Beata Rajská otevřeně o poruchách příjmu potravy: Vyzáblou modelku bych na svoji přehlídku nepustila, šiju ve velikostech 36 a 38

Beata Rajská otevřeně o poruchách příjmu potravy: Vyzáblou modelku bych na svoji přehlídku nepustila, šiju ve velikostech 36 a 38
Zdroj: Herminapress
Bývalá první dáma herečka Dagmar Havlová oblékla zlatorudý kaftan.Detail doplňků Dagmar Havlové.Manželé Donutilovi patří k pravidelným hostům přehlídek Beaty Rajské.Herečka Mahulena Bočanová zvolila celočerný outfit s extravagantní aplikací na saku.+ 22 fotek+ 23 fotek

Módní návrhářka Beata Rajská (60) mluví v rozhovoru pro Lifee.cz velmi otevřeně o poruchách příjmu potravy ve světě modelingu. Říká, že se s evidentně nemocnými modelkami setkala a jednu dokonce musela vykázat ze své módní přehlídky. V jakých velikostech šije Beata Rajská své modely? A jaký nezdravý trend vídá známá módní návrhářka denně v ulicích?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 07. 2023 09:00

Módní návrhářka Beata Rajská (60) má za sebou úspěšnou módní přehlídku v Karlových Varech. Každoročně pečlivě dbá na výběr modelek, které její šaty budou prezentovat. Nestojí o děvčata, která by byla příliš hubená nebo viditelně nemocná. "Myslím, že se dá vždycky vybrat. Jsou agentury, které s modelkami pracují tak, že děvčata jsou v pohodě. Já si vybírám a mám vyhlídnutých pár, které jsou skutečně prvotřídní a jezdí také do světa. Pokud se bavíme o České republice, je to skutečně malý rybník na to, abychom měli castingy, kde se dá vybrat 25 modelek," zamýšlí se v našem rozhovoru návrhářka, jejíž modely dnes nosí také první dáma České republiky Eva Pavlová (58).

Beata Rajská varuje před sociálními sítěmi

Podle Beaty Rajské můžeme nezdravě hubené dívky častěji vídat v ulicích nebo na sociálních sítích než na přehlídkových molech. "Teď je horší situace na instagramových profilech, kde se předvádí kdekdo a je příkladem pro ostatní mladé dívky. Já nebudu generalizovat a dávat rady mladým holkám. Od toho zde nejsem. Je dobré, když se na holčičky občas podívají rodiče, protože některé na sociálních sítích opravdu nejsou příkladné," radí módní návrhářka, která pro své přehlídky s oblibou oslovuje například modelky Veroniku Chmelířovou (36), Andreu Bezděkovou (29) nebo dceru Ivy Kubelkové, Natálii Jiráskovou (18).

Žádná svalová hmota, chodící stín

Beata Rajská přitom nezastírá, že by dívky trpící poruchami příjmu potravy nezkoušely štěstí také na jejích přehlídkách. V minulosti musela příliš hubenou dívku ze své přehlídky vykázat. "Tenkrát, bude to asi dvanáct nebo čtrnáct let, mi přijela jedna až ze Slovenska," přiznává v našem rozhovoru. Zároveň odmítá, že by šlo o stigma modelek. "Není to jen problém dívek v modelingu. Je to problém, který vidím i na ulicích. Holčinu, která má takový problém, nepoznáte stoprocentně. Ale když vidíte, že nemá žádnou svalovou hmotu a je tak trochu chodícím stínem, tak víte, že je někde problém," vypráví Beata Rajská. "Já takové dívky nedostávám k sobě na castingy. Naopak, častěji to vidím na ulicích."

Šaty navrhuji ve velikostech 36 a 38

Pro Beatu Rajskou je rozhodující především konfekční velikost modelek. A ta se s jejich přílišnou štíhlostí povětšinou neshoduje. "Mám problém takovou dívku obléknout, protože děláme šaty ve velikostech 36 a 38. Myslím, že to pozná už choreograf, který přehlídku připravuje. Ale my máme šaty v konkrétních velikostech, proto si nebudu objednávat holky s velikostí 32 a 34," upřesňuje návrhářka, jejíž šaty ctí za všech okolností ženské křivky a vždy ženě musí lichotit bez ohledu na její věk.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články