Iva Pazderková (42) o letité marné touze po miminku: Teď jsem šťastně bezdětná

Iva Pazderková (42) o letité marné touze po miminku: Teď jsem šťastně bezdětná
Zdroj: Se souhlasem Divadla Metro
Herečka Iva Pazderková premiérově uvedla hru Dnes večer ovuluji v pražském Divadle Metro.Herečka je na jevišti sama, představení přitom trvá přibližně hodinu a půl.Příběh popisuje strasti ženy po čtyřicítce, která se marně snaží otěhotnět.Iva Pazderková s režisérem Pavlem Šimákem (vlevo) a dramaturgem Petrem Vydrou (vpravo).+ 4 fotky+ 5 fotek

Herečka Iva Pazderková (42) se v pražském Divadle Metro premiérově představila v one woman show Dnes večer ovuluji, hře, která má v podtitulu Příběh ženy, která chtěla dítě. V otevřeném rozhovoru pro Lifee.cz sympatická blondýnka přiznává, že také ona se před časem pokoušela o miminko, ale bohužel se jej nedočkala.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 10. 2022 08:00

Více než hodinu nesleze Iva Pazderková z jeviště, na kterém je úplně sama. Hra Dnes večer ovuluji je velmi intimní zpovědí ženy, která chtěla dítě. Komické situace střídají záchvaty zoufalství a beznaděje.

„Tohle téma je blízké nejen mně, ale daleko většímu množství párů, než si vůbec dokážeme představit," zamýšlí se Iva Pazderková ve velmi otevřeném rozhovoru. Ona sama po dítěti toužila, proto nabídku hrát tuto hru dlouho odmítala přijmout. Je zvláštní, že nakonec jsme s režisérem Pavlem Šimákem byli hrozně šťastní, že to budu hrát. Může to spoustě lidem ulehčit v určité životní situaci a také to přináší osvětu," doufá.

Jak jste se k této hře vlastně dostala?

Je to francouzská hra, kterou napsala Carlotta Clerici, a máte pravdu, že cesta k ní byla celkem trnitá. Jirka Turek, majitel Divadla Metro, mě s tímto monodramatem oslovil už před mnoha lety. V té době jsem si ale procházela něčím podobným jako hlavní hrdinka, proto jsem jeho nabídku z osobních důvodů odmítala. Respektive váhala jsem - nejprve ne, potom se mi do toho zase chtělo... Ale nakonec jsem se definitivně rozhodla a šla do toho.

Proč?

Je to krásná hra. To téma je docela těžké, co si budeme povídat, ale je podané velmi vtipně. Zároveň jsou ty situace groteskní, hluboké a dojemné. Před třemi lety jsme to konečně začali zkoušet - a přišel covid. Teď tady máme výsledek a snad je to dobrý.

Jaké je podle vás poselství této hry? Názorů tam bylo opravdu hodně - snažme se o dítě, co to jen jde, nebo se nesnažme vůbec? A jak se o něj vlastně nejlépe snažit?

Přesně tak. Myslím, že poselství je, že naděje umírá poslední a každé rozhodnutí, ať už je jakékoliv, je naprosto legitimní. A že nevyžádané rady jsou v tomto případě opravdu, ale opravdu na nic a dávat by se neměly. Měli bychom také respektovat rozhodnutí lidí, kteří děti z různých důvodů nechtějí. Není to nic špatného, je to úplně normální. Hodnota lidského života se neměří podle toho, jestli někdo má, nebo nemá dítě. Nesoudit, chápat.

Probouzí to ve vás nějaké emoce? Sama říkáte, že jste si to prožila.

No jéje. To víte, že ano. Tohle téma je blízké nejen mně, ale daleko většímu množství párů, než si vůbec dokážeme představit. Je zvláštní, že nakonec jsme s režisérem Pavlem Šimákem byli hrozně šťastní, že to budu hrát. Může to spoustě lidem ulehčit v určité životní situaci a také to přináší osvětu. Zní to hrozně, ale je to tak.

Vy sama jste teď v osobním životě spokojená? Je všechno tak, jak má být?

Ano, v tuto chvíli jsem opravdu spokojená a šťastná. A jsem šťastně bezdětná.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články