Teorie tygra: Pro Jiřího Bartošku se natáčení filmu změnilo v hotové galeje

Teorie tygra: Pro Jiřího Bartošku se natáčení filmu změnilo v hotové galeje
Zdroj: se souhlasem České televize
Hlavním hrdinou Teorie tygra je veterinář Jan (Jiří Bartoška), který má už dost komandování... A tak opouští svou manželku Olgu (Eliška Balzerová).
Eliška Balzerová si v komedii Teorie tygra střihla Olgu, která hlavního hrdinu "vyžene" na cestu. Olga se domnívá, že za štěstím každého muže stojí jeho žena. Proto tomu svému organizuje úplně všechno.Jan se vydává na neobvyklou cestu. Jeho cílem je proměna z králíka zpátky v tygra.Povede se mu najít po letech to, oč jej připravil partnerský život?+ 6 fotek+ 7 fotek

Teorie tygra aneb film o ochočených mužích, kteří dokážou ještě pěkně zdivočet. Proč ale zrovna takový název? Odkud se vzal? A jak zvládal herec Jiří Bartoška teplotní rekordy, během nichž předvedl nevídaný výkon?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 01. 2021 16:00

Na film Teorie tygra se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1. Veterinář Jan v podání Jiřího Bartošky je unaven dosavadním způsobem života. Poslední kapkou je smrt tchána, jehož žena vždy rozhodovala úplně o všem. Co bude dělat v práci, v důchodě i kde bude po smrti pohřbený... A tomu se Jan chce za každou cenu vyhnout.

Odkud se vzal název filmu

Pod názvem Teorie tygra si lze představit ledacos. Nejvíc se nabízí možnost, že jde o jakýsi druh učení z Asie. Ve skutečnosti má vše ale mnohem prozaičtější význam. „Ten film je o tom,” uvedl pro Českou televizi režisér Radek Bajgar, „že ženy si berou za muže tygry, ze kterých pak udělají králíky. Třeba se bojí toho, že by tygři po čase drápali a snažili se utéct. Králík je rád, když dostane jídlo, pak nemá potřebu nikam utíkat.”

„Střípky příběhu jsem viděl po léta kolem sebe. Lidé si úplně zbytečně berou navzájem svou svobodu. Uzurpátorem ale může být muž i žena. Dnes se lidé dožívají vyššího věku, je tak dobré začít mluvit o tom, jak vydržet dlouhé manželství,” dodal.

Unikátní výkon

Jiří Bartoška ve filmu ztvárnil stárnoucího veterináře, který si po smrti tchána uvědomí, že si již nadále nechce nechat organizovat život svou ženou. Vše vyřeší svérázným způsobem, vyrazí na cestu za svými sny. Pro herce však bylo svérázné i samotné natáčení. Všichni museli pracovat v úmorných vedrech a vydat ze sebe maximum.

Ani Bartoška se nešetřil a jezdil před kamerou na kole, lezl po skalách a prováděl další náročné aktivity. A byla Teorie tygra jeho první film po úspěšně prodělané léčbě rakoviny mízních uzlin. Vážnou nemoc se mu podařilo porazit díky chemoterapii, ozařování a pozitivnímu přístupu.

Pomalu, ale jistě

Přestože hořká komedie Teorie tygra zaznamenala veliký úspěch, nepřimělo to Jiřího Bartošku vrátit se do starých kolejí. Stačí mu natočit jeden snímek ročně. Problém také vidí v kvalitě současných scénářů a úzkém profilu, kdy se ve většině filmu objevují třicetiletí a čtyřicetiletí herci. Za roli veterináře byl tak Radku Bajgarovi vděčný. „Byla to krásná role pro staršího chlapa, který bilancuje svůj život,” prozradil herec.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Teorie tygra

Česká televize: Teorie tygra

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články