Návrhářka spodního prádla Tereza Vu: Inspirují mě historická období, ale i knihy, filmy nebo každodenní situace

Návrhářka spodního prádla Tereza Vu: Inspirují mě historická období, ale i knihy, filmy nebo každodenní situace
Zdroj: archiv Terezy Vu
Módní návrhářka spodního prádla Tereza Vu
Tereza Vu při práci na modelu
Součást kolekce Terezy Vu
Kolekce spodního prádla Terezy Vu je ozdobou každé módní přehlídky.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Tereza Vu plní sny nejenom ženám, které si chtějí připadat svůdné a žádoucí, ale také mužům, jež láká rafinovaná smyslnost. Přesně takové je totiž její prádlo, vznikající v ateliéru na pražské Letné. Jemné, hravé a něžné jako sen.

Lucie Pilátová
Lucie Pilátová 27. 12. 2020 11:00

Má ráda výzvy, proto si vybrala design spodního prádla. Tereza Vu si své modely navíc šije sama.

Nejspíš se mnou budou souhlasit i mnohé čtenářky, ale vaše prádlo je jako sen. Kdy poprvé jste vzala do ruky jehlu a nit?

Asi když mi bylo 6 let, díky své babičce, která mě uvedla do tajů šití. Tehdy jsem ale „nevytvářela“ prádlo, ale oblečky na panenky…

Vystudovala jste prestižní londýnskou školu módy. Proč jste si vybrala zrovna spodní prádlo, které není vidět…

Víte, mám ráda výzvy a design prádla je právě takovou velikou výzvou. Je to poměrně složitá konstrukční práce, kdy pracuji s titěrnými materiály, které sotva drží tvar a jsou v neustálém pohybu. A navíc pracuje se na velmi malých plochách.

Co vám studium a vlastně i sedm let v zahraničí dalo?

Když se za svým studiem ohlédnu, tak mohu říct, že mě vlastně připravilo na samostatný business, protože bylo koncipováno jako kombinace fashion designu a businessové stránky. Navíc mě ovlivnily hlavně osobnosti, se kterými jsme měli příležitost se seznámit. Měli jsme možnost poznat jejich životní příběhy při budování velkých světových značek. Dostali jsme tak velmi cenné rady do života a inspiraci při budování vlastních značek. 

Čím se necháváte inspirovat?

Inspiraci čerpám prakticky všude. Inspirují mě různá historická období, mám hlavně ráda módu ze začátku 20. století. Inspirují mě ale i stavby, města nebo místa, která objevuji. Inspirují mě knihy, filmy a hudba. A samozřejmě i běžné denní situace, včetně mých dětí, lidí a situací kolem sebe.

Jak se díváte na českou módu? Je podle vás kreativní?

Určitě současná česká móda je velmi kreativní. Kreativita je vidět na kolekcích a modelech, které se pravidelně objevují na MBPFW. Přiznávám ale, že někdy je na můj vkus kreativity příliš. Mám ráda kreativitu, která není samoúčelná, modely by v prvé řadě neměly opomíjet funkčnost.

 A co prádlo. Je v Čechách prostor pro konkurenci, o níž se říká, že je zdravá?

Tak jako všude jinde, tak i v Čechách je prostor pro konkurenci. Už se na trhu objevuje několik značek, které se právě prádlem zabývají. 

 Asi se shodneme na tom, že velkou část úspěchu tvoří materiál. S jakým nejraději pracujete?

Já miluji jemné nebo ultra jemné materiály. Takže nejčastěji pracuji s hedvábím a francouzskou krajkou.

Tvoříte metodou Bespoke. Můžete čtenářkám v krátkosti vysvětlit, o co se jedná?

Bespoke je vytvoření modelu přesně na míru klientky. Vzniká na základě konzultace a po vzájemné dohodě obou stran.

Vy tedy nejenom prádlo navrhujete, ale také ho sama šijete?

Ano, když vytvářím prototypy a modely na přehlídky, raději je šiju sama, protože ještě během tvorby modely často doupravuji a případně měním. Musím mít jistotu, že modely skvěle „padnou“, proto tuto činnost dělám sama. 

Vaše kolekce je možné vidět na všech prestižních módních přehlídkách u nás. Jak je ale složité uspět s takto osobitými módními kousky v zahraničí?

Jak jsem již uváděla, konkurence je všude, já sama jsem to prozatím v zahraničí nezkoušela, ale v budoucnu bych určitě ráda.

Svůdnost, ženskost, rafinovanost. Tak by se daly označit vaše dokonalé módní kreace. Kam s nimi budete směřovat dále? Chystáte v novém roce nějakou novinku?

Zatím o novinkách neuvažuji, na minulé podzimní edici MBPFW jsem představila pánské boxerky, o které je veliký zájem. Takže vytvářet i pánské spodní prádlo může být dalším směrem. A láká mě také design nočního prádla. Určitě nějakou novinku objevím…

Co byste vzkázala ženám, které spodnímu prádlu nevěnují dostatečnou pozornost.

I když není většinou vidět, tak i prádlo je součástí celého outfitu. A proto by mu ženy měly věnovat stejnou pozornost. Minimálně takovou, jakou věnují svrchnímu oblečení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články