Obušku z pytle ven: Zamilovaný osel, role díky houbám a další zajímavosti o báječné pohádce

Obušku z pytle ven: Zamilovaný osel, role díky houbám a další zajímavosti o báječné pohádce
Zdroj: TV Nova
Nůž, kterým Ladislav Pešek krájel jitrnici, byla Rybička od firmy Mikov.
Natáčení probíhalo na Vysočině a zabralo tři měsíce.Obušek měl být původně malý a chytrý trpaslík.Pohádka vznikla na motivy povídky Karla Jaromíra Erbena Kouzelné dary.+ 2 fotky+ 3 fotky

Obušku z pytle ven patří mezi klasické české pohádky. Její natáčení však ukrývá nejedno tajemství. Třeba tragickou smrt nádherného oře, kterou způsobil nadržený a zřejmě i zamilovaný osel. A také jednu zajímavou příhodu. Věděli jste, že vám mohou nabídnout roli ve filmu třeba v lese, když sbíráte houby?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 01. 2021 16:00

Na pohádku Obušku z pytle ven se můžete podívat dnes v 18:05 na TV Nova. Někdo má všechno a druhý nic. Takový je život, a to dokonce i v pohádkách. Třeba takový muzikant se zlatým srdcem. S potřebným se rozdělí o poslední kousek chleba, přestože mu hlady kručí v žaludku. Za odměnu získá kouzelný ubrousek, který prostírá na požádání. Jenomže někdo má na tuto kouzelnou věc zálusk a chystá se ji ukrást.

Filmová role díky houbám

Ladislav Švanda přišel ke své roli jako slepý k houslím. Když byl se svou maminkou na houbách, potkal jednu paní s malým klukem. Shodou okolností to byla kostymérka pohádky Obušku z pytle ven. Zabloudila, a tak je poprosila, zda by ji z lesa nevyvedli na nejbližší cestu.

Z vděčnosti mu pak řekla, aby se za ní druhý den zastavil, že pro něj něco najde. Žena tím samozřejmě nemyslela nějaký melouch, ale roli ve filmu. Když zrovna netočil, pomáhal Ladislav rekvizitářům. A kolik za svou práci dostal? 35 až 85 korun. Výše odměny záležela na počasí a na tom, zda se zrovna točilo.

Zamilovaný osel

Láska nezná překážek, a to platí i u zvířat. Vzpomínáte na pohádkového oslíka herce Ladislava Peška? Ten se jednoho dne zamiloval do hnědé kobyly. Byl ale uvázaný, a tak se k ní nemohl dostat. Začal si stěžovat hlasitým hýkáním, ale nikdo ze štábu na to nebral zřetel.

Nakonec mu pomohla náhoda. Provaz se utrhl a poskytl tak roztouženému lichokopytníkovi vytouženou svobodu. Když se přiřítil do stáje, vylekal opodál dřímajícího koně, který se prudkým pohybem nabodl na železnou tyč. Další den musel být utracen.

Vzpomínka na Ladislava Peška

Ladislav Švanda vzpomínal na herce vždy jen v dobrém. Byl prý pořád veselý a k dětským hercům se choval opravdu mile. Rád v cukrárně kupoval malinové bonbony, klidně i půl kila najednou, aby se dostalo na všechny. „Několik dalších let jsem je nemohl ani vidět,” prozradil Švanda pro server Idnes.cz.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Obušku z pytle ven

TV Nova: Obušku z pytle ven

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články