Návrhářka Beata Rajská: Každá žena je krásná. Svými šaty jen vytvářím rám na krásný obraz

Návrhářka Beata Rajská: Každá žena je krásná. Svými šaty jen vytvářím rám na krásný obraz
Zdroj: Herminapress
Módní návrhářka pokřtila svůj kalendář pro příští rok a chybět nesměla módní přehlídka.Kalendář i poslední kolekce nese jméno Pebbles, v překladu oblázky.Podle Beaty Rajské jsou totiž ženy takové oblázky - každá je jiná. A tak by k ženám měli přistupovat i módní návrháři.Návrhářka Beata Rajská chce na každé ženě zdůraznit to krásné tak, aby v šatech zazářila.+ 9 fotek+ 10 fotek

Módní návrhářka Beata Rajská představila pár dní před Vánoci kalendář pro rok 2023, jehož křest doprovázela komornější módní přehlídka. V rozhovoru pro Lifee.cz návrhářka prozradila, že v budoucnu chce šít už pouze na zakázku. Ráda by totiž ke svým zákaznicím přistupovala individuálně, aby mohla cíleně zdůraznit to, co je na každé z nich krásné.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 12. 2022 12:00

Módní návrhářka Beata Rajská je přesvědčená, že hlavní funkcí šatů je zdůraznit exkluzivitu ženy, která je oblékne. „Každá žena je jiná, každá je výjimečná, každá je sama sebou," zamýšlí se ve svém kalendáři pro rok 2023. „Vlastně zkuste najít dvě úplně stejné ženy. Nenajdete je. Stejně tak, jako nenajdete dva stejné oblázky na pobřeží."

Beata Rajská, která už přes 20 let obléká ty největší ženské ikony českého showbyznysu, by se v příštím roce ráda věnovala všem ženám - a individuálně. Proto také svoji novou kolekci a kalendář nazvala Pebbles, v překladu oblázky. Pozorovali jste někdy oblázky na břehu moře či řeky v momentech, kdy je zalévá voda a svítí na ně slunce? Ty oblázky se nemění. Jen voda v tom slunci jim dodává lesk a zdůrazňuje jejich výjimečnost, barvu a krásu."

Co hezkého uvidíme ve vašem kalendáři pro rok 2023?

Připravila jsem kolekci, která se jmenuje Pebbles. Má vyjadřovat to, že je každá žena jiná - a to je motto, do kterého chci v budoucnu jít. Přestáváme dělat butikovou tvorbu a zůstáváme jen u přehlídek a zakázkové tvorby.

Co to znamená?

To znamená, že se budu ještě více věnovat konkrétním dámám. Víc práce na zakázku, made to measure, víc šatů na míru. Přála bych si přistupovat ke každé ženě opravdu individuálně. U zakázkové módy jde o to vychytat, co je na každé ženě hezké. To chci zdůraznit a hezky prodat.

Takže konec obav, jestli nemáme krátké nohy nebo větší bříško?

Já nebudu a nechci nikoho předělávat, naopak - zdůrazním to hezké. Hlavně chci s těmi ženami hovořit.

Jaká česká žena je podle vás největší módní ikona?

Já to takhle nerozděluji. Samozřejmě, že těch modelek, holek od filmu nebo bývalých modelek máme strašně moc. Ale pro mě je důležitá každá jedna žena a každá může být tou ikonou ve svém vlastním prostředí. To je pro mě podstatné, a proto zakázkovou tvorbu dělám. Když za mnou dáma po důležitém večeru přijde a řekne: „Já byla za hvězdu, paní Beato! Všichni  mi říkali, jak skvělé mám šaty," tak přesně o tom to je. Šaty musejí ženu zdůraznit, je to takový rám na krásný obraz.

Takže váha nesmí rozhodovat v tom, jak se cítíme?

Nesmí! Ale teď jsem po pandemii covidu několikrát zaslechla, jak se holky cítí špatně. Myslím, že to není jen o váze, ale také o psychice. A právě naše psychika byla během těch několika let výrazně narušena.

V jakém smyslu? Málo si teď věříme?

Ne, ale začali jsme se obávat. Nechodíme tolik do společnosti, nediskutujeme, nemluvíme s lidmi. A já si myslím, že je to způsobeno tím, jaký tlak byl na nás v poslední době vyvíjen. To znamená nemoc, válka, to všechno nás udusává a projevilo se to třeba i v tom, že jsme trošku víc nespokojeni sami se sebou.

Blíží se nám Vánoce. Má podle vás také Štědrý den nějaký dress code?

Já vždycky dodržovala dress code. U nás už v tom socialismu, když jsme měli Vánoce, oblékl táta bílou košili a maminka krásné šaty. A chodili jsme k večeři ve slavnostních botách. Vánoce byly skutečně událostí roku a přes to nejel vlak. Přála bych si, abychom si tuhle tradici v rodinách uchovali.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články