Bizarní dějiny vibrátoru: Sloužil jako masážní přístroj a používali ho i muži, měl léčit zácpu i špatné trávení

Historie vibrátoru: Od Kleopatry přes léčení vrásek a hysterie až po sebeuspokojení
Zdroj: Wikimedia Commons/r Liedbeck, Harald 1851-1920, Public domain

Primitivní verzi přístroje na “intimní masáž” měla používat již Kleopatra. Vibrátory však udělaly závratnou kariéru až ve 20. století. Zajímavé ale je, že původně nebyly určeny k vyvolání orgasmu. K čemu tedy sloužily? A proč je většinou používali muži?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 09. 2022 16:00

Sexuoložka Brenda Love přisuzuje vynález vibrátoru Kleopatře. Už v prvním století před naším letopočtem měla ke stimulaci intimní oblasti používat vydlabaný plod rostliny jménem lagenárie, který byl naplněný včelami. Pro toto tvrzení neexistují žádné historické důkazy. Co však prokázáno je, že tito malí pomocníčci se poprvé veřejně objevili v druhé polovině 19. století.

Vibrátor jako pouhá iluze a past

V roce 1915 označila Americká lékařská asociace celý trh s vibrátory za pouhou iluzi a past. To však nijak nesnížilo popularitu a prodejnost tohoto zařízení. Kupříkladu James Barker z Filadelfie inzeroval svůj produkt takto: „Vibrátor Barker vám umožní vychutnat si masáž v pohodlí domova. Osvěží nervy i celé tělo. Působí příznivě na pleť i pokožku hlavy. Dokáže rovněž zbavit bolesti. Stimuluje (přirozenou cestou) krevní oběh. Doporučí vám ho i váš lékař.” 

Podnikavý chlapík navíc ke každému zakoupenému modelu přibalil leták o vibračních terapiích. A právě k tomu byly vibrátory původně určeny. Hysterie se tehdy léčila masáží, kterou měl tento přístroj pacientkám poskytovat v jejich domovech. Jenomže se takto neléčily pouze ženy. „Vibrátory byly vynalezeny k léčbě bolesti, podrážděnosti, špatného trávení a zácpy - u mužů, tvrdí historička Hallie Lieberman. Tvůrce patentovaného elektrického vibrátoru Mortimer Granville svůj vynález používal k léčbě sexuálních dysfunkcí, ale nikdy u něžného pohlaví.

Vibrující všelék

Postupem času se ukázalo, že z vibrující terapie mohou těžit i ženy. Na začátku 20. století používali lékaři vibrátory na více než dvě stě nemocí, včetně revmatismu, nespavosti, hluchoty a chřipky. Nelze také zapomenout na takzvanou děložní dušnost, kterou, dle viktoriánských mediků, dokázal vyléčit jen orgasmus.

Vibrátor prý dokonce sloužil proti vráskám. Užitečný byl rovněž, jak jinak, i při masturbaci. O té se ale veřejně nemluvilo. Jeden z inzerátů v roce 1908 vybízel ke koupi modelu s názvem Bebout. Měl být vynalezen ženou, která zná potřeby ostatních žen. Sanofix se zase prodával se čtyřmi nástavci - pro masáž čela, obličeje, krku a hrudníku.

Převratná studie o sexualitě

Když v padesátých letech publikoval Alfred Kinsey svou převratnou studii o sexualitě, vyšlo najevo, že 62 % žen používalo vibrátor k sebeuspokojení, čímž už bylo natrvalo určeno jeho skutečné využití. A na tento trend zareagovali i výrobci. V tištěných reklamách jsme pak mohli číst slogany “Pro skvělý pocit radosti ze života...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Vibrátor (sexuální pomůcka) 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Od bólu głowy do ekstazy. Krótka historia wibratora

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články