Návrhářka Beata Rajská na týdnu módy v Paříži: Uctila památku génia a otestovala své kalhoty v ostrém provozu

Návrhářka Beata Rajská na týdnu módy v Paříži: Uctila památku génia a otestovala své kalhoty v ostrém provozu
Zdroj: Se souhlasem Beaty Rajské
Návrhářka Beata Rajská navštívila v Paříži také módní přehlídku slovenské kolegyně Jitky Klett (dole uprostřed), se kterou ji pojí dlouholeté přátelství.Beata Rajská ve stříbrných šatech v Paříži skutečně zářila. Webu Lifee.cz prozradila, co všechno si s sebou zabalila.Retrospektivní výstava návrháře Thierryho Muglera mapuje nejsilnější momenty jeho tvůrčí kariéry. Beata Rajská si ji nenechala ujít.Webu Lifee.cz poskytla návrhářka Beata Rajská exkluzivní fotografie, které na výstavě Thierryho Muglera pořídila.+ 15 fotek+ 16 fotek

Módní návrhářka Beata Rajská letos zavítala do Paříže na prestižní módní událost, tradiční Fashion week. Kromě řady módních přehlídek zde stihla navštívit také retrospektivní výstavu nedávno zesnulého návrháře Thierryho Muglera. V rozhovoru pro Lifee.cz dává Beata exkluzivně nahlédnout do zákulisí módního průmyslu.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 02. 2022 15:00

Leden strávila jedna z našich nejznámějších módních návrhářek na své poměry netradičně. Smířila se s tím, že každoroční plesová sezóna se ani letos konat nebude, a místo vypjatého pracovního shonu mezi krejčovskými metry se odměnila výletem. Po dlouhé době nasála ducha romantické Paříže a pokochala se oslnivými modely svých zahraničních kolegů. Ujít si totiž nenechala módní událost roku, slavný pařížský týden módy.

Beata Rajská uctila odkaz Thierryho Muglera

„Artur Koff, můj osobní fotograf a kamarád, fotí pro brazilský Vogue a zmínil se, že se do Paříže chystá. Rozhodla jsem se, že si udělám výlet a třeba navštívím nějaké přehlídky v rámci Fashion Weeku," vypráví Beata Rajská, která plánovala navštívit také retrospektivní výstavu návrháře Thierryho Muglera.

Měli jsme vstupenky na úterý a Mugler v pondělí zemřel. Tím pádem pro nás tahle výstava měla úplně jinou atmosféru, šli jsme tam s neskutečnou pietou. Artur ho v minulosti několikrát fotil a byl ten den hodně smutný," popisuje návrhářka okolnosti, za kterých dílo geniálního návrháře mohla obdivovat.

Mugler oblékal Davida Bowieho, Beyoncé nebo Madonnu

Mugler oblékal světové ikony, jako je David Bowie, Beyoncé nebo Madonna, a proslul ikonickými korzety z plechu nebo gumové pryže. Pro Beatu Rajskou byl ztělesněním úspěchu a velkou inspirací.

„Návrhář s neskutečnou kreativitou a zároveň dobrým přístupem k byznysu se tak často neobjeví. Pro návrháře není důležitý jen talent, ale především tvrdá práce a dar přemýšlet vizionářsky a byznysově. Ano, haute couture návrháři vydělává peníze, ale největší ekonomický přinos je pro něj ready-to-wear tvorba a především doplňky a parfémy. Například parfém Angel a jeho designové flakonky, ty zná od Thierryho Muglera úplně každý," přemítá Beata Rajská. 

Rajská: U nás nemáme modelky, ale missky s umělými prsy

V rámci týdne módy s Arturem navštívila například módní přehlídky Elie Saab, kterého označuje za Diora východu, Zuhaira Murada a své kolegyně Jitky Klett. „Ač žijeme obě v Praze, jsme původem Slovenky a v minulosti jsme měly nějaké společné přehlídky, známe se a vzájemně respektujeme. Slíbily jsme si, že zase někdy zajdeme na skleničku," říká návrhářka, která byla z pařížských přehlídek nadšená.

Beatu Rajskou na přehlídkách zaujaly také modelky, které jsou podle ní nesrovnatelné s těmi našimi. To je nešvar naší země, kde si každá druhá holka nechá udělat prsa. V ten moment se z ní stane misska a ne topmodelka. Dělám pro své přehlídky modely ve velikostech 36 a 38 a v poslední době už běžně dělám spíše 38 a dokonce také 40. Je to vývoj," konstatuje návrhářka, podle které v něm hraje roli také vývoj její klientely, která stárne a mění se spolu s ní.Nikdo mě nemůže obvinit, že podporuji extrémní hubenost modelek. Naopak, já jsem byla ta, která je v tomto stavu posílala domů," zdůrazňuje Rajská.

Beata Rajská oblékla v Paříži kalhoty ze své kolekce

A protože týden módy je především společenskou událostí, nemohli jsme se nezeptat, jaké outfity naše módní návrhářka v Paříži sama oblékla. „V Praze věčně honím čas taxíkama nebo jezdím autem, proto mám většinou v kufru společenské boty a další věci na rychlé převlečení. Arturovi jsem jasně řekla: ,Jestli si myslíš, že pojedu z letiště metrem, tak to ani náhodou, na to zapomeň,'" směje se návrhářka. „Na druhou stranu, nejsem typ, který by s sebou tahal o tři kufry víc kvůli oblečení, které třeba ani neoblékne. Já se i na dovolenou balím velmi úsporně. Přemýšlela jsem proto, jak to chytře nakombinovat," vysvětluje Beata, která se nakonec rozhodla pro chytré vrstvení - také s ohledem na to, že v Paříži byla koncem ledna velká zima.

Měla jsem s sebou asi pět párů bot, z toho na nohou jen troje. Šaty čtvery, ale oblékla jsem jen dvoje. Co jsem hodně užila, to byly kabáty a teplé kožichy, a hlavně kalhoty z mé nové kolekce. Jsou ušité z materiálu na pomezí kůže a metalicky upraveného bavlněného úpletu," popisuje Beata svoji novinku, kterou v Paříži zátěžově otestovala.

Jak to Beatě Rajské v Paříži slušelo a také na modely zesnulého návrháře Thierryho Muglera se podívejte v naší velké fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články