa Lucia, připadaly tyto bytosti v něčem jiné. Na jméně se však shodli všichni, začali jim říkat temní strážci. Má jít o vysoké tmavé postavy, které tiše bdí nad návštěvníky hor. Možná jde o americkou verzi našeho Krakonoše...

Legenda stará 300 let

Dle výpovědí svědků mají být strážci vysocí až tři metry a prý rádi nosí pláštěnky a klobouky. Přestože mají na lidi dlouze zírat, pokud se k nim pokusí někdo přiblížit, v mžiku oka zmizí. Jako kdyby se rozplynuli. Boom se zprávami o setkáních se strážci se rozpoutal okolo roku 1930. Legendy o těchto bytostech jsou ale mnohem starší. Indiáni z kmene Chumash si ústně předávají příběhy o těchto tvorech již tři sta let.

Setkat se s nimi měli i první španělští kolonisté. A jejich tvrzení podpořili i první osadníci. Někdo je měl přímo vidět, jiný měl jen pocit, že ho někdo sleduje. Nikdo ale zatím nepopsal jejich obličeje. Jsou zřejmě tak tmaví, že lze pozorovat jen jakýsi obrys. Údajně také drží v rukou hole.

John Steinbeck a temní strážci

V průběhu let se vyrojilo hned několik teorií o tom, kdo vlastně oni strážci jsou. Někdo tvrdí, že jde o migrující osoby, jenž se pouze snaží vyhýbat ostatním lidem. Jiní tvrdí, že tam jsou od toho, aby pomohli zbloudilým turistům. Snad nejvtipnější vysvětlení ze všech zase hovoří o tom, že pokud si do hor vyrazíte s luxusním vybavením, strážce vám nepomůže. Zajímají ho jen ti, kteří si s sebou vzali pouze klobouk a hůl.

Strážci si však našli cestu i do literatury. Kupříkladu Robinson Jeffers použil strážce jako inspiraci pro svou sbírku básní, kterou vydal v roce 1937. Popsal je tam jako tvory, kteří se lehce rozplynou a mají téměř lidský vzhled. John Steinbeck je zase zasadil do povídky Útěk. Jeho matka byla o jejich existenci přesvědčená. Dokonce jim v oblasti známé jako Mule Deer Canyon nechávala jídlo. Když se vracela domů ze školy, kde učila, našla místo potravin květiny. Snažil se jí někdo takto poděkovat?

Jsou záhadní strážci skuteční?

Lze existenci strážců vysvětlit pomocí vědy? Někteří odborníci naznačují, že může jít o halucinace způsobené nedostatkem kyslíku ve vysokých nadmořských výškách. Také je možné, že jde o pouhé výplody lidské fantazie, jako třeba obrys Panny Marie v toastu. Anebo si s lidmi pohrává světlo a stín? Proč se ale pak tolik lidí shoduje v jejich popisu, jde snad o jakousi masovou hysterii?

Zdroje informací: 

Historicmysteries.com: What are the Dark Watchers of California?

Allthatsinteresting.com: The Dark Watchers: The Humanoid Phantoms That Haunt The Hikers Of California’s Big Sur

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články