Nina Ricci: Světová módní návrhářka neuměla kreslit střihy. Firmu jí založil jediný syn

Nina Ricci se vypracovala z vyučené švadleny až na módní návrhářku světové úrovně. Její značka žije dál i dlouho po její smrti
Zdroj: Profimedia.cz/Wikipedia.commons, Public Domain/koláž Lifee.cz

14. ledna si svět módy připomíná výročí narození jedné z jeho ikon, ženy, kterou známe pod jménem Nina Ricci. Jaká byla životní cesta francouzské legendy, která nám dodnes zanechala svůj odkaz v podobě značky, již je těžké v ženském světě módy a vůní minout? Víte třeba, že vůbec nepocházela z Francie a jak tvořila svoje návrhy?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 14. 01. 2021 08:00

Už jen rodné jméno Niny Ricci napoví, že její rodina pravděpodobně nepocházela z Francie. Tato nezapomenutelná žena se narodila 14. ledna roku 1883 v italském Turíně jako Maria Adélaïde Nielli. V jejích pěti letech se s rodiči přestěhovali do Florencie, odkud jejich cesta po dalších sedmi letech už pokračovala do Francie, která měla tehdy dvanáctileté Marii později padnout k nohám. Rodiče ji tady nechali vyučit švadlenou, což se ukázalo jako velmi dobrý krok.

Kariéra u Raffina

Příjmení Ricci získala sňatkem s italským klenotníkem Luigim, s nímž měla později syna Roberta, Nina pak bylo její jméno umělecké. Ninina cesta na vrchol módního průmyslu ale nebyla tak rychlá, jak bychom si dnes možná mohli představovat. Celých dvacet let nejprve pracovala jako módní návrhářka pro úspěšný módní dům Raffin, kde se později stala také obchodním společníkem. Pak ale přišla smrt majitele a firma Raffin dům uzavřela. To byla velká rána i pro Ninu Ricci, která se v té době rozhodla stáhnout se ze světa, v němž prožila předchozí úspěšné roky, a „odejít do důchodu”.

Syn založil pro matku vlastní firmu

Byl tady ale ještě její syn, který se rozhodl podat matce pomocnou ruku. V roce 1932 proto zanechal svého zaměstnání v reklamní agentuře a založil vlastní módní dům, který také provozoval. Nebyla to vůbec ideální doba na vznik firmy. Ani tehdejší hospodářská krize a nadcházející světová válka ale nezabránily rozvoji firmy, která se stále měnila a z původního malého obchodu se časem stalo doslova módní impérium s pobočkami v Londýně i v New Yorku.

Oblečení i vůně světové třídy

Kromě módních kousků z dílny vlastní matky se firma později začala zabývat také vývojem parfémů, což je zboží, které se nám jistě dnes pod tímto pojmem také vybaví. Zatímco Nina se naplno mohla věnovat návrhům a dohledu nad šitím vlastních modelů, Robert se zabýval parfémy. Propojení to bylo zjevně velmi úspěšné, společnost si brzy vydobyla svoje místo na mezinárodní scéně a na úspěchy nebylo nutné čekat dlouhá desetiletí.

Jen to nejlepší

Nina ani Robert nešli jednoduchou cestou, která by jim možná zaručila stálé příjmy, ale patrně ne celosvětový věhlas. Robert měl podnikatelský talent a příležitost viděl ve výjimečnosti firmy. Také proto například na vývoji nových flakónů na parfémy spolupracoval významnými umělci. Některé parfémy si mohly ženy koupit i v nádobkách, vyrobených ve společnosti Lalique, již založil francouzský návrhář šperků René Lalique a jejíž výrobky již tehdy byly známé a obdivované po celém světě. Kvalitu Robert Ricci prodával v kvalitním obalu. I to byla část jejich úspěchu.

Na co střihy?

Nina měla ve svém synovi velkou oporu a mohla se tak věnovat navrhování svých modelů. Zajímavé ale bylo, že se tato hvězda první velikosti v módním průmyslu vlastně nikdy nenaučila kreslit střihy. Svoje modely formovala přímo na figurínách… Na kvalitě ani kráse a eleganci jejích modelů to ale nic neubralo a jistě měla k ruce dostatek zaměstnanců, kteří dokázali její nápady přenést na střihový papír. Vždyť firma Niny Ricci a jejího syna Roberta v době své největší slávy zaměstnávala na pět set lidí.

Odkaz Niny Ricci žije

Postupem času začal známý módní dům produkovat kolekce, o jejichž úspěch nemusel mít nikdo obavy. Do služeb Niny Ricci v průběhu doby vstoupili další významní návrháři, jako byl Jules-François Crahay, který se později stal velmi důležitou součástí firmy. Po jeho odchodu Nina angažovala Gerarda Piparteho. Úspěchy módního domu jej dovedly až na pařížskou Monataigne avenue, jednu z nejdražších tříd v centru světové módy. Později se již vedení firmy ujal zeť Roberta a značka Nina Ricci žije svým vlastním úspěšným životem i dlouhá desetiletí po smrti osobnosti, jejíž jméno má v názvu. Nina Ricci zemřela v roce 1970 v 87 letech, ale její odkaz nejen ve světě módy a parfémů stále žije a je součástí našeho světa dodnes.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články