Zarostlý Johnny Depp v roli fotografa vstupuje do kin: Je to příběh o lidskosti a soucitu, říká o své postavě herec

Johnny Depp se konečně vrací do filmového světa. 1. září má v českých kinech premiéru film Minamata. Snímek měl být uveden už v roce 2020, ale kvůli Deppovým osobním problémům byla jeho distribuce několikrát odložena. Johnny Depp hraje ve filmu Williama Eugena Smitha.+ 11 fotek+ 12 fotek

Osobní problémy Johnnyho Deppa zapříčinily, že jsme jej už pár let neviděli v kině. Po letošním soudu s exmanželkou Amber Heard, který dopadl v jeho prospěch a očistil jeho jméno, se konečně znovu pustil do filmování a do českých kin se tak dostává film Minamata.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 01. 09. 2022 12:00

Johnny Depp má za sebou rozsáhlou filmovou kariéru, ale v posledních letech, kdy upadl v nemilost Hollywoodu kvůli obvinění z domácího násilí od své exmanželky, jsme jej viděli velmi málo. Nejprve herec sice prohrál soud s britským deníkem, který o něm v době obvinění psal jako o bijci žen, u soudu v Americe byl ale úspěšnější.

Proces s jeho exmanželkou Amber Heard, kterou žaloval o 50 milionů dolarů za pošpinění jména a zničení kariéry, byl přenášen online do celého světa. Fanoušci tak mohli zhlédnout výpovědi obou herců a obrázek o jejich manželství si udělat sami. Depp soud s Heard vyhrál a své jméno očistil.

Jeho filmografie z posledních let je velmi krátká. V roce 2017 exceloval v Pirátech z Karibiku: Salazarově pomstě, o rok později to byly filmy Město lží, Londýnská pole (zde hrála hlavní roli jeho ex Amber Heard), Poslední semestr a Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Poté přišel v roce 2019 jediný film, a to Čekání na barbary, kde se představil po boku Roberta Pattinsona.

Děj a poselství filmu Minamata

Film Minamata měl opakovaně posunutou distribuci kvůli hercovým osobním sporům a pošramocené pověsti. Už ale i český divák se konečně může jít podívat na film z roku 2020, který Johnny loni prezentoval na karlovarském festivalu. Snímek má premiéru v českých kinech 1. září 2022. Depp v něm hraje charismatického fotografa, který obětoval všechno, aby svými reportážními snímky ukázal pravdu, jíž se ostatní tak báli.

„Je to především příběh o lidskosti v tom smyslu, že se zeptáte: 'Jak moc s nimi dokážu soucítit?' A tím vyvstává další otázka: 'Soucítíte s nimi dost na to, abyste se aktivně zapojili? Dokážete do toho jít?' Protože toto se mělo zastavit a mohlo to být zastaveno. Prostě to měli zarazit už v zárodku. Ale nestalo se," představuje Depp hlavní myšlenku filmu.

Minamata pojednává o Williamu Eugenem Smithovi (Johnny Depp), který se proslavil jako jeden z nejuznávanějších fotoreportérů druhé světové války. Na začátku sedmdesátých let ale žije samotářsky, odloučený od společnosti a rezignující na kariéru. Změna nastane, když jej redaktor slavného časopisu Life Robert Hayes (Bill Nighy) tajně vyšle do japonského rybářského města Minamata. Zdraví a život jeho obyvatel a především dětí je zde totiž po desetiletí ohrožován jedovatou rtutí, kterou do moře bezohledně vypouští chemická továrna Chisso Corporation.

Smith se ponořuje do místní komunity, dokumentuje její úsilí žít a přežít, její vášnivé tažení za uznání viny a odškodnění ze strany Chisso Corporation. Smith vyzbrojen pouze svým fotoaparátem a silou obrazu dává svým snímkům z toxické vesnice srdcervoucí lidský rozměr a jeho počáteční úkol se mění v životní poslání. Film Minamata, který vychází ze strhujícího skutečného příběhu, je vykupitelským a emotivním příběhem o vítězství nad nepřízní osudu a o tom, že každý z nás má v sobě sílu něco změnit.

Zdroj informací:

Cinemart

Související články

Další články