Tenkrát na Západě: Tajemná smrt během natáčení dodnes vzbuzuje dohady

Tenkrát na Západě
Zdroj: Prima Max
Natáčelo se v Arizoně, Mexiku, Utahu a Itálii.Harmoniku si měl původně zahrát Clint Eastwood.Jeden z nejnebezpečnějších filmů všech dob, a také ten, který musíte vidět, než umřete. Alespoň dle oficiálních žebříčků.Ústřední melodii "Once upon a time in the west", otextoval v češtině Zbyšek Malý. Zpěvu se ujala Věra Špinarová.+ 4 fotky+ 5 fotek

Tenkrát na Západě je bezesporu jeden z nejznámějších, potažmo kultovních westernů. Zajímavé je, že ale v době svého uvedení se řadil spíše mezi propadáky. Navíc během natáčení zemřel jeden z pistolníků a dodnes se neví proč.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 08. 2020 16:00

Krutý pistolník Frank posílá své poskoky na muže, který si říká Harmonika. Frank s ním má totiž nevyřízené účty. Během přestřelky na nádraží dojde k zastřelení celé rodiny farmáře McBaina. Těsně poté přijíždí do města farmářova novomanželka. A to není vše, pomalu se v příběhu objevují další a další figurky, jež rozehrávají své vlastní hry, které však mají společné tři věci: lásku, čest a pomstu.

Na film Tenkrát na Západě se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Sázka

Víme to všichni, Henry Fonda prostě nebyl typ na záporáka. A tak vznikla ještě před natáčením zajímavá sázka. Herec Charles Bronson, představitel Harmoniky, se vsadil s režisérem filmu o bednu whisky, že Fonda roli kruťase, který neváhá vystřelit, odmítne. Ten, kdo film viděl, ví, kdo se nakonec pěkně opil.

Americký Hujer

Charles Bronson byl skutečně americkým ekvivalentem českého Hujera. Když mu říkali Harmonika, bylo jasné, že bude muset alespoň předstírat, že na tento nástroj umí hrát. O skutečnou kulturní vložku se sice postaral profesionální hudebník, Bronson však chtěl, aby to nešlo poznat. A tak neustále, jako aktivní Hujer, chodil za režisérem Leonem, a ptal se, zda harmoniku správně drží a zda u toho také odpovídajícím způsobem dýchá.

Propadák, nebo hit?

Divák je tvor vrtošivý a nikdy se dopředu neví, jak na film zareaguje. Dnes je to kult westernového žánru, když šel však film do kin, skoro nikoho nezajímal. Tedy až na Francii, tam z něj byli přímo nadšení. V kinech ho promítali celé čtyři roky.

Záhadná smrt

To takhle dotočíte famózní úvodní scénu s přestřelkou na nádraží, pak si následující den oblečete zase kostým, otevřete okno a vyskočíte z něj. Proč? To nikdo neví. Měl herec Alan Mulock osobní problémy? Nebo se to snad týkalo samotného filmu? Jedno je ale jisté. Pád z okna nepřežil. A také to, že když ho odváželi do nemocnice, křičel režisér Leone: "Vezměte mu ten kostým! Potřebujeme ho!"

Zdroj textu: čsfd.cz, topzine.cz, g.cz

Zdroj fotek: Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články