Malý vztekloun Louis de Funes: Z čeho měl doživotní trauma a co tajil před svou druhou ženou?

Louis de Funes
Zdroj: Česká televize
Role četníka mu vynesla hodnost čestného četníka první třídy.Měřil 161 centimetrů."Lidé jsou komedianti, my herci." Louis de Funes.Jeho celé jméno bylo Louis Germain de Funes de Galarza.+ 6 fotek+ 7 fotek

“Dívejte se mi sem! Sem se mi dívejte!” Hlášky četníka ze Saint-Tropez v podání výborného komika Louise de Funese znají zřejmě všichni. Jaký byl ale tento věčný bručoun v soukromí? Čeho se bál a co ukrýval před okolním světem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 08. 2020 09:00

Louis de Funes se narodil 31. července roku 1914 ve Francii. Ač by to svádělo k tomu jej zařadit mezi stoprocentní Francouze, bylo tomu jinak. Po rodičích byl Španěl. Jeho matka navíc pocházela sice z chudé, ale šlechtické rodiny. A možná právě to v něm později vyvolalo touhu po luxusních věcech.

Slávu získal až po padesátce

Začínal jako klavírista v baru, ale už tam dělal své pověstné grimasy. Povzbuzen úspěchem se přihlásil do hereckého kurzu. Uspěl, ale dostával menší role. Na ty opravdu velké, kterého ho proslavily, si musel počkat až do padesátky.

Zatloukat a zatloukat

První manželství s Germaine mu dlouho nevydrželo. Měl teprve dvaadvacet a nebyl schopný své ženě a synovi Danielovi zajistit trvalý příjem peněz. Germaine mu to samozřejmě vyčítala, což vedlo k rozpadu manželství. Se svým prvním synem se pak setkal už jen jednou.

Druhou partnerku Jeanne velice miloval. Choval se skutečně jako vzorný manžel. V roce 1967 dokonce koupil zámek, ve kterém Jeanne vyrůstala. Jen toho prvorozeného syna odmítal přiznat. Rodinnou idylku ale narušil anonymní vyděrač, který mu hrozil tím, že pokud mu nezaplatí požadovanou částku, ublíží jeho rodině.

Funes tak předělal zámek v pevnost, aby se nemohl nikdo dostat dovnitř. Vyděrače se nepodařilo nikdy najít. Pro peníze, jež byly ve skutečnosti pouze nastříhané papírky, si přišel prostředník.

Trauma z plavání

Louis trpěl celý život traumatem z toho, že neumí plavat. Prý se v dětství topil a od té doby získal k vodě odpor. Ve svých filmech sice ve vodě byl, ale nikdy neplaval. V pozdějším věku dal slib své druhé ženě, že se své fobie zbaví, bohužel to však již nestihl.

Vlastní odrůda růží

Když má člověk vlastní zámek, a tím pádem dostatek vlastního prostoru, přemýšlí, čemu by se začal věnovat. Funes se našel v pěstování růží. Podařilo se mu vyšlechtit i zcela novou odrůdu. Pojmenoval ji La Rose de Louis de Funes.

Zdroj textu: g.cz, instory.cz, blesk.cz

Zdroj fotek: Česká televize

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články