Osobní strážce má 30 let: Whitney Houston tajila osobní tragédii, Kevin Costner chystal pokračování s princeznou Dianou

Osobní strážce je jedním z nejúspěšnějších filmů 90. let. V kinech utržil 411 milionů dolarů a soundtracku od Whitney Houston se prodalo přes 45 milionů kusů.
Zdroj: Profimedia
Osobní strážce (1992): Hudební superstar Rachel Marron (Whitney Houston) vyhrožují smrtí. Když jí v šatně exploduje bomba, Rachel dostane osobního strážce......bývalého agenta tajné služby Franka Farmera (Kevin Costner). Nejdřív se jí jeho metody nelíbí, protože má pocit, že ji omezuje. Jenže Frank jen dělá svou práci. A dělá ji nejlépe ze všech.Úspěch, peníze a sláva nejsou všechno. A do toho výhružky smrtí. Tlak na Rachel je opravdu příliš velký. Je tvrdohlavá a má ráda volnost. Nelíbí se jí bezpečností opatření, která vymyslí Frank.Když ale na jednom z koncertů vypuknou nepokoje, zachrání ji právě on. Tato ikonická fotka se dostala nejen na plakát snímku Osobní strážce, ale byla také často parodována. Další zajímavostí je, že na fotce není zpěvačka, ale její záskok. Když se to fotilo, Whitney totiž byla už doma... + 6 fotek+ 7 fotek

Osobní strážce s Whitney Houston a Kevinem Costnerem měl premiéru 25. listopadu 1992. Film o neohroženém muži, který chrání tvrdohlavou zpěvačku, se záhy stal obrovským hitem. Přes všechen ten úspěch nebyl vznik snímku nijak jednoduchý. Whitney Houston se dlouho bála, jestli zvládne svou první velkou roli. A v průběhu natáčení dokonce potratila.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 25. 11. 2022 18:00

Přestože byla Whitney Houston tváří a hlasem filmu Osobní strážce, ta nejslavnější písnička není její. Skladbu I Will Always Love You totiž napsala jiná hudební legenda - Dolly Parton. A to již v roce 1973.

Tragédie Whitney Houston

Whitney Houston nikdy předtím nehrála ve filmu. Když jí manažer nabídl hlavní roli v Osobním strážci, pořádně ji tím rozhodil. Původně si myslela, že zkusí malé role a propracuje se nahoru. Najednou měla na stole velký film s Kevinem Costnerem. To ji natolik vyděsilo, že se odhodlávala dva roky. „Pro Kevina to bylo již příliš dlouhé čekání. Myslím, že mu to lezlo na nervy," vzpomínala Houston pro magazín Rolling Stone. „Jednoho dne mi zavolal a řekl: ‚Poslouchej, budeš se mnou dělat tenhle film, nebo ne?‘ Řekla jsem mu o svých obavách. Bála jsem se, že to nezvládnu. A on řekl: ‚Slibuji ti, že tě nenechám padnout. Pomůžu ti.‘ A to také udělal.“ Chemie mezi nimi ve filmu fungovala báječně a byli si velmi blízcí. Když zpěvačka v únoru 2012 zemřela, požádala její rodina Costnera, aby promluvil na pohřbu.

Velký projekt a hlavní role nebylo to jediné, co přidělávalo Whitney Houston vrásky. Sama totiž měla zkušenost s výhružkami, jaké dostávala i její filmová hrdinka. „Někdo mi napsal dopis. Stálo v něm, že mě zastřelí v posledních sekundách mé show. A prý nemine..." řekla jednou zpěvačka. Možná ji právě tohle pomohlo vžít se do role.

Ovšem ten nejhorší zážitek spjatý s natáčením Osobního strážce měl ještě jen přijít. Rok po premiéře snímku potvrdila zpěvačka v pořadu Barbary Walters zvěsti o potratu. „Bylo to velmi bolestivé, emocionálně i fyzicky. Bylo to něco, co s čím jsem se chtěla vyrovnat sama. Ale nedali mi tu možnost. Druhý den jsem byla zpátky na natáčení. A bylo po všem. Ale o rok později se mi narodila Bobbi Kristina, byla jsem požehnána," dodala Whitney Houston. Bobbi Kristina je její jediná dcera.

Jak Kevin Costner vybral písničku pro Osobního strážce

Už jsme trochu naťukli slavný devadesátkový hit I Will Always Love You, který fenomenálně nazpívala Whitney Houston. Málo se ale ví, že do filmu Osobní strážce jej prosadil sám Kevin Costner. Dolly Parton vzpomínala, že se tato písnička hodně líbila herci a jeho sekretářce.

Měli vybranou jinou skladbu, ale na poslední chvíli propadli panice. A tak mě požádali o písničku," dodává Parton. Ta původně vybraná je prý What Becomes of the Brokenhearted, kterou v roce 1966 nazpíval Jimmy Ruffin. Když Costner představil manažerům Whitney Houston píseň od Dolly Parton, hodně je tím překvapil. „Řekl jsem jim, že to je pro film velmi důležitá píseň. Bylo mi jedno, jestli se někdy bude hrát v rádiu. A také jsem jim řekl, že to na začátku uděláme a capella. Potřebuji, aby to bylo bez hudby, protože to ukazuje, jak moc má toho chlapa ráda," řekl Costner pro web CTM.

Herec mimochodem připravoval i druhý díl. Hlavní hvězdou měla být princezna Diana, kterou projekt nadchl. Costner dostal první verzi scénáře jen den před její tragickou smrtí. Z úcty k ní projekt zastavil a nesnažil se najít náhradu...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Bodyguard (1992 film)I Will Always Love You

News.com.au: The Bodyguard: What you never knew about the Whitney Houston movie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články