Albert Einstein a Kurt Cobain v ložnici: Podivná orgonová truhla je měla nabít životní energií

Léčba sexem: Psychiatr Wilhem Reich doporučoval orgonové skříně, vyzkoušel je Albert Einstein i Kurt Cobain
Zdroj: Wikimedia Commons/Photograph by Oren Jack Turner, Princeton, N.J., Public domain

Myslíte si, že sex může léčit? Že neslouží jen k plození dětí, vyjadřování lásky a zabíjení večerní nudy? Naši předci si to rozhodně mysleli. A proto vynalezli hned několik léčebných metod, které zahrnovaly tuto příjemnou aktivitu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 09. 2022 16:00

Sexuální aktivita byla po tisíce let doporučována jako léčba nemocí od hysterie po hemeroidy. Stejně často ale lékaři ordinovali také abstinenci. Vrchol zásahů do sexuálního života nastal v 19. století, kdy se ve viktoriánské Anglii ženám předepisovala masturbace, přičemž ta mužská byla odsuzována.

Orgie se Sparťany

V řecké mytologii se několikrát objevuje Melampús, což byl léčitel, kterého jednoho dne pozval k sobě vládce města Argos. To se totiž potýkalo s jistým delikátním problémem. Panny se odmítly zúčastnit rituálu uctívání falusu, zešílely a rozutekly se do hor. Melampús je ale vystopoval, dal jim vypít odvar z čemeřice a přesvědčil je, aby měly sex se silnými řeckými válečníky.

A prý to pomohlo. Ženy se poté vrátily domů a ke svým životům. Tento příběh je ve skutečnosti jen dalším potvrzením toho, že lidé si kdysi mysleli, že kořenem ženského šílenství je nedostatek sexu. Hippokratés zase věnoval velkou pozornost takzvané putující děloze. Ta prý mohla za většinu neduhů, které opět léčil nejlépe sex. Pak se děloha vrátí na své místo. Dalším řešením je těhotenství, to ale přísluší pouze vdaným ženám.

Domácí sexuální hračky

Kromě vibrátorů si mohly ženy v devadesátých letech 19. století koupit kupříkladu gumové dilatátory, dostupné ve čtyřech baleních s průměrem od 1,25 do 10cm. Byly to vlastně viktoriánské anální kolíky, jež byly prodávány jako předměty podporující zdraví. Měly účinkovat na zácpu a hemeroidy. Výrobce pak ještě zašel dál a tvrdil, že kolíky léči i zápach z úst a pachuť.

Dilatátory se zájmu žen těšily po omezenou dobu, zvláště u těch, které zjistily, že zejména v léčbě hemeroidů jsou až životu nebezpečné. Toho využil Wilhelm Reich, který vymyslel komplexní teorii o univerzální životní energii, jenž nazval orgon. Spousta nemocí prý vycházela z nedostatku této energii, což měl vyřešit sex. Libido považoval za základní lidskou sílu, kterou neustále potlačuje státní systém.

Orgonová schránka Wilhelma Reicha

Konzervativci smetli Reichovy závěry ze stolu, začínající hnutí beatníků však bylo opačného názoru. Díky tomu vznikly takzvané orgonové schránky. Ve skutečnosti to byla prázdná skříň, ve které se muselo sedět nebo stát několik hodin. Na stěnách byly vrstvy anorganických a organických materiálů, které měly podporovat akumulaci orgonové energie.

Sám Albert Einstein chtěl tento “zázrak” vyzkoušet, avšak po několika minutách mu došla trpělivost. Spisovatel William S. Burroughs si vytvořil vlastní truhlu, ve které trávil dlouhé hodiny. A zaujal tím i zpěváka Kurta Cobaina z kapely Nirvana. Prý do ní ale vstoupil až poté, co romanopisec pozabíjel všechny pavouky, jenž obývali vnitřek. Po čase byl vydán zákaz distribuce těchto výrobků, na internetu je však stále k dispozici hojný počet návodů na její výrobu.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Wilhelm Reich

Ciekawostkihistoryczne.pl: O greckich orgiach, leczniczym masażu genitalnym, skrzyni orgonowej oraz o leczeniu niepłodności klapsami

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články