Legenda o hnědé notě: Existuje zvuk, kvůli kterému ztratíme kontrolu nad střevy?

Legenda o hnědé notě: Existuje zvuk, kvůli kterému ztratíme kontrolu nad střevy?
Zdroj: Wikimedia Commons/Dominicus Johannes Bergsma, CC BY-SA 4.0

Původ tohoto veselého, ale také znepokojivého mýtu sahá do roku 1974, kdy se objevil článek popisující hudební produkci, která způsobila průjem publiku naslouchajícímu státní hymně...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 11. 2021 15:00

K oné hromadné a nedobrovolné defekaci mělo dojít v roce 1850. Nikdy se to ale nepovedlo potvrdit. To ovšem neznamená, že by se vědci nesnažili testovat účinky různých zvukových frekvencí na lidské tělo. Něco se jim povedlo, ale podle Claire Asher, která má doktorát z genetiky, ekologie a evoluce, důkaz o existenci nechvalně proslulé hnědé noty zatím chybí.

Průjem na bojišti

Hnědá nota neboli tón je infrazvuková frekvence schopná způsobit nekontrolovatelný průjem vytvořením akustické rezonance v lidském střevě. Její název je odvozen od běžné barvy lidských výkalů. Údajně se jedná o frekvenci mezi 5 a 9 Hz, což je pro člověka hluboko pod hranicí slyšitelnosti.

Takové hluboké tóny používají na "mluvení" na dálku třeba sloni, kteří je vytvářejí dupáním na zem. Fyzik a popularizátor vědy Karl S. Kruszelnicki píše na webu Abc.net.au, že velryby a delfíni využívají infrazvuk k omráčení a někdy i zabíjení své kořisti. Byť člověk infrazvuky neslyší, vnímá je tělem. Proč tedy třeba armáda neměla hnědý tón objevit a používat jej jako nesmrtící, ale hodně nepříjemnou a páchnoucí zbraň?

Existuje hnědá nota?

V polovině 90. let proběhla médii informace o tom, že americká armáda má novou zbraň - Squawk Box. Údajně vydávala vysoce intenzivní a vysokofrekvenční zvuky 16 000 Hz a 16 002 Hz. Tyto frekvence se pak vzájemně rušily a vytvořily zničující a zneschopňující 2Hz infrazvukový tón. Později se ukázalo, že nic takového neexistuje.

Hnědá nota se, jak jinak, objevila i v populárním americkém kresleném seriálu South Park, který si v podobných věcech doslova libuje. Jde o epizodu s názvem Světový koncert, v níž kluci jako mstu vpraví do not jedné písničky hnědý tón. Problém je ovšem v tom, že tuto skladbu zahrají naráz 4 miliony dětí a slyší to celý svět...

Kruszelnicki dodává, že infrazvuk o frekvenci 4–6 Hz způsobí, že obsah hrudníku a břicha bude vibrovat, a frekvence 3–6 Hz naruší normální pohyblivost žaludku. Nic z toho však nedokáže způsobit průjem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Brown note

Abc.net.au: Brown note: bad vibration mega-hurts

Sciencefocus.com: Is there really a noise that makes you poop yourself?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články