Kontroverzní dvojice Masters a Johnson: Sexuální revoluci započali v laboratoři, pak ale šlápli vedle

Kontroverzní dvojice Masters a Johnson: Sexuální revoluci započali v laboratoři, pak ale šlápli vedle
Zdroj: Wikimedia Commons/Iconographic Collections, CC BY-SA 4.0

Výtečný seriál Mystérium sexu se věnuje vědcům, kteří se ve druhé polovině 20. století podíleli na sexuální revoluci. William H. Masters a Virginie Johnson spolu nejen bádali, ale také žili. Jak přispěli k boření několika sexuálních tabu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2022 11:00

Ač se mnohým lidem jejich práce nelíbila, faktem je, že díky ní došlo k sexuální revoluci. Jejich hlavním úkolem bylo sledování reakcí na stimulaci v laboratorních podmínkách. To se ukázalo být přínosem v oblasti dysfunkcí, které se objevovaly hlavně u žen a mezi staršími lidmi.

Sex jako velké tabu

V padesátých letech 20. století byl v Americe sex považován za velké tabu, a to jak širokou společností, tak i akademiky. Ti proto přistupovali k novým výzkumům v této oblasti spíše skepticky. Před slavným párem se na poli studia sexuality objevil biolog Alfred Kinsey, jehož práce se ale zabývala primárně různými fetiši, k nimž on sám přistupoval přinejmenším prudérně.

Tím ale vlastně připravil půdu pro Williama H. Masterse a Virginii E. Johnson. Poznali se na lékařské fakultě Washingtonské univerzity, kde William pracoval jako gynekolog. Netrvalo dlouho a sexuoložka Virginie se připojila k jeho týmu, kde začali testovat ženy a seniory. Zajímalo je, jak tyto skupiny reagují na různé sexuální podněty.

Suchý akademik a milá žena

William přistupoval k subjektům zcela chladně, zajímaly ho jen výsledky. Virginie byla pravý opak, právě ona dokázala všechny uklidnit před velmi intimními vyšetřeními. Společně pak publikovali text Lidská sexuální aktivita, z něhož se stal bestseller a v českém překladu se objevil již v roce 1970.

A co jsme se v něm mohli dočíst? Že sexuální vzrušení má čtyři fáze, ženy mohou mít víc orgasmů a libido si lze udržet až do pokročilého věku. Záhy se z nich staly celebrity. Psali o nich v časopisech a zvali je do talk show. V roce 1964 navíc založili Nadaci pro výzkum reprodukční biologie, kde nabízeli poradenství jednotlivcům i párům se sexuální dysfunkcí.

Úpadek dvojice Masters a Johnson

Dlouholetá spolupráce Williama a Virginie zrodila romantický vztah, který v roce 1971 skončil svatbou. Počátkem devadesátých let se sice rozvedli, ale nepřestali spolupracovat. O osm let později vydali publikaci Homosexualita v perspektivě, kde tvrdili, že mají desítky gayů, jenž jsou ochotní nechat se “předělat” na heterosexuály.

Tehdy jejich výzkum dostal první trhliny. A nepomohli si ani další knihou o HIV, jež byla plná nesmyslů a mýtů. Ty pak samozřejmě přispěly ke zkreslenému vnímání tohoto onemocnění. Přesto se dvojice Masters a Johnson navždy zapsala do historie, alespoň co se týče sexuality žen a seniorů.

Zdroje informací:

Wikimedia Commons: Masters and Johnson

Historyhit.com: Masters and Johnson: Controversial Sexologists of the 1960s

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články