Korunovace Alžběty II.: Královna se oděla do šatů z bílého hedvábí, vlečku jí neslo šest dvorních dam

Korunovace Alžběty II.: Do Westminsterského opatství jí dovezl starobylý kočár vážící čtyři tuny
Zdroj: Wikimedia Commons/Cecil Beaton, Public domain
Korunovace Alžběty II. byla naplánována na 2. červen 1953. Hosty na ni zvala tato pozvánka.Alžbětu II. dovezl na korunovaci do Westminsterského opatství čtyřtunový kočár Gold State Coach, který byl vyroben v roce 1762.Britská královna Alžběta II. a dvorní dámy, které jí pomáhaly nést vlečku.Oficiální prapor Alžběty II., který byl použit při ceremoniálu.+ 8 fotek+ 9 fotek

Britská královna Alžběta II. byla korunována 2. června 1953, dlouhých 16 měsíců po skonu svého otce, krále Jiřího VI. Pompézní obřad byl sice svázán starobylými pravidly, přesto se neodehrál přesně dle tradic. Budoucí panovnice si totiž uměla dupnout a prosadit si svou...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2023 11:00

O tom, že by se měla stát vladařkou, se princezna Alžběta dozvěděla během své cesty po státech Commonwealthu. Smutná zpráva o smrti otce, krále Jiřího VI., ji zastihla v Keni. Jeho chatrné zdraví a pracovní vypětí, spojené s druhou světovou válkou, se na něm velmi podepsalo. Bylo jí teprve 25 let, musela se ale vzchopit. Povinnost vládnout se nedala odložit. V čele země oficiálně stanula 16 měsíců od Jiřího smrti.

Čekání na novou britskou královnu

V roce 1953 Británie ještě stále trpěla následky druhé světové války. Cukr i maso se vydávaly na příděl. Korunovace nové královny, jenž působila velmi odhodlaně a svědomitě, tak v mnoha lidech vyvolávala naději na lepší budoucnost. Přípravy na celou událost začaly již v únoru 1952, kdy na sebe Alžběta převzala otcovy povinnosti. Korunována však byla až 2. června 1953.

Když konečně nastal onen dlouho očekávaný den, vydala se Alžběta z Buckinghamského paláce k Westminsterskému opatství, kde se od dob vlády Harolda II., respektive roku 1066, obvykle korunoval britský monarcha. Trasa to byla velmi atraktivní, takže na ní lidé stanovali již v noci, aby si zabrali ta nejlepší místa. Nevadil jim ani prudký déšť. V den korunovace se v ulicích sešly více než tři miliony lidí.

Zlatý kočár britských panovníků

Alžběta se nechala na korunovaci dopravit kočárem Gold State Coach. Byl vyroben v roce 1762 v Londýně. Váží čtyři tuny a táhne jej osm koní. Je ozdoben lístkovým zlatem a malovanými panely. Ve Westminsterském opatství se 8000 hostům naskytl pohled na královnu oděnou do šatů z bílého hedvábí s vyšitými emblémy národů Commonwealthu. Přes ně měla přehozený sametový královský šat dlouhý více než pět metrů a vlečku, kterou neslo šest dvorních dam. Jejich šaty vyšly z dílny Normana Hartnella, který samozřejmě oblékl i samotnou královnu. Není bez zajímavosti, že připravil také její svatební šaty.

Celý ceremoniál byl natáčen televizí, což bylo doposud nevídané. Premiér Winston Churchill sice mudroval, že by se tradice neměle měnit, Alžběta ale na to měla zcela odlišný názor. V roce 1953 sice moc rodin televizi nemělo, stanice BBC však před korunovací pracovala na rozšíření pokrytí, neboť prodej televizí začal prudce stoupat. V samotný den korunovace sledovali lidé přímý přenos trvající jedenáct hodin buď doma, nebo v kinech či koncertních sálech. Dle odhadu si korunovaci Alžběty II. nenechalo ujít dvacet milionů lidí.

Alžběta II. na trůnu

Po korunovaci vyšla nová královna několikrát na balkon Buckinghamského paláce, aby pozdravila obrovský dav skandující: „My chceme královnu!" Pak ze zúčastnila prvního korunovačního banketu, na němž byli přítomni i představitelé jiných zemí.

Na druhém banketu se podávalo studené kuře ve smetanové kari omáčce, jenž bylo připraveno právě pro tuto příležitost. Okolo sedmnácté hodiny přeletělo nad palácem 150 letadel. Vyčerpávající, avšak zároveň velmi slavnostní den byl ukončen posledním královniným výstupem na balkon, k nemuž došlo přesně o půlnoci.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Coronation Of Elizabeth II

Artsandculture.google.com: Korunovace královny Alžběty II.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články