Silueta přesýpacích hodin hlásí návrat: Odkaz Christiana Diora z 50. let ožívá v nejnovějších módních kolekcích

Silueta přesýpacích hodin hlásí návrat: Odkaz Christiana Diora z 50. let ožívá v nejnovějších módních kolekcích
Zdroj: Profimedia, oficiální materiály prodejců/koláž Lifee
Model z dílny fenomenálního Christiana Diora z roku 1947, který spustil vlnu dokonalé siluety na přelomu 50. let 20. století a inspiruje i dnes.Siluetu přesýpacích hodin nejsnáze vytvoříte vhodným opaskem. Kožený pásek do pasu, Isabel Marant, 9 960 KčUniverzální doplněk k bezpočtu příležitostí, tedy i výborná investice. Kožené lodičky Steve Madden, 2 490 KčPoctu Diorovu outfitu vzdává svým tvarem maxisukně z aktuální ready-to-wear kolekce Alexander McQueen, 22 990 Kč+ 13 fotek+ 14 fotek

Když siluetu přesýpacích hodin znovuobjevil po druhé světové válce módní guru 20. století Christian Dior, způsobil hotovou revoluci v ženském odívání. Důraz na objem v oblasti boků, které ostře kontrastují s maximálně zvýrazněnou pasovou linií v její běžné zóně, nebo – ještě lépe – o něco výš, evokoval jak módní doby minulé, tak zcela zřetelný novátorský pohled na ženskou siluetu. A bylo by s podivem, kdyby se trend přesýpacích hodin postavený na výrazných bocích a vosím pasu nevrátil na výsluní.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 05. 04. 2023 08:00

Jejich čas právě přišel. Po všech těch dekádách napěchovaných množstvím oversize střihů a jiných pohodlných, leč trochu beztvarých svršků je nyní půda skvěle připravena pro návrat k ryzímu ženství.

Vše nastartoval viditelný obdiv a s ním spojený návrat k nadčasové klasice. Silueta přesýpacích hodin zaměřená na dva atributy ženství ale letos neinklinuje k  předimenzovaným nenositelným kreacím. Zavazuje se předat trend přelomu 50. let minulého století současným dámám v jednoduché a do běžného šatníku aplikovatelné módě, která zvýrazňuje a podtrhuje ženské přednosti.

Velký návrat vosího pasu

Mnozí v tomto svěžím odklonu od ležérnosti a příchylnosti k eleganci a stylu vidí vliv pandemie covidu, která nás nuceně zahrnovala modely až příliš pohodlnými, jimž lze sice přičíst body za ležérnost, nikoliv však za styl a šmrnc. Naše šatníky tak letos opět ožívají sexappealem a výraznými prvky ženskosti. A nezbývá, než si je užít! Rozproudí kreativitu jarních kolekcí a v ulicích snad konečně uvidíme více elegantních tvarů, kterým svého času podlehl i dodnes inspirující Christian Dior.

Klíčovými tvary nadcházející jarní vlny jsou výrazná ramena, vosí pas a důmyslně zvýrazněné boky. Vyniknou skvěle na vypasovaných prodloužených blejzrech, ještě lépe, pokud disponují páskem. Nosit je jako šaty? Aktuální hit, bez kterého se milovnice trendů neobejdou. Zvýrazněním pasu ale logicky neuniknou pozornosti ani boky. V hledáčku lovkyň trendů tedy nutně končí široce střižené sukně do pasu, kterým objem rozhodně nechybí a v provedení z tužších materiálů siluetu přesýpacích hodin ztělesňují takřka dokonale.

Znovu aktuální korzet a nepostradatelný pásek

Trikem, jak jednoduše vykouzlit vosí pas, disponuje jeden z módních kousků, který právě slaví nezvyklý úspěch. Hádáte správně, řeč je o korzetu. A nemusí se nutně skrývat jen v útrobách kostýmku. Hitem je natáhnout jej přes šaty nebo košili. Pokud vám ale takovéto porušování klasických konvencí přijde přespříliš, zkuste jej nahradit páskem. Širokým či úzkým, ideálně ale dostatečně dlouhým, kdy subtilnější šíři doženete několika ovinutími kolem trupu.

Tím můžete elegantně a bez extravagance vytvořit ideální pasovou linii přes prodlouženou košili, jednoduché tričko či top nebo dodat nové tvary vzdušnějším šatům. A pokud se dostatečně odvážete, najdete způsob, jak podobně zakomponovat pásek i do outfitu s mikinou, sakem nebo lehkou bundou typu bluzonu. Když si pak k takto upravenému jednoduchému hornímu dílu obléknete zmiňovanou široce střiženou (klidně kolovou) sukni, pocta jedinečnému Christianu Diorovi nemůže být viditelnější.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články