Kde se natáčela pohádka O vánoční hvězdě? V tomto kouzelném skanzenu Zuberec

Kde se natáčela pohádka O vánoční hvězdě? V tomto kouzelném skanzenu Zuberec
Zdroj: Česká televize/© Ladislav Struhár | Slovakia.travel/koláž Lifee.cz
Muzeum oravskej dediny, kde se natáčela pohádka O vánoční hvězdě, se nachází v Zuberci-Brestové.Pobyt ve slovenském skanzenu si užil i jeden z hlavních představitelů – Vojta Kotek.
Stavby jsou historické, případně rekonstruované objekty.Pro Leonii Brill, pohádkovou princeznu, bylo natáčení v pořádně zasněženém skanzenu dost náročné. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Na Štědrý den si většina z nás nenechala ujít novou pohádku O vánoční hvězdě. Říká se, že jakýkoli příběh tvoří jeho představitelé, ale co by to bylo konkrétně za pohádku bez krásného prostředí, jaké režisér Karel Janák našel u našich sousedů na Slovensku.

Jana Jánská
Jana Jánská 25. 12. 2020 11:30

V pohádkovém příběhu s poutavou vánoční atmosférou samozřejmě nesmí chybět sníh. A ten našim posledním zimám zrovna nepřeje. Ve vyprávění O vánoční hvězdě ale najdete sněhu hodně…

Režisér, sníh a pohádky

Režisér Karel Janák má s natáčením zimních pohádek už své zkušenosti. Tu předposlední právě kvůli sněhu točil celé tři roky, takže se zařekl, že už nic podobného točit nebude. Jenže pak sám uznal, že pohádka O vánoční hvězdě by bez sněhu přišla o svou krásnou vánoční atmosféru. „Takže jsem musel porušit své předsevzetí a znovu se pustit do toho zimního natáčecího dobrodružství,“ přiznal.

„Trval jsem ale na tom, že musíme pohádku natočit v Zuberci, což je krásný slovenský skanzen pod Západními Tatrami. Když už má být někde sníh, tak tam. A Zuberec nezklamal,“ dodal režisér.

Skanzen Zuberec

Muzeum oravskej dediny, jak zní oficiální název tohoto skanzenu, najdete v krásné přírodě podhůří Roháčů v Zuberci-Brestové. V několika souborech je zde postaveno více než padesát staveb lidové architektury, které připomínají jednotlivé části Oravy. Milovníky technických vynálezů potěší například plátenický mandl na žehlení modrotisku, lisovna nebo mlýn na vodní pohon. Klenot celého skanzenu představuje dřevěný gotický kostel sv. Alžběty Uherské z 15. století.

Historické stavby

Na místě dnešního skanzenu se původně nacházely urbářské pastviny obyvatel Zuberce. V roce 1967 se zde začalo stavět muzeum, základní kámen byl položen 24. 9. 1967. Stavby v muzeu jsou většinou originály, které původně stály v různých lokalitách na Oravě. Byly odkoupeny od původních majitelů, rozebrány, převezeny a po ošetření nově poskládané v muzeu. Objekty, které nebylo možné získat nebo převézt, byly rekonstruovány.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články