Václav (34): Hnusí se mi můj bratr. Na jednom rodinném obědě jsme náhodou zjistil, kde bere peníze na hypotéku

Rodinné příběhy: Hnusí se mi můj bratr. Na jednom rodinném obědě jsme náhodou zjistil, kde bere peníze na hypotéku
Zdroj: Freepik

Václav byl vždy soběstačný. Při studiu vysoké školy chodil na brigádu. Nyní několik let pracuje a k tomu podniká. Jeho bratr David je jeho pravým opakem. Vystudoval střední školu, našel si snadnou práci v kanceláři a doma tráví hodiny hraním počítačových her. Matka má potřebu pomáhat jen Davidovi, protože ho vidí jako zranitelnějšího.

Adéla Šťastná
Adéla Šťastná 28. 04. 2024 07:00

Volali mi kamarádi, jestli s nimi nezajdu na pivko. Ale už čtrnáct dní letím hned z práce ke klientovi a tam makám do noci, abych u něj dokončil zakázku.

V životě jedu na plný plyn

Jsem toho názoru, že dokud je člověk mladý a plný elánu, měl by si vydělat co nejvíce peněz. Zabezpečit sebe a rodinu, mít finance na nutné výdaje, pro potěšení a koníčky. Proto už několik let jedu na plný plyn. Hodně pracuji, jednou za rok si udělám dovolenou tři až čtyři týdny v kuse a jedu poznávat svět. Zatím nemám trvalý vztah, ale s ženami se vídám a jsem s nimi rád.

Můj bratr David byl vždy povahou pohodář. Po skončení střední školy už dál studovat nechtěl. Má rád klid. Našel si špatně placenou práci v kanceláři, kde vykonává administrativní činnost. Práce ho baví, nejsou na něj kladeny vysoké nároky. Pak jde domů, kde hraje celé odpoledne počítačové hry. Občas vyrazí s kamarády na pivo nebo se mu životem mihne nějaká kamarádka.

Bratr si stěžuje na nedostatek peněz, ale vydělávat nechce

Oba bydlíme v bytě, na který platíme hypotéku. Zatímco já si na ni hravě vydělám, mému bratrovi po stržení částky na platbu toho mnoho nezbude. Já se svou povahou bych si nikdy u nikoho nestěžoval, že se mám špatně a že na něco nemám peníze. Prostě makám, jak nejvíc dokážu, a podle toho žiju. A když nemám, přizpůsobím tomu výdaje.

David rád chodí na oběd k matce. Tam si stěžuje, jak má složitý život. "Mami, dnes je fakt těžká doba. Zaplatím hypotéku a mám skoro po výplatě. Ani na dovolenou nemůžu na rozdíl od Vaška jet," klidně přede mnou krmí matku svými názory. Kdykoliv mu řeknu, aby vstal od počítače a šel na brigádu, zvýšeným hlasem pronese: "Tobě se to říká, ale já to mám v životě nastavený jinak. Musím odpočívat, jinak se cítím divně. A taky mám rád harmonii, abych se cítil psychicky v pohodě. Den rozdělit mezi práci, zábavu a spánek. Ne jen pracovat."

Zjistila jsem, že matka dotuje bratra ze svého důchodu

Když jsme byli s bratrem naposledy u matky na obědě, všiml jsem si, že mu matka strkala peníze. Oba si uvědomili, že jsem to viděl. A tak matka musela s pravdou ven: "Přidávám Davidovi pár tisíc na tu jeho strašnou hypotéku. Vždyť mu nezbývají peníze z výplaty. Ty máš lepší život, máš víc peněz." Nechtěl jsem se hádat, a tak jsem mlčel. Jen jsem ironicky dodal: "To jsi hodná, maminko, David pomoc fakt potřebuje."

Druhý den jsem zavolal bratrovi a rázně mu řekl svůj názor: "Hele, kdybys radši pohnul zadkem a těch pár tisíc si vydělal, než aby ti je musela dávat stará ženská z důchodu. Máma si za to třeba může něco koupit, a místo toho dotuje dospělýho zdravýho chlapa u počítače." Bratr se velmi zlobil, co strkám nos do věcí, do kterých mi nic není, že on po matce nic nechce. Je to prý její rozhodnutí. Dál to řešit nebudu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články