Vítejte zpět v devadesátkách: Pět žhavých módních trendů, které se po téměř 30 letech znovu hlásí o slovo

Vítejte zpět v devadesátkách: Pět žhavých módních trendů, které se po téměř 30 letech znovu hlásí o slovo
Zdroj: Oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Saténové šaty se špagetovými ramínky patří k těm stylovějším reminiscencím na devadesátá léta 20. století. Opatřete je dalším trendem  – výraznou pastelovou barvou a ideálně smíchejte hned víc takových. H&M, 799 KčBarvy vás neoslovily? Nevadí, stejný model seženete i v elegantní černé variantě. H&M, 799 KčStranou nestojí ani tělové odstíny. Na lesklém materiálu šatů Vila pěkně vyniknou a jdou naproti nahému trendu sezóny. Vero Moda, 999 KčMalé kabelky přes rameno, navíc v zářivých barvách, to je dvojitý zásah! Devadesátková inspirace v nové kolekci značky Tous za 4 609 Kč.+ 8 fotek+ 9 fotek

Přijdou vám nejnovější trendy povědomé? Aby ne, vždyť spoustu z nich známe z let nedávno minulých. Tahle pětice našla inspiraci v devadesátkách minulého století a zdá se, že její návrat sklízí ještě větší úspěch než modely, které vládly našim šatníkům o tři desetiletí dříve.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 10. 04. 2023 09:00

Neonové barvy, roztrhaná kolena džínů, proklatě nízko posazený pas. Že jste tyto nejžhavější trendy už někde viděli? Správně! Módní styl devadesátých let minulého století se znovu mohutně hlásí o slovo. Je tedy nejvyšší čas sáhnout hluboko do skříně pro dávno zapomenuté kousky a vyrazit do ulic. Přinášíme vám pět největších trendů z devadesátek, které se právě teď vracejí.

Barvy nejen pro panenku Barbie

Spektrum  oblíbených barev zasáhl návrat svítivě oslnivých odstínů inspirovaných neony. Signální žlutá, zelená i růžová zářily stejně nepřehlédnutelně v devadesátkách jako nyní, navíc ale tentokrát opanovávají i jindy méně barevné vody, například kostýmky nebo všemožné doplňky. Inspirace panenkou Barbie a jejím jedinečným stylem také jasně inklinuje směrem devadesátkám. Její barevnost rozhodně do aktuální neonové palety perfektně zapadá a mimo módu oslovuje také v trendech líčení.

Grunge styl vol.2

S nostalgií vzpomínáte na charismatického Kurta Cobaina, zpěváka kapely Nirvana, či podobně okouzlujícího frontmana kapely Pearl Jam Eddieho Veddera? Tak to jste jistě patřily k fanynkám stylu grunge a jeho návrat vám vhrne slzy do očí. Plejáda kostkovaných košil, natrhnutých kolen a roztřepených okrajů všech možných kusů oděvu je totiž také zpět!

Přidáte-li okopaná šněrovací bagančata, jako byste se v čase přesunuly o pár dekád zpět rovnou do amerického Seattlu. Novodobé pojetí stylu grunge, kterým v podstatě nakopl svou kariéru návrhář Marc Jacobs, letos prosazuje i další rozměr. Nechybí mu ženskost a romantika v podobě tartanových šatů či saténové košile v kostkovaném obleku. Inovativní odklon od flanelky Kurta Cobaina, že?

Symbióza s romantikou? Saténové šaty

Vedle neuspořádaného grunge stylu, do kterého částečně pronikly, se na scénu vracejí i elegantnější zhmotnění devadesátek: jednoduché saténové šaty. Špagetová ramínka, rovný tvar výstřihu, lehké řasení a délka, inu taková, na jakou si právě troufáte. To je další trend poslední dekády 20. století, ke kterému se hrdě hlásíme i dnes.

Něžné a splývavé šaty na ramínka, kterým můžete vtisknout podobu divoké rockové atmosféry nebo vsadit na jejich původní funkci a využít jejich elegantního vzhledu na maximum. Obojího dosáhnete doladěním specifickou škálou doplňků. Ať tak či tak, oba výsledky budou stát za to a přenesou vás zpět do doby sluchátek a walkmanů u pasu.

Proklatě nízké bokovky

A u pasu ještě chvíli zůstaneme. Tedy, spíš s ním opět trochu pohneme směrem k zemi. Zatímco jeden aktuální trend nám diktuje nasadit pasovou linii co možná nejvýše, protáhnout nohy a ukázat vosí pas v rozšířených nohavicích zvonových kalhot, další velí pravý opak – sáhnout hluboko do skříně pro málem zapomenuté bokovky.

A čím níž se jejich horní okraj dostane, tím lépe. S tímto trendem se ruku v ruce vrací i kontroverzní obliba vykukujícího spodního prádla. Pokud ale máte dodržet parametry a s bokovým střihem kalhot se popasovat do detailu, nezbývá, než se podrobit a zaměřit se i na výběr vhodných kalhotek.

Denim, kam se podíváš

A když je řeč o džínách, vhod přijde tento osobitý a všeobecně milovaný materiál i na dalších kusech oděvu. Časovou smyčkou z devadesátek se totiž vrátil do ulic další hit tehdejší doby. Denim k denimu, přesněji řečeno džínovina, kterou obléknete od hlavy k patě. A nejlépe i ve vrstvách. Pravidla jsou zapovězena, eklektický mix stylů i barev denim suverénně obsadí ve všech pozicích. Tak nasaďte korzet, košili, džísku, džíny a džínové sandálky a hurá do ulic pulsujících retrem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články