Nezdařený atentát na Churchilla: Vůdce ho chtěl zlikvidovat pomocí čokoládové tyčinky

Nezdařený atentát na Churchilla: Vůdce ho chtěl zlikvidovat pomocí čokoládové tyčinky
Zdroj: Wikimedia Commons, BiblioArchives / LibraryArchives, Public domain
"Nikdy neustupujte v maličkostech ani ve velkých věcech, o kus ani o kousek, ledaže byste ustoupili cti a dobrému mravu.""Odpovědnost je cena za velikost.""Psi k nám oddaně vzhlížejí, kočky se na nás dívají svrchu, ale prasata na nás pohlížejí jako na sobě rovné.""Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot."+ 6 fotek+ 7 fotek

Nejhorší zvěrstva se dějí vždy během válek a výjimkou nebyla ani ta, kterou rozpoutal masový vrah Adolf Hitler. V roce 1940 zaútočil také na Anglii, kterou neváhal zasypat bombami. Největším trnem v oku byl ale Němcům britský premiér Winston Churchill. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 07. 2022 11:00

Churchillovi se podařilo na Casablanské konferenci v roce 1943 domluvit s Američany na častějším bombardování nacistického Německa. To se samozřejmě Vůdci nelíbilo a usmyslel si, že by měl Winstona, jednou provždy, zlikvidovat.

Jak odstranit Churchilla...

Němečtí tajní agenti pobývající v Británii měli neustále experimentovat s výbušninami a vymýšlet nové a inovativní způsoby na to, jak bombu ukrýt v těch nejobyčejnějších věcech. Nepřistupovali k tomu však pouze z vědeckého hlediska, ale i z toho psychologického. Každý protivník měl totiž nějakou slabinu.

U britského premiéra to bylo jídlo, a hlavně sladkosti. Cpal se tak moc, že ho lékaři varovali před brzkou smrtí. Jak se později ukázalo, měli skoro pravdu. Hitler nařídil, aby byla výbušnina určená pro Winstona uložena do čokoládové tyčinky.  Agent ji pak měl zabalit do zlatavého obalu renomované značky a ukrýt ve válečném kabinetu. Po rozbalení mělo za sedm sekund dojít k výbuchu.

Pozor! Hitler posílá výbušnou čokoládu

Když se o spiknutí s cílem zavraždit premiéra dozvěděli britští agenti, okamžitě informovali M15. Velitelem této tříčlenné zpravodajské jednotky se zaměřením na výbušniny byl biolog a člen bohaté rodiny Victor Rothschild.

Ten zase neváhal a kontaktoval svého kolegu Laurence Fishe, který mu nakreslil, jak by mohla taková explodující čokoládová tyčinka, dle dostupných informací, vypadat. Naštěstí se tak díky tomu pekelná sladkost Winstonovi na stůl nikdy nedostala.

Bomby údajně Němci zkoušeli dát i do bonbonů

Ač proto neexistují faktické důkazy, povídá se, že kromě čokolády se měli Němci pokoušet dávat bomby i do bonbonů, podrážek od bot, plechovek s hráškem či motorovým olejem. Zda jsou tyto zvěsti pravdivé, se nikdy nepotvrdilo, ale ani to nebylo vyvráceno.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Winston Churchill 

Historicmysteries.com: A foiled plot? How Churchill was nearly killed by a chocolate bomb 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články