Recept na božské medové řezy: Vánoční specialita finalisty Masterchefa Pavla Berkyho

Vánoční specialita finalisty Masterchefa Pavla Berkyho: Recept na božské medové řezy
Zdroj: Kuchařka Pavla Berkyho
Pavel Berky vydal svou kuchařku. Jeho kuchařka získala ocenění Ministerstva kultury a Památníku národního písemnictví za jednu z nejkrásnějších knih roku!V knize najdete i recepty na tyto božské medové řezy Berkyho maminky. Finalista Masterchefa je ještě maličko vylepšil. V knize najdete více než 100 receptů. + 1 fotka+ 2 fotky

"U nás nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Popravdě, těším se na ně víc, než na dárky," říká o receptu na medové řezy Pavel Berky. Zařadil jej i do své kuchařky, kde se nachází 100 dalších receptů a letos získala i ocenění Ministerstva kultury a Památníku národního písemnictví za jednu z nejkrásnějších knih roku.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková08. 12. 2022 14:47

"Z našich tradičních vánočních specialit, které znám z domova, jsem do své kuchařky zařadil dvě. Houbovou polévku tyto božské medové řezy," uvádí k receptu Pavel Berky. Jeho maminka medové řezy připravuje den před Štědrým večerem, aby se uležely a změkly.

"Medové těsto po upečení ztvrdne a postupem času začne díky krému vlhnout a opět měknout. Jako malý jsem tento proces měknutí nesnášel. Nedokázal jsem pochopit, proč si ten řez nemůžu dát hned. Byl přece kompletně dodělaný, dokonce se na něm už leskla i ta čokoládová poleva. Ale ne, máma řekla: 'Až zítra!' a všichni jsme se museli dívat, jak ho s úsměvem odnáší na chodbu," dodává finalista soutěže Masterchef, který si recept schovával doma v šuplíku a za roky vaření jej ještě trochu vylepšil. 

"Od té doby, co je i já sám připravuji, jsem si do receptu přidal ještě několik surovin, které tam za mě skvěle fungují. Do těsta jsem přidal melasu, která umocní medovou chuť a do krému vanilkový lusk. Takto jsou za mě řezy ještě zajímavější, ale nic se nestane, když je v receptu vynecháte,” radí Pavel Berky k dezertu, jehož příprava vám zabere 90 minut.

Suroviny, které budete potřebovat na přípravu:

Těsto:

  • 430 g hladké mouky
  • 70 g mandlové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 ks vajec
  • 2 PL plnotučného mléka
  • 2 PL medu
  • 50 g másla
  • 2 PL melasy
  • 1 ČL jedlé sody

Krém:

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g dětské krupice
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády (minimálně 60%)
  • 50 g másla

Postup přípravy těsta:

1. Troubu předehřejte na 180°C.

2. V míse smíchejte obě mouky a jedlou sodu. Do jiné misky dejte všechny ostatní suroviny, položte ji nad vodní lázeň a šlehejte přibližně 3 minuty.

3. Tuto tekutou směs nalijte do mísy s moukou a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly, každý zabalte do fólie a nechte 20 minut odpočívat.

4. Každý díl vyválejte na co nejtenčí plát a postupně je pečte přibližně 8 minut ve vyhřáté troubě. Poté nechte pláty vychladnout.

Postup přípravy krému:

1. Do rendlíku dejte mléko a smetanu. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyndejte zrníčka. Přidejte je do rendlíku a přihoďte i celý lusk. Zamíchejte a vše přiveďte k varu. Nechte na mírném stupni 1 minutu povařit, poté rendlík z plotny odstavte a nechte alespoň 2 hodiny louhovat.

2. Po vylouhování lusk z mléka vytáhněte, přidejte cukr, hladkou mouku a krupici. Přiveďte znovu k varu a za stálého míchání připravte hustou kaši, kterou nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Vychladnutou kaši dejte do mísy od kuchyňského robota a začněte ji šlehat. Postupně přidávejte kostičky změklého másla a připravte hladký krém.

4. Upečené pláty těsta prokládejte rovnoměrnou vrstvou krému. Na vrchní plát těsta dejte pečící papír, řezy zatižte a nechte do druhého dne v lednici odležet.

Poleva:

Do misky dejte nalámanou čokoládu a kostičky másla. Položte ji na vodní lázeň a nechte rozpustit. Poté misku sundejte a směs promíchejte na hladkou polevu. Uležené řezy polevou polejte a nechte ji zatuhnout.

TIP závěremJe lepší, když řezy ponecháte vcelku a vždy odkrojíte pouze porci k servírování. Zbytečně tak nevyschnou a zachovají si svou vláčnost.

Postava typu jablko: V pytlovitém oblečení ji neschováte, nesmí vám chybět kalhoty s vysokým pasem a košile k vrstvení

Postava typu jablko: V pytlovitém oblečení ji neschováte, nesmí vám chybět kalhoty s vysokým pasem a košile k vrstvení

Související články

Další články