Kateřina Macháčková prozradila detaily honoráře za seriál Život na Zámku: Za reprízy nemáme ani korunu

Kateřina Macháčková promluvila o honoráři za roli v seriálu Život na Zámku: Byly to menší sumy než dnes
Zdroj: Herminapress
Kateřina Macháčková byla hostem Miluše Bittnerové v talkshow Na kafeečko.Vzpomínalo se na natáčení seriálu Život na zámku, který ji proslavil. Kateřina Macháčková se svou maminkou.Kateřina Macháčková se svou maminkou a sestrou.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečka Kateřina Macháčková prozradila Milušce Bittnerové v talkshow Na kafeečko, jak přišla ke své životní roli v seriálu Život na zámku a jak tenkrát celému štábu zkomplikovaly situaci její čerstvě obarvené zrzavé vlasy. Jak vysoký honorář za roli paní profesorky dostala a čím při maturitě překvapila svoji vlastní matikářku?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 06. 2022 08:00

Představitelka učitelky Marie Králové, herečka Kateřina Macháčková (72), ze slavného seriálu Život na zámku zavzpomínala na jeho natáčení. „Nabídka přišla trochu nečekaně. V období roku 1994 jsem nic nehrála, takže jsem si nabarvila vlasy na zrzavo, abych dala další nabídku režisérům a tvůrcům, co všechno můžu hrát," popisuje herečka, jak se ke své nejslavnější roli dostala. Ve hře prý tenkrát byli Dagmar Havlová s Jiřím Bartoškou, ale kvůli tomu, že se natáčení projektu neustále odsouvalo, k rolím se nakonec nedostali.

Z blond na zrzavo a zpět

Asi jsem tenkrát tomu štábu vyšla v křížovce," krčí dnes rameny Kateřina Macháčková. „Dříve jsem byla blondýna. Potom přišel producent Jarda Bouček a přinesl mi 26 dílů toho seriálu. Volali mi někam do autobusu na zájezd a já jsem vůbec netušila, že to bude tak velká role," prozradila herečka v talkshow Na kafeečko, jak nečekaně ke své životní roli přišla.

„Když mě potom Jarda uviděl, tak se mě leknul - už jsem měla ty zrzavé vlasy - a trochu couvnul. Později jsem nosila paruku, která mi ale moc neseděla," vysvětlovala, jak produkce narychlo vyřešila její nesnáze. „Paruka se totiž vyráběla narychlo a nevychytali jsme správný střih. Potom už se to poddalo, protože se to divákům líbilo. Natáčeli jsme tak dlouho, až jsem došla ke svým blonďatým vlasům," dodala Macháčková.

O honoráři za Život na zámku

Herečka říká, že velikost honoráře prý před třiceti lety ani za mák neodpovídala tomu, kolik dnes seriáloví herci dostávají za jeden den natáčení. O tom, že by se díky tomu zabezpečila na celý život, se prý nedá hovořit. V podstatě jsme se vzdali reprízovného, takže když se to dnes opakuje, nemáme z toho ani korunu," tvrdí herečka, která tehdejší honorář označuje jako skromný. „Byly to opravdu jiné sumy. Peníze měly také jinou hodnotu, ale bylo to opravdu méně."

Pranic jí to ale nevadilo. „Celý život mám takovou teorii, že některé věci člověku přinesou mnohem víc než peníze. Je to naivní, ale je to tak," míní Kateřina Macháčková o své důležité roli, která ji celoživotně proslavila. Další už chodily skoro samy. „Potom si najednou vyděláváte peníze na něčem, od čeho si třeba moc neslibujete, a je to vlastně vedlejší práce," říká dnes spokojeně.

Kateřina Macháčková a její cesta k herectví

Kateřina Macháčková se narodila do herecké rodiny, proto byla její cesta k herectví poměrně jasně dané. V rozhovoru s Miluškou Bittnerovou ale odhalila, že na střední škole ji bavila matematika a fyzika, takže v období maturity dokonce uvažovala o tom, že by ráda studovala MATFYZ. Matematiku si zvolila také k maturitě. „Měli jsme takovou zvláštní paní profesorku, která často po výuce smazala celou tabuli a řekla: Zapomeňte na to!" vzpomínala Macháčková.

„Jednu takovou úložku, goniometrické rovnice, jsem si vytáhla u maturity. Na potítku mě osvítilo a já jsem to tam téhle profesorce vysvětlila," smála se herečka. Fakt, že si nakonec v seriálu Život na zámku zahrála profesorku matematiky, bere jako úsměvnou shodu náhod. „Asi jsem se tak nějak zhmotnila," míní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články