Za vypadáváním vlasů stojí i covid, sdílí své zkušenosti americká dermatoložka Meena Singh z reality show Vlasy na draka

Za vypadáváním vlasů stojí i covid, sdílí své zkušenosti americká dermatoložka Meena Singh z reality show Vlasy na draka
Zdroj: TLC

Nová lékařská reality show lifestylové stanice TLC s názvem Vlasy na draka (Bad Hair Day) odhaluje příběhy lidí, kteří mají různé problémy s vlasy – nejčastěji jsou sužováni hlavně jejich úbytkem. Naštěstí pro ně se jim chirurgové, jejichž práci nová televizní série sleduje, rozhodli nabídnout pomocnou ruku a náročnou léčbu s nimi absolvovat. Proto jsme v exkluzivním rozhovoru vyzpovídali dermatoložku Meenu Singh a díky tomu vám teď přinášíme vhled do světa vlasové léčby.

Redaktor
Redaktor 21. 11. 2022 12:27

Co je nejčastější příčinou úbytku vlasů?

Nejčastější příčinou úbytků vlasů je jejich nadměrné vypadávání. Pacienti mají pocit, že jim vlasy vypadávají při každém doteku rukou, při česání či ve sprše. To může být zapříčiněno hned několika faktory, jako jsou třeba hormonální změny, změny v medikaci, nedostatek železa nebo vážná nemoc. Poslední dobou se také setkáváme s pacienty, kteří se potýkají s úbytkem vlasů po prodělání covidu. V takovém případě se ale naštěstí jedná o dočasný úbytek. Chronické případy pak většinou souvisejí s genetickou predispozicí, která se projevuje postupně a podle určitých vzorců – u mužů dochází k ustupování přední linie vlasů a tvoření hladkých lysin na konkrétních místech, zatímco ženám linie vlasů zůstává a ve středové části hlavy vlasy postupně řídnou. 

Kdy by se měl člověk postižený úbytkem vlasů dostavit ke specialistovi?

V dnešní době jsme na úbytek vlasů schopni reagovat velmi rychle. Přitom platí, že čím dříve se tím začneme zabývat, tím více jsme schopni pacientům pomoct a zabránit vypadávání těch vlasů, které v současnosti mají. To je podle mého úspěch, protože jak už jsem řekla, v mnoha případech je úbytek vlasů postupný, takže i když pacientům už nové vlasy nerostou, můžeme jim pomoct uchovat si ten objem vlasů, který mají, když k nám přijdou pro pomoc. S přibývajícím věkem se tak určitě hodí při potížích navštívit dermatologa a začít problém řešit včas. 

Zmínila jste, že pandemie covid-19 přispěla k úbytku vlasů. Měla jste pacienty, kteří se s tímto problémem potýkali?

Ano, pacienti přicházeli s tím, že při a po covidu začali všude nacházet nepřiměřené množství vlasů. Nedávná studie pak potvrdila, že covid neinfikuje pouze plíce nebo ostatní části našeho imunitního systému, o kterých všichni víme, ale právě třeba i vlasový folikul. Tudíž už s jistotou víme, že ty případy, kdy jsme po prodělání covidu pozorovali masivní ztrátu vlasů, byly zapříčiněny právě tímto onemocněním. 

TLC

Jaké potíže s úbytkem vlasů jsou podle vás nejvíce frustrující? Napadají vás nějaké extrémní případy, které jste za svou kariéru viděla?

Řekla bych, že nejzávratnějšími případy je alopecia totalis. Jde o autoimunitní onemocnění, které způsobuje velmi rychlou ztrátu vlasů. Během několika týdnů se můžete dostat z bujaré kštice do stavu téměř úplné plešatosti. Zároveň to ani není tak neobvyklé – ve Spojených státech se to týká 1-2 % populace. Toto onemocnění navíc často postihuje děti a teenagery, pro které je to obzvlášť stresující a často se to na nich podepíše. Naštěstí i s tímhle může pomoct správná léčba a léky, které jsou vlastně tento rok úplnou novinkou.

Jak taková léčba funguje?

Je to vlastně neskutečně jednoduché. Je to jen pilulka. Pacienti si vezmou každý den pilulku a v rámci šesti až devíti měsíců můžeme vidět značný opětovný nárůst vlasů. Takže je to v této oblasti opravdovým průlomem, který řeší doposud neřešitelný problém sužující tisíce lidí. 

Dokázala byste říct, jaké jsou aktuální tendence ve vašem oboru?

Já například dělám kromě jiného i transplantace vlasů, přičemž v této oblasti přichází stále novější technologie – například robotická transplantace vlasů či novější a lepší zařízení pro extrakt vlasů od dárce. Většina lidí ale nechce hned podstoupit operaci, takže se obor ubírá především směrem ostatních řešení, tedy regenerační medicíny, kde nejčastěji získáváme růstové faktory z jiných částí těla, například z kostní dřeně nebo pupeční šňůry. Jde tedy hlavně o posílení regeneračních schopností a obnovy růstu vlasů.

TLC

Obrovský trh s transplantacemi vlasů je v Turecku, kam lidé za tímto účelem cestují i z jiných zemí. Proč právě tam? Je na místních praktikách něco speciálního?

Před pár měsíci jsem tam byla na jedné z největších světových dermatologických konferencí a hovořila jsem o tom s kolegy, kteří tam transplantace provádějí. Prakticky probíhá operace úplně stejně jako jinde ve světě, ale díky tomu, že v Turecku jsou celkové náklady na provoz a zrealizování takové operace velmi nízké, je i celková cena výkonu nižší. Díky tomu si takový zákrok může více pacientů dovolit. 

A je podle vás transplantace vlasů zákrokem, který si může dovolit většina lidí?

Dle mého názoru je to docela drahý zákrok. Řekla bych, že je na tom podobně jako třeba faceIift. I proto opravdu apeluji na všechny, kdo si všimnou změny v hustotě vlasů, aby okamžitě vyhledali odbornou pomoc, která může zachránit ty vlasy, co máte, abyste se do stavu, kdy byste potřebovali transplantaci, vůbec nemuseli dostat. Je to celkově drahá záležitost – i třeba v tom Turecku.

Z psychologického hlediska je úbytek vlasů asociován s nemalými potížemi. Jak pomáháte pacientům po této stránce?

Především vím, že pacienti oceňují, když je někdo vyslyší a nebere jejich problémy a pochybnosti na lehkou váhu. Mnoho doktorů, se kterými měli moji pacienti zkušenost, jim řekli něco jako: „Budete v pořádku, jsou to jen vlasy, tak si vezmete paruku.“ Já si ale myslím, že mojí prací je především dávat pacientům naději a pocit, že v tom nejsou sami. Protože i kdybych už nikdy neměla zajistit růst byť jen jediného vlasu na jejich hlavě, to nejmenší, co můžu udělat, je postarat se o to, aby jim zůstaly ty vlasy, které mají. A to, že mají nějaké řešení a oporu, jim může od útrap ulevit, zvlášť pokud se třeba jedná o děti. S těmi trávím při návštěvách více času, abych se ujistila, zda je všechno ve škole v pořádku, promluvila si s jejich rodiči atd. Je opravdu důležité, aby takové děti nebyly za své problémy šikanovány, případně aby byla v opačném případě upozorněna jejich škola.

TLC

A konečně, co je podle vás univerzálním klíčem ke zdravé péči o vlasy pro každého?

Svým klientům vždycky říkám, že se můžeme inspirovat u vlasů miminek a batolat. Ta mají nejkrásnější vlasy, se kterými však nikdo nic specifického nedělá. A přesně to je základ – příliš se s nimi nezaobírat a moc se jich nedotýkat. Stylovat je nejlépe už ve sprše přírodní cestou, nikoliv za pomoci přímého tepla, jak je dnes populární. Fény, kulmy a žehličky, ale i barvení vlasy velmi poškozují. Pokud chcete mít zdravé a husté vlasy, po umytí na ně nejlépe až do dalšího mytí nesahejte a zbytečně je nezatěžujte. Zároveň je můžete podpořit výživovými doplňky nebo navýšením příjmu bílkovin, které vám ke zdravé kadeři napomohou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články