Lněné oblečení je ideální volbou pro tropické dny: 5 skvělých vlastností, díky nimž si ho zamilujete

Lněné oblečení jako základ letního šatníku: Proč byste si kousky z tohoto prodyšného matriálu měla také pořídit?
Zdroj: Koláž Lifee.cz
Modré volné lněné šaty. ZOOT.lab, 589 KčDámské lněné růžové kalhoty. TATUUM, 1499 KčDámské béžové lněné kraťasy. Sijemesrdcem.cz, 899 KčOlivové šaty ze směsi lnu. RESERVED, 899 Kč+ 13 fotek+ 14 fotek

Tropické letní dny jsou tady! Pokud řešíte, v jakém oblečení vyrazit ven, abyste se cítila komfortně, zkuste vsadit na len. Právě oblečení z tohoto materiálu je totiž na léto naprosto ideální.

Dana Klementová
Dana Klementová 20. 07. 2022 08:00

Len se řadí mezi nejstarší textilní materiály světa. A není se čemu divit. Pyšní se totiž mnoha benefity, pro které si ho během léta zamilujete i vy. Nejenže vyniká vysokou prodyšností a odolností, ale navíc je hypoalergenní, přirozeně chrání před slunečními paprsky a skvěle odvádí teplo. 

Prodyšný materiál, který odolává potu

Len je oblíbený především pro svou prodyšnost. Touto vlastností se může pyšnit díky tomu, že na jeho výrobu je potřeba zhruba poloviční množství látek než v případě bavlny. 

Jeho další nespornou výhodou je schopnost absorbovat vlhkost, kterou zároveň dokáže velice rychle uvolnit. Díky tomu skutečně rychle schne. Lněné oblečení je tak vhodné do horkého a vlhkého počasí. 

Navíc ho ocení i alergici, neboť len se řadí mezi hypoalergenní materiály. Obzvláště vhodný je pro osoby trpící astmatem, atopickým ekzémem či lupénkou. A za zmínku stojí i skutečnost, že skvěle odolává lidskému potu, a tak na oblečení nedochází ke vzniku nevzhledných map. 

Čím je starší, tím je příjemnější

Len je v porovnání s jinými materiály velmi odolný (o 30 % pevnější než bavlna), díky čemuž výborně drží tvar i po několika vypráních.  

Co u lněného oblečení obzvláště oceníte, je fakt, že čím je starší, tím je měkčí, jemnější a na dotek příjemnější. U bavlny to bývá přesně naopak. Pokud se navíc do lněného výrobku rozhodnete investovat, mile vás překvapí, že prakticky nestárne. Je odolný vůči mechanickému poškození, proto bude i za několik let vypadat jako nový

I len má své nedostatky

I len má samozřejmě své nedostatky. Jestliže si lněné oblečení plánujete vzít na letní dovolenou, nezapomeňte si přibalit cestovní žehličku. Jednou z největších nevýhod lnu je totiž vysoká mačkavostPozor si dejte i na to, abyste lněné oblečení prali správně barevně roztříděné. Velmi snadno se dokáže obarvit jinou textilií. 

Jak o lněné oblečení správně pečovat?

Co se péče o lněné oblečení týká, doporučujeme ho prát na 40 °C, ideálně s volbou šetrného programu. Lze ho sušit v sušičce, ale pouze kratší dobu a rovněž s použitím šetrného programu. Nejlepší ovšem je, pokud ho budete sušit klasicky na šnůře

K praní používejte jemný prací prostředek, zcela se vyhněte aviváži a bělicím přípravkům. Během žehlení se nebojte nastavit na žehličce vyšší teplotu a prádlo nejprve lehce pokropte. Tmavé oblečení nezapomeňte žehlit naruby, aby na něm nevznikaly světlé skvrny. 

Inspirace na letní lněnou módu

Jestliže uvažujete o koupi lněného oblečení, připravili jsme si pro vás malou inspiraci. V naší fotogalerii na vás čekají trendy lněné módní kousky, jako jsou sukně, šaty, halenky i kalhoty.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články