Záhada biskupovy mumie: Společnost mu dělal lidský plod a nejstarší švédská štěnice

Záhada biskupovy mumie: V rakvi měl bylinky, nejstarší švédskou štěnici a lidský plod
Zdroj: Wikimedia Commons/Nationalmuseum, Public domain,

Peder Winstrup nebyl mužem jednoho povolání. Kromě kariéry v kléru se zajímal také o vědu a o politiku. Mnozí Švédové jej považují za “otce zakladatele” města Lund. Ale to není všechno, tělo Pedera Winstrupa patří mezi nejslavnější evropské mumie.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 06. 2022 11:00

„Winstrup svým způsobem stále žije a přispívá moderní společnosti,” nechal se slyšet Per Karsten, ředitel Historického muzea Lundské univerzity. Jeho rakev je jakýsi minivesmír sedmnáctého století. Díky tomu můžeme dostat spoustu odpovědí na otázky z oblasti medicíny.” Má s lékařstvím něco společného i mumie malého chlapce?

Podivná společnost mrtvého biskupa

Když se v roce 2012 rozhodli představitelé katedrály v Lundu přemístit biskupovo tělo, mohl Karsten zjistit další užitečné věci. Třeba to, že biskupovo tělo bylo uloženo na několika bylinkách, které mohly odvrátit přirozený proces hniloby. Nezbytnou součástí samozřejmě bylo i chladné a větrané prostředí, v němž tělo spočinulo.

Díky tomu se odborníkům naskytl nebývalý pohled na dobovou stravu, nemoci a hmyz, který byl předtím ve Švédsku běžný a nyní je vzácný. V biskupově rakvi bylo nalezeno až padesát druhů bezobratlých, včetně nejstarší známé švédské štěnice. To ale nebylo vše. Spolu s ním byl pohřben šestiměsíční plod, zřejmě šlo o spontánní potrat. Traduje se, že to byl biskupův vnuk.

Vnuk, nebo nechtěné dítě?

Příbuzenský vztah objevila Maja Krzewinska, bioložka ze Stockholmského centra pro paleogenetiku. Mrtvé dítě bylo nejspíše potomkem jediného biskupova syna Pedera Pedersena Winstrupa. Ředitel muzea Karsten se tohoto výzkumu nezúčastnil, místo toho v roce 2015 předložil poněkud jinou teorii. Předpokládal, že plod do rakve ukryl nějaký biskupův sluha, jehož žena prodělala potrat.

Bylo by to vlastně logické. Kde jinde by se takové dítě dalo schovat? U biskupa mělo šanci na dobrý posmrtný život. Později se ale přiznal k tomu, že jeho teorie nebyla správná. S největší pravděpodobností jde o biskupova vnuka. Kdo ho ale do rakve umístil?

Zoufalá matka a syn gambler

Biskup Winstrup byl poslední roky svého života upoután na lůžko. Sužovala ho tuberkulóza, žlučové kameny, srdeční choroby a ztráta zubů. Doposud se ale neví, proč byl pohřben se svým vnukem. Karsten věří, že to udělala manželka biskupova syna. Život s ním byl velmi těžký, neboť holdoval gamblerství.

Přesto je tato verze stále velmi spekulativní. Víme jen, že po jeho smrti přišel Winstrup mladší o veškerý majetek a bohatství. Dozvíme se někdy pravdu o tom, proč jeho otce pohřbili s nenarozeným dítětem?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Peder Winstrup

Altlasobscura.com: The Mystery of the Mummified Bishop and the Fetus in his Coffin

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články