David Švehlík o proměně v Krakonoše: K Františku Peterkovi vzhlížím s obdivem, ale můj pán hor je výrazně jiný

Velkou premiérou letošních Vánoc je pohádka Krakonošovo tajemství s Davidem Švehlíkem v hlavní roli.
Zdroj: se souhlasem České televize
Krakonošovo tajemství: Zámek v podhůří Krkonoš má nového majitele, hamižného Štěpána (Jakub Prachař). Lesům ale vládne starý známý Krakonoš (David Svehlík).David Švehlík v ikonické roli Krakonoše, kterého před ním hrál třeba František Peterka.Hamižného Štěpána hraje Jakub Prachař. Jeho děda Ilja Prachař je neodmyslitelně spjatý s Krkonošskými pohádkami jako proradný Trauntenberk...Ondřej Sokol si v Krakonošově tajemství zahrál národopisce Pravoslava Jiráčka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Krakonoš je nejen mýtická postava z našich hor, ale také role, kterou si zkusily legendy jako Jiří Sovák, Jiří Schmitzer nebo František Peterka. Nyní navlékl obří vous David Švehlík. Jak se mu hrál Krakonoš?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 12. 2022 11:00

Krakonošovo tajemství: Štěpán (Jakub Prachař) přichází i se svou krásnou snoubenkou Blankou (Dominika Morávková-Zeleníková) na zámek v podhůří Krkonoš. Jako nový majitel sídla se zde musí zabydlet a rozhlédnout po okolí. Ukáže se, že místní lidé stále věří v Krakonoše (David Švehlík). A to není všechno. I sám zámek ukrývá nejedno tajemství... Pohádku Krakonošovo tajemství vysílá ČT 1 dnes ve 20:10.

David Švehlík v roli Krakonoše

Populární český herec se v posledních letech často objevoval v dobových kostýmech. Má za sebou výpravné projekty Já, Mattoni, Marie Terezie, Božena, ale také pohádku Anděl Páně. Teď nahodil klobouk, plášť a plnovous, neboť se zhostil slavného Krakonoše.

Nebylo to tak hrozné. Lepili mi jenom vousy. Maskérka byla výborná. Přijížděl jsem hladce oholený, nalepila mi na obličej plnovous, takže to šlo všechno velmi rychle," vzpomíná Švehlík na natáčení nové pohádky České televize.

Pokud jde o samotného Krakonoše, herec o něm říká, že jednou je to tajemný cizinec italského původu, jindy myslivec, pak zase myš... Ale hlavně je to Krakonoš, slavná figura nejen z mytologie českých hor, ale také z historie televizního vysílání.

David Švehlík o Krakonošovi v podání Františka Peterky

Krakonoše si už zahráli i Jiří Sovák a Jiří Schmitzer, ale přesto má jeho nejslavnější verzi na svědomí František Peterka v legendárním večerníčku Krkonošské pohádky. Nová verze příběhů pána hor tak má na porovnávání těžkého soupeře.

Krakonoš Františka Peterky se nedá překonat. K němu můžu jen s obdivem vzhlížet. Kéž se i naší pohádce povede takový úspěch, jaký měly Krkonošské pohádky. Řekl bych ale, že náš Krakonoš je výrazně jiný, a doufám, že díky tomu i divácky přitažlivější, poutavější. V příběhu se vracíme k původní představě o této z legend zrozené postavě. Takže slíbit mohu jisté překvapení," vysvětluje David Švehlík, pro kterého byl Krakonoš v podání Františka Peterky zásadním hrdinou již od dětství.

Zdroje informací:

Ceskatelevize.cz: Vánoce

Wikipedia.org: Krkonošské pohádky

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články