Matka představená Václav Glazar: Za smrt hvězdy Kameňáku a snoubence Heleny Růžičkové mohla závada na přístroji

Matka představená Václav Glazar: Za smrt hvězdy Kameňáku a snoubence Heleny Růžičkové mohla závada na přístroji
Zdroj: Nova Cinema
Film, který by se skládal jen ze samých vtipů, chtěl natočit již Oldřich Lipský, a to v sedmdesátých letech.
Václav Glazar byl nejlepším přítelem Heleny Růžičkové. Pojil je velmi silný vztah.
Komedie Kameňák navazuje na Troškovu trilogii Slunce, seno...
...i zde nechybí typický prototyp jihočeských rodin...
+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Václav Glazar začal se svou hereckou kariérou v pozdějším věku. Vidět jsme ho mohli v sedmi filmech a několika televizních pořadech. I za tak krátkou dobu dokázal ulovit srdce Heleny Růžičkové, a to i přesto, že měl raději mužskou společnost. A kdo ví, možná by tady s námi ještě byl, kdyby se mu neporouchal dýchací přístroj.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 11. 2020 08:00

Na Kameňák se můžete podívat dnes ve 14:25 na Nova Cinema. Kameňákov – typické jihočeské město s poklidným způsobem života, v němž žije celá řada prototypových rodin. Třeba Novákovi. Otec je kapitánem místní policie. Jeho žena Vilma učitelkou. Dcera Julie studuje zdravotní školu a malý Pepa nedokáže zavřít pusu. Když do Kameňákova přijede šlechtický pár, je celé město na nohou.

Správná cesta, nebo trestný čin?

Jiní by to považovali za znásilnění, Václav Glazar to viděl ale jinak. Svou skutečnou sexualitu prý objevil díky faráři. „V Úpici byl farářem příbuzný jednoho kluka z naší party,“ svěřil se kdysi herec deníku Aha. „Vešli jsme do jeho kostela a začali potají nasávat mešní víno. On nás ale našel a vyhrožoval, že nám za to zničí životy. Kamarád utekl. Já zůstal a poznal ‚boží hůl’. Nikdy jsem to nenahlásil, protože se mi to líbilo. Ukázal mi vlastně, kudy vede cesta,” popsal svůj nevšední zážitek výstřední herec.

Chladným ho tak nikdy nenechávalo ani poselství papežů. Zatímco Jan Pavel II. byl zejména diplomat, Benedikt XVI. řekl, že by se lidé měli raději zaměřit proti homosexuálům, kteří jsou nebezpečnější než kácení deštných pralesů. „Chápu, že je zblblý z Hitlerjugend, ale jestli by ho kněží poslechli, začali by se hrozně nudit. To je jako kdybyste dětem vzali kolotoč. Skončilo by to tak, že by měli všichni namožená zápěstí,” dodal.

Chuť hrát

O herectví se začal zajímat již v mládí, kdy začal navštěvovat dramatický kroužek. U toho to ale skončilo. Byl proti režimu, a tak mu zakázali hrát. Považovali ho za nebezpečný antisocialistický živel. Skončil na samotě u Dvora Králové a pracoval na poště. Po revoluci stál u zrodu ODS, kvůli korupci však stranu opustil. Chvíli působil v České televizi, ale první velkou roli získal až díky Zdeňku Troškovi, který jej obsadil do role matky představené v komedii Kameňák.

S Helenou Růžičkovou se seznámil během natáčení filmu Trhala fialky dynamitem. Stali se z nich skuteční přátelé, kteří spolu řešili všechny své problémy. Po smrti syna a manžela Heleny se jejich vztah ještě utužil. Nápad na svatbu vznikl z praktického důvodu. Herečka nechtěla, aby její majetek připadl snaše, se kterou měla velké problémy.

Závada na přístroji

Václav Glazar zemřel 11. července 2018 v mělnické nemocnici. Poslední dva měsíce pobýval kvůli vážným zdravotním problémům v léčebně dlouhodobě nemocných. Tam mu začal selhávat mobilní koncentrátor kyslíku. Personál na závadu ale přišel a opravil ji. Než se tak ovšem stalo, zhoršilo to Glazarovi jeho již tak velmi chatrné zdraví.

Po pár dnech ho tak museli odvézt do nemocnice v Mělníku. Jako úplně poslední s ním hovořil Zdeněk Troška, a to doslova pár hodin před jeho smrtí. „Říkal mi, že se cítí bezvadně,” uvedl režisér Kameňáku. Další den ráno Václav Glazar zemřel na zástavu srdce.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Václav Glazar

TV Nova: Kameňák

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články