Beata Rajská o trendech pro rok 2023: Psychedelické vzory, květiny a dokonalá krejčovina

Nový showroom módní návrhářky Beaty Rajské můžete najít v pražské Široké ulici.Beata Rajská v něm tvoří zakázkovou módu pro své klientky.Šaty pro jaro 2023 vynikají barvami a nápaditými rukávy.Módní návrhářka Beata Rajská pózovala pro Lifee.cz.+ 23 fotek+ 24 fotek

Módní návrhářka Beata Rajská promluvila v rozhovoru pro Lifee.cz o své práci na šatech pro první dámu Evu Pavlovou. Přidala tipy a triky pro ženy, jak se stylově obléknout v létě 2023, ale otevřela také téma poruch příjmu potravy modelek. Proč by nemocnou dívku poslala pryč ze své přehlídky?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 05. 2023 09:00

Módní návrhářka Beata Rajská má před sebou perné léto. Po nedávném stěhování svého butiku z pražské Dlouhé ulice do Široké ji čeká finalizace tradiční módní přehlídky v Karlových Varech.

V našem rozhovoru přiznává, že ideální a slušivé šaty do horkého léta mohou být oříšek. Mimo to, že ženám doporučuje prodyšné přírodní materiály a vzdušný střih, přidává ještě vychytávku proti nevzhledným mapám, které na šatech vznikají pocením. „Teď prozradím své know-how, ale my do šatů velmi často všíváme to, co se dělalo už za první republiky. Potítka. Ta se potom jednoduše odepnou a vyperou. Můžete je měnit a je to komfortnější," radí oblíbená módní návrhářka první dámy Evy Pavlové.

Proč jste po letech opustila svůj původní butik?

V mém butiku to bylo moc příjemné, ale přeci jen - když chcete mít jako návrhářka butik, tak byste ho měla mít plný. My jsme tam v podstatě už rok nedoplňovali věci, protože když dělám zakázky, objednávky a věci na klíč - přehlídkové kolekce - tak u nás v ateliéru nebyly už žádné volné ruce. Takže nejdůležitějším faktorem bylo to, že jsme nestíhali.

Jak je váš showroom situovaný?

Posunula jsem se jen kousek z původní Dlouhé ulice do Široké. Říkáme, že teď už nám chybí jen Bystrozraká. Nějakou dobu pracuji na novém projektu a hledáme pro něj prostory. Myslím, že od poloviny příštího roku by měla Beata Rajská fungovat v nějakých nových prostorách. Můžu prozradit, že půjde tak trochu o fashion a beauty.

Obléknete ženu každé postavy?

Ano, u nás v zakázce to tak funguje, protože šaty se připravují na míru. Proto už jsem nechtěla dělat věci do butiku. Bylo pro mě důležitější oblékat dlouholeté klientky nebo reagovat na poptávky a objednávky na míru.

Beata Rajská o trendech pro rok 2023

Jaké jsou podle vás trendy v oblékání v roce 2023?

Doba, kdy se dalo jednoduše říct, co jsou trendy šedesátek nebo devadesátek, už je pryč a ani bych to tak necharakterizovala. Každý módní dům, každá velká světová značka, přichází s něčím novým. Určitě se tam vyskytují květy, dokonalá krejčovina v dokonale zpracovaných kostýmcích. Potom jsou zde psychedelické vzory. Je toho strašně moc a znovu opakuji, že každá značka přichází s něčím novým.

Jak je to letos s barvami? Na premiérách často vídáme známé tváře v křiklavých barvách.

Myslím, že my máme všechny barvy. Světová organizace prohlásila, že barvou roku 2023 bude Viva Magenta, později přišli další, že je to barva lila, jiní dokonce říkali, že žlutá. Ale já si myslím, že když se budeme držet těch světových prohlášení, tak by to měla být Viva Magenta. Ale jak říkáte, vidíme i všechny další barvy, které se v módní paletě nacházejí. Určitě neuděláte chybu se žlutou, fialovou, mátovou ani jinými barvami.

Jaký střih je podle vás pro ženskou postavu nejvíce lichotivý?

Ženský. Zrovna dnes jsem měla rozhovor s paní doktorkou, která mě zaujala tím, že byla strašně hezky upravená. Bylo to naše první setkání a já byla její klienta, ne ona moje. Pochválila jsem ji, jak jí to sluší, a ona si začala stěžovat, že její dcera teď nosí velmi nelichotivou módu - je to ještě školačka. Řekla jsem jí, ať se nestrachuje, protože ona vkus načerpá z prostředí, ze kterého pochází. A pokud ona chodí hezky oblečená, dopracuje se k ženskosti také její dcera.

Víte, ono každému sluší něco jiného a právě o tom je moje práce. Abych našla dámě dokonalý rám. Mé šaty by měly být skutečně pouhým rámem, který vyzdvihne ženinu postavu a typ. Tak, aby to bylo podle jejího gusta, zároveň abych se pod to mohla podepsat. Kdybych to měla charakterizovat a říkat, že všem sluší široké, nebo naopak pouzdrové sukně, tak bych neříkala pravdu. Každá dáma si musí nechat poradit nebo si stoupnout před zrcadlo. Já mám jednu výhodu - velmi často ke mně chodí klientky s vlastním názorem a konkrétním vztahem k oblékání, stylu a tím pádem i k módě. Potom už je dopilováváme. Samozřejmě jsem zde od toho, abych poradila, ale chce to delší čas, abych se k ženě mohla dostat a bylo to hlavně o ní. Tak, aby se v šatech, které jí připravíme, cítila dobře.

Beata Rajská a Eva Pavlová

Co podle vás sluší první dámě České republiky, paní Evě Pavlové? Mohli jsme ji vidět ve vašich šatech na korunovaci krále Karla III. v Londýně.

Myslím, že ona má ráda právě tu ženskou módu. Ale nebyla jsem s ní tak dlouho, abych mohla říct, co všechno jí sluší. Při tom výběru šatů jsme se rozhodly, že budou pouzdrové s nějakým detailem. Měla jsem strach, aby v Londýně nebyla zima - to se nakonec potvrdilo, protože dva dny pršelo. Proto jsme připravily také plášť, pelerínu. Myslím, že ona je přesně ten typ, který po výběru šatů a konzultaci se stylistkou a návrhářkou dokáže říct, v čem se cítí, a vyjádřit to tak, aby došlo k zapadnutí jednotlivých kamínků. Tak, jak to má být.

Takže Eva Pavlová může být vzorem pro ženy v jejím věku?

Opět - tohle všechno jsou trochu spekulace. Ale myslím, že ten směr, kterým zatím jde, je dobrý. A je milé, že z něj už některé dámy čerpají a uvědomují si to. Je vidět, že dodržuje protokol a že také ostatní dámy chtějí například šaty s delším rukávem. Je to fajn. Myslím, že styl, kterým se rozhodla jít, může být inspirací všem dámám.

Jak vaše spolupráce vlastně vznikla? A bude pokračovat?

Strašně nerada na tyto otázky odpovídám. Naše spolupráce vznikla tak, že mě na začátku oslovila návrhářka Štěpánka Pivcová, která připravovala šatník paní Evě Pavlové před inaugurací. Těsně po ní mi zavolali z Hradu a oslovila mě stylistka první dámy Lenka Bernardes da Silva, která má na starost celý šatník první dámy. S ní jsem měla první větší diskuzi o šatech.

Na první schůzce jsme si s Lenkou povídaly o tom, jak by šaty měly vypadat, a pokračovaly jsme s návrhem. Potom vznikly šaty. Myslím, že ta spolupráce může a nemusí pokračovat. Jak určitě víte, paní Pavlová se už před inaugurací rozhodla, že chce spolupracovat s českými návrháři a chce prezentovat českou módu. Myslím, že v tento moment už má tým, který jí garderobu připravuje a má daný směr. Ale cokoliv dalšího řeknu, je čirá spekulace. A to víte, že na toto téma spekuluji nerada.

Beata Rajská v Karlových Varech

Letos budete jako každý rok prezentovat nejnovější kolekci v Karlových Varech na Mezinárodním filmovém festivalu. Co pěkného nás čeká?

Můžu trochu odhalit. Z festivalu se posuneme malinko na jih, abychom měli pocit, že nám je všem teplo. Bude to Francie. Klasicky zde převedu pětadvacet modelů, které by měly být zpříjemněním večera - mělo by to být na pohodu. Zatím, jak vidíte, mlžím. Každopádně to bude styl ikonických žen, to mě inspirovalo a to letos uvidíte.

Vašim přehlídkám také kralují modelky, které jsou vašimi favoritkami. Které jste letos oslovila?

Přiznám se, že v tento moment ještě nemám oslovené všechny. Měli jsme charitativní přehlídku v Luhačovicích a tam jsem měla s sebou Veroniku Chmelířovou a Lucii Petriškovou, které jsou mé skalní modelky. Byly tam i další, ale toto jsou první dvě, u kterých jsem si potvrdila, že se určitě uvidíme ve Varech. Přiznám se, že teď bylo práce strašně moc. Máme jen měsíc do festivalu, v této době už jsem mívala připravenou celou kolekci, což v tenhle moment nemám. Nevíme, co dřív, a krejčové už jsou snad připravené na noční směny. Přehlídka vzniká ve spolupráci s městem Karlovy Vary a uvidíme, jak to celé proběhne.

Jak je to s materiálem šatů? Hodně žen běhá v pracovní den po městě a řeší, jaké obléknout, aby se co nejméně zpotily.

Teplota nám v některých dnech opravdu stoupá nesnesitelně. V ten moment už ženám doporučuji nejsavější bavlnu a jednoduché věci. Ale i v takových dnech probíhají společenské události. V ten moment jsou vhodné jednoduché šaty z hedvábí tak, aby nebyly upjaté na tělo. Dnes jsem řešila s jednou klientkou, že jí šaty nemohu napasovat přímo na tělo, protože v ten moment ona i materiál trpí.

Ty nejlepší šaty jsou vzdušné z hedvábných materiálů, z přírodní bavlny, některé dámy mají rády len - bez ohledu na to, jestli se mačká. Také si myslím, že v dnešní době už existuje hodně praktických vychytávek. Teď prozradím své know-how, ale my do šatů velmi často všíváme to, co se dělalo už za první republiky. Potítka. Ta se potom jednoduše odepnou a vyperou. Můžete je měnit a je to komfortnější.

Beata Rajská o poruchách příjmu potravy

Jak hodnotíte trend současných modelek? Mívali jsme extrémně hubené dívky, teď chodí módní přehlídky také plus size modelky.

Myslím, že se dá vždycky vybrat. Jsou agentury, které s modelkami pracují tak, že děvčata jsou v pohodě. Já si vybírám a mám vyhlídnutých pár, které jsou skutečně prvotřídní a jezdí také do světa. Pokud se bavíme o České republice, je to skutečně malý rybník na to, abychom měli castingy, kde se dá vybrat 25 modelek. I když - nedávno jsem se s jednou agenturou domlouvala, že uděláme casting, také kvůli té přehlídce v Karlových Varech. Věřím tomu, že modelky vybereme.

Teď je horší situace na instagramových profilech, kde se předvádí kdekdo a je příkladem pro ostatní mladé dívky. Já nebudu generalizovat a dávat rady mladým holkám. Od toho zde nejsem. Je dobré, když se na holčičky občas podívají rodiče, protože některé na sociálních sítích opravdu nejsou příkladné.

Jak reagujete na to, když se vám na přehlídce objeví dívka, která evidentně trpí poruchou přijmu potravy?

Ano, stalo se mi to, je to už dávno. Ale není to jen problém dívek v modelingu. Je to problém, který vidím i na ulicích. Holčinu, která má takový problém, nepoznáte stoprocentně. Ale když vidíte, že nemá žádnou svalovou hmotu a je tak trochu chodícím stínem, tak víte, že je někde problém. Já takové dívky nedostávám k sobě na castingy. Naopak, častěji to vidím na ulicích.

Zakázala byste takové dívce jít vaši módní přehlídku?

Tenkrát, bude to asi dvanáct nebo čtrnáct let, mi přijela jedna až ze Slovenska. A já mám problém takovou dívku obléknout, protože děláme šaty ve velikostech 36 a 38. Myslím, že to pozná už choreograf, který přehlídku připravuje. Ale my máme šaty v konkrétních velikostech, proto si nebudu objednávat holky s velikostí 32 a 34.

Jaké byste měla závěrem doporučení pro ženy, aby v oblékání nikdy neudělaly krok vedle?

Úplně nejobyčejnější? Podívat se do zrcadla a uvědomit si, co mi sluší. Nekopírovat bezhlavě časopisy a profily na sociálních sítích. Není nic směšnějšího, než být směšná. Ale myslím, že dnes jsou móda a trendy natolik velkorysé, že si každý najde své. Je dobré si najít už v mladším věku takový styl, aby si člověk nepřeplňoval šatník, a naopak jej pouze doplňoval.

Související články

Další články