Jamie Lee Curtis věnovala Oscara transgender dceři: Oslovuji ho na její počest oni, přiznala

Jamie Lee Curtis věnovala Oscara transgender dceři: Oslovuji ho na její počest oni, přiznala
Zdroj: Profimedia
Herečka Jamie Lee Curtis získala v neděli svého prvního Oscara za roli ve filmu Všechno, všude, najednou. O sošce hovoří v třetí osobě množného čísla na počest své sedmadvacetileté transgender dcery Ruby.Pro Jamie byl šok, když jí syn před třemi lety oznámil, že se cítí jako žena. Dokázala to ale přijmout a dnes je z ní aktivní bojovnice za práva genderových menšin. Zvažuje například, zda by nebylo dobré zrušit na Oscarech rozdělení kategorií na mužské a ženské.Jamie Lee Curtis vyvedla na loňskou premiéru filmu Halloween končí obě své adoptivní dcery Ruby (vlevo) a Annie (vpravo). Šestatřicetiletá Annie je vdaná a věnuje se výuce tance.Ruby se před třemi lety mamince prostřednictvím SMS svěřila, že se cítí jako žena a přestala se stylizovat do mužské role. Živí se jako editorka počítačových her.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herečka Jamie Lee Curtis (64) zažívá jedno z nejlepších období v životě. V neděli získala svého prvního Oscara za výkon ve filmu Všechno, všude, najednou a co víc, po téměř třech letech se jí povedlo nadobro smířit s genderovou identitou dcery Ruby (27). Jí také v emotivním rozhovoru pro ranní TV show Today slavnou sošku věnovala.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 15. 03. 2023 13:05

Jamie Lee Curtis získala Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli za ztvárnění Deirdre Beaubeirdre ve snímku Všechno, všude, najednou, který letošní předávání prestižních cen s přehledem ovládl.

Curtis označila svou sošku Oscara za nebinární

Když sošku stavěla doma do poličky, bleskla jí hlavou až dojemná myšlenka. "Rozhodla jsem se ji na počest své transgender dcery Ruby oslovovat oni. Daří se jim u mě dobře, už se zabydlují," přiznala v televizním rozhovoru herečka proslulá chlapeckým sestřihem.

Jamie, jež má s manželem, kolegou Christopherem Guestem, dvě adoptivní děti, poprvé oznámila světu, že je její syn nespokojený se svou genderovou identitou, v červenci 2021. Magazínu AARP tehdy sdělila, že s Christopherem "užasle a hrdě přihlížejí tomu, jak se s jejich syna stává dcera".

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Freeda (@freeda_en)

Jamie Lee Curtis bojovala s dceřinou identitou

Cesta k přijetí dceřiny identity ale nebyla pro herečku zpočátku vůbec jednoduchá. Byla zvyklá na staré pořádky i to, že pohlaví dané přírodou je neměnné. Ruby chtěla svůj genderový "problém" odhalit rodičům před třemi lety, kdy se za nimi stavila na návštěvu v jejich losangeleském sídle. Ale nedokázala to. "Strašně jsem se bála říct jim o sobě něco, o čem dosud neměli ani tušení," nastínila Ruby předloni magazínu People. "Na druhé straně jsem věděla, že mě celý život respektovali a i tohle přijmou," dodala.

Po odchodu proto poslala mámě esemesku, v níž jí vše vyjevila. "Okamžitě jsem jí zavolala zpátky. Netřeba asi zdůrazňovat, že se to neobešlo bez slz," poukázala Jamie, která si jen obtížně zvykala na to, že musí syna nejen oslovovat novým jménem, ale také v ženském rodě. "Učím se nová slova  a novou terminologii, úplně nový jazyk. Jsem v tomto směru nováček, proto je mi jasné, že budu dělat chyby, ale doufám, že nebudou nikterak zásadní," přála si herečka.

Jamie Lee Curtis loni nechyběla na dceřině svatbě

Sedmadvacetiletá Ruby jí ale podle všeho dělá radost. S mámou se loni na podzim dvakrát objevila ve společnosti a živí se jako editorka počítačových her. Jamie ji navíc loni v květnu oddala s přítelkyní Kynthií a se snachou má víc než pěkný vztah.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články