Tajemství staré bambitky: Pohádka s Tomášem Klusem se točila na zámku Lemberk, prý tam řádí poltergeist

Tajemství staré bambitky: Pohádka s Tomášem Klusem se točila na zámku Lemberk, prý tam řádí poltergeist
Zdroj: se souhlasem České televize
Tajemství staré bambitky: Král s královnou jsou pryč a zemi vládnou rádcové, kteří neustále zvyšují daně. Vše napraví až stará bambitka.Zatím se však o vrácení nespravedlivě vybraných peněz musí postarat loupežník Karaba.Když se mu ale narodí dcera Anička, začne se živit poctivým řemeslem.V té době se poštěstí i královskému páru...+ 2 fotky+ 3 fotky

Pohádka Tajemství staré bambitky se natáčela na zámku Lemberk, kde se to má různými přízraky jen hemžit. Bojí se jich prý i zvířata. Jak je to možné, když zde kdysi sídlila česká šlechtična a zakladatelka kláštera a špitálu Zdislava z Lemberka, která byla prohlášena za svatou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 12. 2021 10:00

Děj pohádky Tajemství staré bambitky: Král Vilém a královna Olivie jsou neustále na cestách. Zemi proto vládne královská rada na čele s Ferencem a Lorencem, kteří neustále vymýšlejí nové a nové daně. Loupežník Karaba však nespravedlivě vybrané peníze vrací zpět lidem. Když se mu narodí dcera Anička, vrátí se k původnímu řemeslu - hrnčířství. Ve stejnou dobu se královskému páru narodí syn Jakub... Na pohádku Tajemství staré bambitky z roku 2011 se můžete podívat dnes ve 20:15 na ČT1.

Setkání s duchem na Lemberku

Zámek Lemberk je pověstný řadou nevysvětlitelných úkazů. Ať už jde o mlžné postavy, fosforeskují mlhu anebo poltergeisty. A právě s hlučným duchem se prý před více než čtyřiceti lety setkal známý český záhadolog Ivan Mackerle. Přítomnost této entity má doprovázet výrazný pokles teploty. Poté dochází k pohybům různých předmětů. Odtud také pochází přezdívka hlučný. Když je poltergeist skutečně silný, létají třeba vzduchem talíře jako v italské domácnosti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martin Černý (@blackzloun)

Ivan Mackerle naštěstí přihlížel ”řádění” mnohem slabšího přízraku. V zámkové kapli začal po půlnoci poskakovat a kmitat plamen svíčky, jako v průvanu. Nikdo z přítomných ovšem závan větru nepocítil. Nad hlavami se jim ozvalo trojité a hlasité zaklepání. Chvíli se nic nedělo, pak se z podkroví ozval zvuk těžkých kroků. Jak to bylo možné? Při následném průzkumu badatelé zjistili, že je v podkroví neporušená vrstva prachu. Je to důkaz nadpřirozené aktivity?

Když jde kastelánce o život

Mnohem děsivější projev entity zažila kastelánka Jana Talafantová. Když nastoupila do práce, všimla si jedné staré vyřezávané hůlky, jež nebyla součástí inventáře. Její předchůdce si ji ale nechtěl vzít, a tak ji položila vedle své postele. V noci pak Talafantovou probudil velmi nepříjemný pocit. Hůlka již neležela na nočním stolku, ale vznášela se ve vzduchu, kde ji svíraly dvě zelené ruce.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Zámek Lemberk (@zamek_lemberk)

Ty ale takřka ihned zmizely. Kastelánka si myslela, že se jí jen něco zdálo, a tak znovu usnula. Když se znovu probudila, hůlka nebyla na stolku. Tentokrát ji měla na hrudi. Ke krku směřoval hrot s vysunovacím nožem. Talafantové došla trpělivost a zanesla prokletý předmět knězi. Ten ho pokropil svěcenou vodou a zařadil do své sbírky jako neškodný exponát.

Svatá Zdislava

Ne vždy bylo na zámku Lemberk nebezpečno. Kdysi v jeho zdech přebývala svatá Zdislava z Lemberka. Ač byla urozeného původu, myslela na chudé. Založila špitál a dominikánský klášter. Jejím životním posláním bylo pomáhat potřebným. Zemřela v pouhých třiatřiceti letech. Příčinou úmrtí měla být tuberkulóza, tu ale pozdější antropologický výzkum vyvrátil. V roce 1995 byla Zdislava papežem Janem Pavlem II. prohlášena za svatou.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Zámek Lemberk, Zdislava z Lemberka 

Mostecký.deník.cz: Podivná zjevení jsou na Lemberku k vidění...

Dvojka.rozhlas.cz: Byla urozeného původu, ale naplňovala ji péče o chudé a trpící: svatá Zdislava z Lemberka 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články